featured

İnönü ve Şenköylüler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Köylü milletin efendisidir”

Sene 1941 Nisan ayının bir Cuma günü. Hatay’ın  Anavatan’a katılışının ikinci senesi. Türkiye Cumhuriyetinin ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü Hatay’a ziyarette bulunuyor. Bu büyük ziyaretçiyi ağırlamak için Antakya’da adeta bir bayram havası esiyor. Köylerden kasabalardan insanlar sel gibi Antakya’ya akın ediyor. Bu büyük konuğu karşılamak üzere Orukpınarı’nda ulu çınarların altında, (Bugünkü kapalı spor salonunun yeri) tören alanı hazırlandı.

İnönü tören alanına Hatay halkının yoğun tezahüratı altında girerken, Şeyh köylü halkoyunları ekibi sırma işlemeli abaları sırtlarında olduğu halde halay çekiyorlar ve mücadele günlerinden kalma meşhur türkülerini söylüyorlar.

“Şeyh köylüyük, Hatay’lıyık İnönü’nün askeriyik”

Diye nakaratlarla oynarken, İnönü yaverlerine işaret etti ve göğüsleri kor dolu mümtaz ve levent deniz ve kara subayları Şeyh köylülerle el ele tutuşarak halay halkasına katıldılar. Halay bitikten sonra Şey köylüler en yüksek protokol mevkiine terfi ettirilerek Cumhur reisinin sofrasına kuruldular. İnönü Şeyh köylülerin fincanlarına kendi eli ile çay ve şeker koydu. Bu masum köylüler yurt ve dünya ölçüsünde en büyük Şef ve Başbuğ ile diz dize oturup çay içmenin büyüklüğüne erdiler. Bu asil sahne Birçok kişinin gözlerini yaşarttı. Zira bu manzara Büyük önder Atatürk’ün 1Mart 1922 yılında yapmış olduğu bir söyleşide ; “köylü milletin efendisidir” sözlerinin kanıtı idi.

İnönü Şeyh köylülerle sohbet ederken, oyunlarını büyük bir dikkatle seyretmiş ve memnuniyetini ifade ederek, ”Sizler şeyh köylü değil, olsa olsa Şenköylü olursunuz” dmş ve o günden sonra Şeyh köy Şenköy olarak değiştirilmiştir.

Zafer SARI

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İnönü ve Şenköylüler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir