featured

İpeğin Son Temsilcileri Devletten Destek Bekliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İpek üretiminin her aşamasının gerçekleştirildiği Hatay’da ipek böceği yetiştirenlerin sayası ikiye düştü. İpek üreticileri, mesleğin yok olma tehlikesine karşı devletten destek bekliyor.

İpek üretimi yapanlar mesleklerinin ‘unutulmaya yüz tutan el sanatları’ kategorisinde yer almaması için mesleği öğretecek yeni girişimciler aramaya başladı.

İpek üzerine çekilen belgesellerin baş aktörlerinden 74 yaşındaki Hataylı ipek üreticisi Hasan Büyükaşık, 7 yaşındayken aşık olduğu ipeğin bundan sonrada üretilebilmesi için yeni girişimciler arıyor.

Hatay’a gelen turistlerin en çok rağbet gösterdiği ürünler arasında yer alan ipek, yok olmaya tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü şehirde ipekçilikle uğraşan sadece iki aile kaldı. İpek işiyle uğraşan iki aileden birisi olan Büyükaşıklar, mesleğin devamı için genç nesillere yardım etmeye hazır olduklarını, ancak işi öğrenmek için hiç kimsenin gelmediğini söylüyor.

Yedi yaşından bu yana ipekçilik ve ipek böcekçiliği işiyle uğraşan mesleğin son temsilcilerinden Hasan Büyükaşık, Harbiye beldesindeki işyerinde oğullarıyla birlikte bu mesleği devam ettirmeye çalışıyor. Mesleğe ilk başladığı 1950’li yıllarda bu işe yapacak kimsenin kalmadığını, ancak kendi çabalarıyla birçok aileye öğrettiğini anlatan Hasan Büyükaşık, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan ipek böceği yetiştiriciliğine kimsenin soyunmadığını aktarıyor.

HAZİNEYE AİT ARAZİLERE DUT AĞAÇLARI DİKİLMELİ
Hazine arazilerine dut ağacı ekilerek ipek böcekçiliğinin yaşatılabileceğini ifade eden Hasan Büyükaşık, ipek üzerine yatırım yapılmasının önemine değindi. İlerleyen yaşına rağmen hala her sabah 04.00’te kalkıp ipek kozalarını kaynatacağı ateşi yakan Hasan Büyükaşık, kaynar suda ipekleri süzdükten sonra ip haline getirmeye devam ediyor.

Mesleğine büyük bir aşkla bağlı olduğunu, bu aşk sayesinde asla mesleği bırakmayı düşünmediğini anlatan Büyükaşık, ömrünün yettiğince bu işi yapmaya ve genç nesillere öğretmeye devam edeceğini söylüyor.

Hatay’ın komşusu Suriye’de yaşanan iç karışıklık nedeniyle ipek satışlarında da düşüş yaşandığını kaydeden İpek Üreticisi Ali Büyükaşık ise olaylardan önce haftada en az iki kafile turistin sadece kendisini seyretmek için geldiğini aktarıyor. Suriye’de yaşanan iç savaşın kendilerini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Ali Büyükaşık, yaşanan güvensizlik ortamı nedeniyle yatırım yapamadıklarını ifade ediyor. İpek böceği yetiştiriciliğinin yok olma tehlikesine karşı devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini aktaran Ali Büyükaşık, bu konuda hükümetten yardım bekliyor.

Türkiye’nin yanı sıra başta Amerika olmak üzere birçok ülkeye ürettikleri ipekten ürünleri pazarladıklarını kaydeden Ali Büyükaşık, başta küçük bir işletme olarak kurdukları atölyelerinin zaman içinde bir tekstil fabrikası haline geldiğini anlatıyor.

Büyükaşık Ailesi halen kendilerinin dokuduğu ipekleri satarak geçinmeye çalışıyor. Ailenin şu anda 13 dokuma tezgâhı ve biri İstanbul, ikisi Harbiye, biri de Antakya merkezde olmak üzere 4 mağazayla ürettikleri ipek ürünlerini halka sunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İpeğin Son Temsilcileri Devletten Destek Bekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir