featured

Kaçırılan Mozaikler kadınların elinde yeniden oluşuyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’da yürütülen proje kapsamında kadınlar, birçok uygarlığa ev sahipliği yapan kentte geçmiş dönemlerdeki kazılarda bulunup yurt dışına kaçırılan mozaiklerin kopyasını hazırlıyor.

Hatay Valiliği koordinesinde Antakya Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca yürütülen “Mozaik Ana Vatanında Projesi” çerçevesinde, yurt dışına kaçırılan 55 mozaik eserin kopyasının yapılması için çalışma başlatıldı.

Vakfa kayıtlı dar gelirli, işsiz kadınlardan oluşturulan ve Antakya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğündeki mozaik kursuna katılan ekip, kopyaları hazırlamak için hummalı çalışma yürütüyor.

Antakya Kaymakamlığı Proje Ofis Koordinatörü Yılmaz Boyar, projeyle 1932-1939 yılları arasında Hatay’da yapılan kazılar sonrası yurt dışına götürülen mozaik eserlerin kente geri kazandırılması ve kadın istihdamının sağlanmasının amaçlandığını söyledi.

Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifika verileceğini belirten Boyar, şöyle devam etti:

“Kurs sonunda kadınlarımızın bir kısmı çeşitli yerlerde istihdam edilecek, bir kısmının kendi iş yerlerini açması sağlanacak. Hatay’da mozaik sanatının devam ettirilmesini istiyoruz. Hatay Arkeoloji Müzesi dünyanın en önemli müzelerinden biri. Bizler müzemizin daha üst sıralara yükselmesini amaçlıyoruz. Eser sayımızın artırılması ve yurt dışındaki eserlerimizin ait olduğu ana vatanına geri dönmesi için farkındalık oluşturmak amacıyla çalışma yapıyoruz.”

“Kamu kurumlarında sergilenecek”

Proje koordinatörü Pelin Yücesoy Boyar ise geçen ay başlatılan ve 5 ay sürecek mozaik kursuna 40 kişinin katıldığını bildirdi.

Hafta içi iki grup halinde 6 saat verilen kursta kadınların, mozaik eserlerin kopyasını yaptığını anlatan Boyar, projeyle kadın istihdamına da katkı sağlandığına işaret etti.

Boyar, kurs sonunda üretilecek 55 eserin bazı kamu kurumlarında sergileneceğini dile getirdi.

Kursiyerlerden 4 çocuk annesi Özlem Boz ise kursun hem maddi hem de manevi yönden kendisine büyük katkı sağladığını kaydetti.

Hülya Cingöz ise boş zamanlarını değerlendirmek ve el becerilerini geliştirmek için kursa geldiğini söyledi.

Kursta kendini çok mutlu hissettiğini ve arkadaşlarıyla güzel zaman geçirdiklerini belirten Cingöz, “Hatay’a ait olan ancak alıp götürülen eserleri, benzeri de olsa kente yeniden kazandırmak bize gurur veriyor” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kaçırılan Mozaikler kadınların elinde yeniden oluşuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir