featured

Mısır ve pamukta Türkiye’yi bekleyen fırsatlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vadeli İşlem ve Emtia Piyasaları Uzmanı Ergezen: “Türkiye, eğer mısır ekili alanları arttırmayı başarabilirse, önemli bir mısır üreticisi haline gelebilir” “WASDE raporuna göre, Türkiye için buğday üretimi 2013/14 döneminde 17,6 milyon ton olacak” “Türkiye’de pamuk ekili alanların korunması ve hatta arttırılabilmesi halinde, önemli bir pamuk ülkesi haline gelecektir” “Türkiye’nin önünde önemli bir üretim potansiyeli, fırsatı var”

Ergezen, “Bu tabloya göre Mısır üretiminin, önümüzdeki dönemde oldukça yüksek olacağı öngörülüyor. Son dönemde artan etanol fiyatları, mısıra olan talebi arttırmıştı. Bunun devam etmesi durumunda, tüketim tahminlerinde artış görülmesi beklenebilir. Raporda 2013/14 dönemine yönelik Mısır tüketimi ise, 68,52 milyon artış ile 932,43 milyon ton olarak açıklandı” dedi.

WASDE raporunda, Türkiye için Mısır üretiminin 4,5 milyon ton olacağını tahminini yorumlayan Ergezen, “Bu durumda hektar başına verimlilik, 8,18 ton olarak gerçekleşecek. Verimlilikte, dünya ortalaması 5,44 ton iken Avrupa Birliği ortalaması 6,89 ton seviyesinde bulunuyor.

Bu noktada Türkiye, eğer Mısır ekili alanları arttırmayı başarabilirse, önemli bir Mısır üreticisi haline gelebilir. Diğer önemli bir nokta, Avrupa Birliği’nde, Mısır ekili alan ortalama 9,52 milyon hektar iken, Türkiye’de sadece 550 bin hektar Mısır ekili alan olacağı tahmin edilmektedir. Bu çerçevede Türkiye’nin önünde önemli bir üretim potansiyeli (Fırsat) bulunduğu görülmektedir” tespitinde bulundu.

Ergezen, rapora göre Dünya pamuk üretiminin, 2013/14 döneminde 694 bin ton azalarak 25,69 milyon tona düşmesinin beklendiğini belirterek, “Bununla beraber dünya pamuk stokları artarak 20,54 milyon tona ulaşacak. Pamuğu stratejik rezerv olarak kabul eden Çin Hükümeti, pamuk stoğunu artırıcı politikaları nedeniyle, dünya stoklarındaki artışa neden olarak gösterilmektedir. Tahminlere göre, Çin’in elinde bulundurduğu stok miktarının, 2013/14 döneminde 12,32 milyon tona ulaşması bekleniyor. Bu rakam, dünya pamuk stoklarının yüzde 60′ına denk gelmektedir. Çin, yüksek stok miktarının yanı sıra, 7,40 milyon ton pamuk ile dünya üretiminin yüzde 28,8′ini gerçekleştirmiş olacak” ifadelerini kullandı.

Aynı dönemde, Türkiye’nin pamuk üretiminin ise, 259 bin azalarak, 490 bin tona ulaşmasının beklendiğini, çünkü Türkiye’de pamuk ekili alanların 330 bin hektara düşeceği tahmin edilmekte olduğunu hatırlatan Ergezen, “Oysa Türkiye, 1,48 ton olan hektar başına verimliliği ile Avustralya’dan sonra, dünyanın en başarılı ülkesidir. Türkiye’de pamuk ekili alanların korunması ve hatta arttırılabilmesi halinde, önemli bir pamuk ülkesi haline gelecektir” değerlendirmesini yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mısır ve pamukta Türkiye’yi bekleyen fırsatlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir