featured

MKÜ’de Anne Baba Tutumları Semineri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Kemal Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı tarafından akademik ve idari personele yönelik “Anne Baba Tutumları” konulu seminer düzenlendi. MKÜ Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Büyükşahin Çevik’in verdiği seminerde anne baba tutumlarının çocuğun kişiliğine olan etkisine değinildi.

KİŞİLİK GELİŞİMİNDE ÇOCUKLUK DÖNEMİ ETKİLİDİR

Yrd. Doç. Dr. Gülşen Büyükşahin Çevik, bilimsel bulgulardan hareket ederek gerçekleştirdiği sunumunda,  “Her ne kadar kişilik gelişiminin insanın yaşamı boyunca süregeldiğini kabul etsek de, kişilik gelişiminin yapılanmasında temelin çocukluk döneminde atıldığı gerçeği geçerliliğini korumaktadır.” görüşünü paylaştı.

0-6 YAŞ ARASI DÖNEM

Sosyal uyum üzerine yapılan çalışmaların, ailenin çocuk üzerindeki ilk etkilerinin son derece önemli olduğunu gösterdiğini söyleyen Şahin, çocukluk döneminin; özellikle erken çocukluk da denilen 0-6 yaş arasındaki dönemin, çocukların çevreleri ile etkileşimlerinden en çok etkilendikleri dönem olduğunu belirtti.

GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ BİLİNMELİDİR

Çocuk yetiştirmede ve ailenin çocuğa karşı tutumlarını belirlemede, Anne-Baba’nın çok önemli bir role sahip olduğunu da ifade eden Şahin, çocuğun gelişim dönemlerinin özelliklerinin neler olduğunun bilinmesi gerektiğini vurguladı. Çocuğa karşı takınılan anne-baba tutumlarını etkileyen birçok faktör bulunduğunu belirten Şahin bunları ise, “Anne babanın beklentileri, toplumun değer yargıları, anne ve baba olmaya hazır olma, anne ve babanın kendi çocukluk deneyimleri, anne ve baba arasındaki ilişki, kültür, çocukların sayısı, cinsiyeti vb.” şeklinde sıraladı. Bu faktörlerden ise, kültürün çok daha büyük bir etkiye sahip olduğunun altını çizdi.

İDEAL YAKLAŞIM MODELİ “DEMOKRATİK TUTUM”

Sunumunda anne-baba tutumlarını da sıralayan Şahin, çocuğun gelişiminde demokratik tutumun daha sağlıklı neticelere ulaştırabileceğini kaydetti. Şahin bunun nedenini ise, “Bu tür anne-baba yaklaşımında, ebeveynler çocuklarını destekler ama bunun yanında sınırlarını koymayı da ihmal etmez ve onların hareketlerini kontrol eder. Ebeveyn ile çocuk arasında sözel iletişim kanalları açıktır.” şeklinde açıkladı.

Ebeveynlerin çocukları ile yaşadıkları problemlerin ve çözüm önerilerinin de paylaşıldığı soru cevapların ardından Personel Daire Başkanı R. Murat Karadöl tarafından öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşen Büyükşahin Çevik’e vermiş olduğu seminerden dolayı teşekkür belgesi takdim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
MKÜ’de Anne Baba Tutumları Semineri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir