featured

‘Anadolu Bitkilerinin Stratejik Önemi’ konferansı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DOĞAKA; Hatay İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İşbirliği ile “Anadolu Bitkilerinin Stratejik Önemi…”Konulu Konferansı Düzenleniyor.

Tıbbi ve aromatik bitkiler; hastalıkların önlenmesi ve iyileştirilmesi, sağlığın sürdürülmesi için ilaç olarak geleneksel ve modern tıpta, besin takviyeleri, bitkisel çay, tat ve çeşni olarak beslenmede olmak üzere sanayinin farklı kollarında da geniş bir kullanım alanına sahiptirler.Doğaya dönüşümün bir slogan haline geldiği günümüz dünyasında tıbbi ve aromatik bitkiler Türkiye’de de önemli bir yere gelmiştir. Türkiye zengin bitki çeşitliliğine, geniş bir yüz ölçümüne ve farklı iklimlere sahip yapısıyla doğal ve kültürü yapılan tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden önemli bir potansiyele sahiptir. Ayrıca pek çok bitkinin gen merkezi olmasının yanında, bazı endemik türlerin de bulunduğu coğrafik bölgeleri içermektedir.

Hatay, tarihi ve kültürel değerleri kadar Amanos Dağları ve yaylaları, verimli ovaları ile doğa cenneti olarak gözde bir ilimizdir. Uygun iklim koşulları ve coğrafi yapısından dolayı doğal olarak ilimizde çok fazla bitki türü yetişmektedir. Hatay doğalında bu güne kadar, 2.000’e yakın farklı bitki türü tespit edilmiştir. Bunlardan 300 kadarı bölgeye özgü, 400’ünün ise tıbbi ve aromatik bitki olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de bulunan yaklaşık 10.000 bitki türünün 3.300 kadarının endemik olduğu düşünüldüğünde, ülkemizdeki endemik türlerin yaklaşık %10’u Hatay da yetişmektedir.

Hatay ilinin sahip olduğu zengin tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğinin tanıtılması ve öneminin kamuoyuna anlatılması amacıyla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Hatay İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile 26 Aralık 2014 Cuma günü, saat 16.00’da, Antakya Meclis Kültür Sanat Merkezi’nde bir konferans gerçekleştirilecektir.

“Anadolu Bitkilerinin Stratejik Önemi…” isimli söz konusu konferansa; ileri bitki kimyası konularında Marmara Üniversitesi Biyomühendislik Anabilim dalında ve İstanbul Aydın Üniversitesi Gıda Mühendisliği ve Gıda Güvenliği Bölümlerinde Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde dersler veren Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu konuşmacı olarak katılacaktır. Saraçoğlu’nun geliştirdiği, önleyici ve koruyucu doğal bitkisel kürler uluslararası yayınlanmış birçok kitapta kaynak olarak gösterilmekte ve yurt dışı üniversiteler Prof. Saraçoğlu’nun geliştirmiş olduğu kürleri araştırmalarına almaktadırlar. Yine çok sayıda uluslararası resmi internet sitelerinde Prof. Saraçoğlu’nun kürleri yayınlanmaktadır.

Söz konusu konferansın ardından konferansın ardından; Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ve ilgili kurum, dernek ve firmalarından oluşan heyet ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nde incelemelerin ardından, program sona erecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Anadolu Bitkilerinin Stratejik Önemi’ konferansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir