featured

Payas’ta işsizliğe nitelikli çözüm ‘Farabi’

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Payas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarafından Hazırlanan ve Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası ile Payas Halk Eğitim Merkezi’nin ortağı olduğu Farabi Projesi basına tanıtıldı.

Payas Falez Restaurant’ta gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, Payas Kaymakamı Hakan Kılıçkaya, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay, Payas OSB Başkanı Nihat Akkatoğlu, Payas İlçe Milli Eğitim Müdürü Eray Sarı, Payas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Polat, Payas Halk Eğitim Merkezi Müdürü Durmuş Ali Özkul, Oda Genel Sekreteri Ahmet Karapür, Payas OSB Müdürü Nejdet Özkul, Proje sorumluları ile basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış ve projenin tanıtım konuşmasını yapan Payas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ali Polat; “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen “Sektörel Yatırım Alanlarında Genç istihdamının Desteklenmesi Hibe Programı” kapsamında Payas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından teklif edilen “Farklıyım, Çünkü Akredite Belgeli İşgücüyüm (FARABİ) Projesi”nin sözleşmesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile 02.02.2016 da imzalanarak 01.03.2016 tarihinde başlamıştır.

Genç nüfus açısından demografik fırsat penceresinde yer alan Türkiye, Ocak-2016 TÜİK verilerine göre 15-24 yaş arası %19,2 işsizlik oranı ile sadece üretimi ve ekonomik kalkınması olumsuz etkilenmemekte, aynı zamanda sosyal problemler, dışlanma ve yoksulluğu da beraberinde getirmektedir. Genç işsizliğin temel nedenleri arasında nitelik sorunları, emek, arz ve talep koşullarının yapısal uyuşmazlığı öne çıkmaktadır.

Nitelik ve beceri eksikliğinden dolayı iş fırsatlarına kısıtlı erişime sahip olan potansiyel işgücü, vasıfsız işler ile yoksulluk arasında kısır bir döngü içerisinde kalmaktadır. Ayrıca mesleki eğitime devam eden öğrencilerin de genel beceri ve özgüvenlerinin eksik olması, mesleki rehberlik faaliyetlerinin yetersiz kalması, iş hayatına girmelerinde sorun oluşturmaktadır. Bundan dolayı genç işgücüne nitelik kazandıracak mesleki eğitime, becerilerini kanıtlayacak belgelendirmeye, mesleki rehberliğe, girişimciliğe ve iş fırsatlarına ihtiyaçları vardır.

FARABİ projesinin genel amacı 15-29 yaş arası genç işsizlerin meslek edinmelerini sağlayarak genç istihdamını desteklemek, başta bölgemiz olmak üzere ülke genelinde genç işsizlik oranını azaltmak ve nitelikli işgücünün istihdam edilmesini sağlamaktır.

Proje FARABİ özelde, iştirakçilerin de dahil olduğu İskenderun Körfezinde faaliyet gösteren işletmelerde istihdam edilmek üzere 50 Makine Bakımcı, 100 Çelik Kaynakçısı ve 50 iş makineleri (Vinç) Operatörünün yetiştirilmesi, VOC-TEST merkezlerinde belgelendirmesini hedeflemektedir. Ayrıca mesleki eğitimine devam eden 300 öğrenci okulumuzun Makine Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi ve Metal teknolojisi alanlarından seçilerek toplamda 500 kursiyer ve öğrenciye iş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri ile mesleki rehberlik ve danışmanlık eğitimleri verilecektir. Bunun yanı sıra eğitimlerine devam eden 500 kursiyer ve öğrenci arasından 100 kişi İŞ-KUR bünyesindeki iş ve Meslek Danışmanları (İMD) tarafından belirlenerek girişimcilik eğitimi verilmesi planlanmaktadır. Sonuç olarak kursiyer ve öğrencilerin iş hayatına hazırlanmaları amaçlanmaktadır.

Mesleki eğitimlerini tamamlayan kursiyerler, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TURKAK) tarafından akredite edilen, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen VOC-TEST merkezlerinde yapılacak sınavlarda Ulusal Meslek Standartları kapsamında değerlendirilecektir. Değerlendirmeler sonucunda başarılı olan kursiyerlere VOC-TEST merkezleri tarafından “Mesleki Yeterlilik Belgesi” düzenlenecektir.

Sonuç olarak Proje FARABİ, bu süreçte işgücüne sektörün beklentileri doğrultusunda beceriler kazandırmakla birlikte özgüveni gelişmiş ve bağımsız iş yapabilme yeteneğini de kazandırmış olacaktır. Böylelikle kursiyerlerin istihdam edilebilirlikleri artacak ve iş fırsatlarına kavuşacaklardır. Özellikle MYK belgeli işgücünün istihdamda öncelikli olarak tercih edilmesi pozitif ayrımcılığa sahip olmalarını sağlayacaktır.” Dedi.

Hatay Vali Yardımcısı Bilal Ölmez ve Payas Kaymakamı Hakan Kılıçkaya’da projenin önemi hakkında kısa birer konuşma yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Payas’ta işsizliğe nitelikli çözüm ‘Farabi’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir