featured

Ramazan’dan Sonra Yemeğe DİKKAT

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü Ramazan Bayramında beslenmelere dikkat edilmesi konusunda uyarılar bulundu.

Ramazan ayının sona ermesiyle beraber, ramazan süresince iftar ve sahur şeklinde iki ana öğünlük beslenme şeklinden çıkıp, günde 5-6 öğün beslenilen normal beslenme şekline geçeceğiz.

Bu beslenme şekline geçerken arada geçirmemiz gereken bir de ramazan bayramı var. Ramazan bayramı dönemini 30 günlük oruç sonrasında bir geçiş dönemi olarak kullanabilirsek, sağlığımıza olumsuz getirileri olmadan bu dönemi en sağlıklı şekilde değerlendirmiş oluruz.

 Ramazan ayı içerisinde bozulan beslenme alışkanlıklarının, Ramazan ayı sonrasında yavaş yavaş geri kazanılması konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Ramazan Bayramı’nda normal beslenme düzenine geçilmesi fazla yemek yeme isteğini de beraberinde getirir. Ramazan ayı sonunda birden ve büyük porsiyonlarda besin tüketme mide rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Bayramda az ve sık beslenme programı uygulanarak metabolizma çalışma hızı artırılmalıdır.

  Şeker tadında bayram geçirmek için, güne hafif kahvaltıyla başlayın (peynir, süt, yumurta, salatalık, domates, kepek ekmeği). 3 ara 3 ana öğünden oluşan beslenme programı hazırlayın. Her çeşit besin grubunu tüketin. Tek çeşit beslenme programından uzak durun. Ramazan ayı boyunca oruç tutma nedeniyle yaşanan kabızlığın önlenmesi için bol sebze ve meyve tüketin.

Posalı ürünleri tek başına almak bağırsak hareketlerini yeteri kadar artırmaz. Posanın etkinliğinin artırılması ve Ramazan ayında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için günlük 2-2,5 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Ramazan ayı boyunca yenen sahur yemeklerinin Ramazan sonrası gece yemek yeme şeklinde dönüştürülmemelidir. Ramazan ayı boyunca yavaşlayan metabolizma hızının artırılması için sağlıklı beslenmenin yanında, sağlıklı yaşam içinde gerekli olan küçük yürüyüşler yapılmalıdır.

  Bayram ziyaretlerinde ikramlıklara dikkat edilmesi gerekir. Bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılması gerekir. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata, şeker ve hamur işi tatlıları dikkatli tüketilmeli, küçük porsiyonlar tercih edilmelidir, birden aşırı yüklenme yapılmamalıdır.
On bir ayın sultanı Ramazan ayına veda ederken tüm İslam aleminin Ramazan Bayramını kutlar, sağlık mutluluk ve esenlikler dilerim.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ramazan’dan Sonra Yemeğe DİKKAT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir