featured

RİP Akıntılarına kapılınca ne yapmalıyız

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok insan denizde yüzmeyi sever ve bunun güvenli olduğunu düşünür. Bu insanların büyük bir kısmı sahilde eğlenirken boğulmanın ne kadar kolay olduğunun farkında değil. Çoğu insan bu gibi trajik olaylarda dikkatsiz davranmayı temel sebep olarak düşünür. Ancak çoğunlukla bunun farklı bir sebebi vardır; sualtı akıntıları.

Sualtı akıntısı, denizde karşılaşabileceğiniz en tehlikeli doğal olaylardan biri. Bu akıntılar sıradan yüzücüleri de profesyonel yüzücüleri de öldürebiliyor. Bu ölümler genellikle, insanların bu durumla karşılaştıkları zaman ne yapmaları gerektiğini bilmemelerinden kaynaklanıyor.

Hatay’ın Samandağ ilçesinde genelde boğulma olaylarının başında su altı akıntıları (RİP) geliyor, bunun için yapılması gereken bir kaç önlem ve önemli uyarı.

Unutmamanız gereken önemli şeyler var!

1. Bir sualtı akıntısı sizi asla dibe çekmez

Sualtı akıntıları girdaplarla aynı şey değildir. Sizi su yüzeyi boyunca çekerler ancak asla denizin dibine çekmezler.

2. Bir sualtı akıntısının genişliği her zaman sınırlıdır

Genellikle genişlikleri 50 metreden fazla olmaz. Çoğunlukla 10-20 metreyi geçmezler. Kıyı boyunca 20-30 metre yüzdüğünüz zaman güvenli bir şekilde akıntıdan çıkabilirsiniz.

3. Bir sualtı akıntısının uzunluğu her zaman sınırlıdır

Su akışı her zaman nispeten hızlı bir şekilde zayıflar ve dalgaların pik yaparak kırılmaya başladıkları noktada sonlanır. Sörfçüler bu bölgeye “Hat” derler; genellikle kıyı şeridinden itibaren 100 metreden daha ileride olmazlar.

Bir sualtı akıntısına kapılırsanız ne yapmanız gerekir?

1. Paniklemeyin!

Panik durumunda hareketlerimiz kendimizi koruma içgüdüsü tarafından kontrol edilir ve akıllıca kararlar almak daha zor bir hale gelir. Sualtı akıntısına kapıldığınız zaman gerçekten ne yapmanız gerektiğini biliyorsanız kurtulma şansınız var.

2. Gücünüzü koruyun!

Kıyıya yüzmeye çalışarak akıntıya karşı mücadele etmeyin. Maalesef bu bütün enerjinizi tüketmekten başka bir işe yaramayacaktır. Kıyıya doğru yüzmek yerine kıyıya paralel yüzün. Eğer sualtı akıntısı dar ise (5 metreye kadar), çok çabuk bir şekilde akıntıdan kaçabilirsiniz.

3. Sualtı akıntısı geniş ise (20 metre veya daha fazla) ne yapmalı?

Bu durumda kurallara uyarak kıyıya paralel bir şekilde yüzseniz bile kaçmak çok kolay olmayacaktır. Ancak yine de kurtulamadığınızı farkettiğiniz an paniklemeyin! Sadece rahatlayın, çünkü ters akıntı çok uzun sürmeyecektir; yaklaşık 5 dakika içerisinde duracaktır. Durduğu zaman ilk olarak kıyıya paralel bir şekilde 50-100 metre yüzün ve daha sonra kıyıya doğru yüzün. Eğer direkt kıyıya yüzmeye çalışırsanız, akıntının her zaman aynı noktada tekrar başlama ihtimali olduğu için tekrar akıntıya kapılabilirsiniz.

İdil Kartalkaya

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
RİP Akıntılarına kapılınca ne yapmalıyız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir