featured

Şeker Hastalığı (Diyabet) ve İnsülin

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde artık sıklığı iyice artan ve zamanla da artacağı öngörülen bir hastalıktır; diyabet. Gerek çok sık görülmesi ve gerekse de tedavinin uzun süreli olması sebebiyle ciddi sağlık sorunu ve maliyet yükü getirmektedir. Hastalığın takip ve tedavisinde diğer bir zorluk da hastaların insüline karşı olan dirençleridir. Bu dirence baktığımızda aslında bir önyargıdan öteye de gitmemektedir. Bir hastaya “sen insülin kullanmalısın” dediğimizde hemen her zaman “red cevabı” ile karşılaşmaktayız. Sebebini sorduğumuzda ise çeşitli sebepler öne sürülmekte ve insülinden bir kaçınma sözkonusu olmaktadır. Nedir peki bu öne sürülen sebepler? İsterseniz aklımıza geldiği kadarıyla bu sorulara bakalım ve bilimsel temelde cevaplarımızı verelim.
İnsülin bağımlılık yapar mı?
İnsülin böbrekleri çürütür mü?
İnsülinin yan etkileri nedir ?
İnsülin kilo aldırır mı ?
İnsülin iğnesi canı çok acıtır mı?
Evet bu sorular artırılabilir ancak biz bunlarla iktifa edelim ve cevaplara gelelim.

İnsülin bağımlılık yapmaz zira uyuşturucu madde içermez…
Ancak hastalarımızın anladığı anlamda bağımlılık için şunu söyleyebiliriz; insülin başlanan bir hasta ömür boyu insülin kullanacaktır. Ancak bazı durumlarda belirli bir süre insülin kullandıktan sonra tablete dönülebilir.

İnsülin, böbrekleri çürütmez…
Aksine böbrekleri şeker hastalığının olumsuz etkilerine karşı korur. Peki insülinin böbrekleri çürüttüğüne dair algı nasıl oluştu? Şöyle ki uzun süre kontrolsüz şeker hastalığının vurduğu en önemli organlardan biri böbreklerimizdir. Hastalığı son dönemlerine doğru artık böbrekler çürümeye başlar, işte bu durumda insülin tercih meselesi değil artık bir zaruret haline gelir. O yüzden böbreği çürüten insülin değil, şeker hastalığının kendisidir.

İnsülinin bilinen en önemli yan etkisi kilo alımıdır…
Özellikle kullanıma başlandığı ilk günlerde 3-4 kg alımı söz konusu olabilir. Ayrıca allerjik reaksiyonlar, döküntü, kaşıntı; iğnenin yapıldığı bölgedeki yağ dokusunda şekil ve renk değişikliği görülebilir. Yani insülinin ciddi bir yan etkisi yoktur.

İnsülin iğnesi özellikle son teknolojik ürünler can acıtmaz….
Doğru teknik ile uygulandığında insülin iğnesi bir “sinek ısırığından” daha fazla can acıtmamaktadır.
ÖZETLE; günümüzde kabul edilen konsept, diyabetlilerde erken dönemde insülin kullanımına başlanmasıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şeker Hastalığı (Diyabet) ve İnsülin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 Yorum

  1. Allah rahmet eylesin, nur içerisinde yatsın. Babam şeker hastasıydı ve insülin kullanıyordu; kimse insülinin yan etkisi olarak bize kanser yapabileceğini söylemedi.Hala da yapmaz efendim diyorlar.Ancak Rahmetli Babam 1995 yılında böbrek üstü bezi kanseri ile genç yaşta (64) hakkın rahmetine kavuştu.Tam da benim ona çok ihtiyacım olduğu bir çağda aramızdan ayrıldı.Bugün bende şeker hastasıyım. Korkumdan hala insülin kullanmıyorum.Kimseyede tavsiye etmiyorum…Maalesef böbreklerimde protein kaçağı var.belki şeker hastalığından.Ama korktum bir kere kullanmıyorum.

    Cevapla