featured

Şeker Hastalığına (Diyabet) Dair Doğru Bilinen Yanlışlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu hafta, hastalar tarafından genel olarak kabul gören yanlış algılara yönelik yazacağız.

Şeker ilaçları böbreği çürütür mü?

Bu algı, şeker hastalarındaki en sık yanlış algıların başında gelmektedir. Hastalar şeker ilaçlarının böbreklerini çürüttüğüne inanmaktadır. Bu ise ilaçlarını düzenli kullanmamalarına yada ilaç kullanımını toptan bırakmalarına neden olur.

Bu algının tabiki sebepleri vardır. Şeker hastalarında temel mortalite (ölüm) ve morbidite (sakatlık) sebeplerinden biri de böbrek hastalıklarıdır. Böbrek yetmezliği uzun süreli şeker hastalarında genelde 10 yıl sonra ortaya çıkmaktadır.

Tabi bu hastalarda genellikle yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara gibi diğer risk faktörlerinin de bulunmasıyla beraber 10 yıldan daha erken böbrek yetmezliği gelişebiliyor.

Peki hastaları “şeker ilaçları böbreklerime zarar verir” algısı nereden kaynaklanıyor diye soracak olursak cevaplardan birisi ve en önemlisi burada yatıyor: Şeker hastalığı böbreklere zarar verir yani ister ilaç kullansın isterse kullanmasın şeker hastası isenin böbrekleriniz risk altındadır.

Tabi ki düzenli ilaç kullanımı, düzenli kontroller böbreğin bozulmasını engeller ve yetmezlik sürecini uzatır. Ağızdan ilaç alan bir hastada böbrek yetmezliği gelişince bu ilaçlardan birçoğunu kesmek zorunda kalıyoruz.

Bunun sebebi ilaçların böbreklerden atılmasıdır. Yani biz bu ilaçları kesmezsek hem ilaçlar hasta böbreklerden atılmadığından vücutta birikecek, hem de zaten hasta olan böbreklerin işyükünü artırmış olacağız. İşte bu yüzden genellikle ağızdan kullanılan ilaçlar böbrek yetmezliğinde kesilir ve insüline geçilir.

Demek oluyor ki şeker ilaçları kesinlikle böbreklerimize zarar vermez, çürütmez. Böbreği çürüten bizzatihi şeker hastalığının kendisidir. İlaçların böbreğe verdiği zarar ise genel olarak geçicidir ve ilaç kesildiğinden itibaren birkaç gün içinde normale döner.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şeker Hastalığına (Diyabet) Dair Doğru Bilinen Yanlışlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir