featured

Şeker Hastalığına(Diyabet) Dair

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merhaba Hatayvatan.com okuyucuları.

Bu hafta başlayacağımız köşe yazılarımızın ilki “Yüzyılın Vebası: Diyabet” konusunda olacak. Halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın adının nereden geldiği tam bilinmemekle beraber, kandaki şeker oranının yüksek seyretmesi sebebiyle bu adı aldığı muhtemeldir ancak hastalarda zaman zaman oluşan hipoglisemi (şeker düşüklüğü) sebebiyle aşırı şeker tüketimi durumunun da bu ada katkıda bulunduğu kanısındayım.

Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani glukozu kullanamaz ve kan şekeri yükselir.

Yediğimiz besinlerin özellikle karbonhidrat içeren besinlerin çoğu vücutta enerji için kullanılmak üzere glukoza dönüştürülür. Midenin arka yüzeyinde yerleşik bir organ olan pankreas, kaslarımızın ve diğer dokuların kandan glukozu alıp enerji olarak kullanmalarını sağlayan “insülin” adı verilen bir hormon üretir. Besinlerle kana geçen glukoz, insülin hormonu aracılığı ile hücrelere girer. Hücreler glukozu yakıt olarak kullanır. Eğer glukoz miktarı vücudun yakıt ihtiyacından fazla ise karaciğerde, yağ dokusunda depolanır.

Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 126 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl’nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir.

Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.

OGTT’de glikozdan zengin sıvı aldıktan 2 saat sonraki kan şekeri değeri önemlidir. İkinci saat kan şekeri ölçümü 140-199 mg/dl ise gizli şeker, 200 mg/dl veya daha yüksek ise diyabet tanısı konulur. Şimdilik burada keseceğiz, haftaya devam etmek üzere. Sevgi ile kalın….

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şeker Hastalığına(Diyabet) Dair

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 19 Temmuz 2013, 00:10

    Bilgilerinden mutlaka çok istifade edeceğiz. Değerli doktorum lütfen akademik teknik kelimelerden sakınarak yazarsanız bizler daha iyi anlarız. Yine yazınızın arasında örneğin ihtiyaç fazlası yakıtın karaciğerde depolanması bize nasıl zarar veriyor. Veya bu durumdan kurtulma yollarını da hemen araya bilgi olarak eklersen memnun oluruz. Veya soru soralım sizi yazılarınız yönlendirelim. Çok isabetli bir girişim hoş geldiniz.

    Cevapla