Stajyer Öğrenciler İçin Kariyer Tavsiyeleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Staj bir kariyer alanını keşfetmek, yeni beceriler geliştirmek ve mezuniyet sonrası bir şirkette tam zamanlı olarak istihdam edilebilmek için mükemmel bir fırsattır. Stajdaki deneyiminizi en iyi şekilde değerlendirmenizi sağlayacak ve kariyerinize hazırlanmanızda size yardımcı olacak tavsiyelerimiz var:

1.Staj Yerinizin Seçimini Doğru Yapın

Staj yeriniz henüz belli değilse stajınızın keyifli geçmesi için ileride kariyer yapmak istediğiniz alanı doğru bir şekilde tespit etmelisiniz. Bu tespiti yaparken, bölümünüzdeki öğrencilerin mezun oldukları zaman istihdam edildikleri alanların yoğunluğu, aldıkları ortalama maaş gibi bilgileri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu konuda size yardımcı olacak Üni-Veri sistemi ile aradığınız bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bu sistem iş bulma süresi, nitelik uyuşmazlığı, firma büyüklüğü dağılımı, başlangıç ücreti, kamuda işe yerleşme oranı, sektör dağılımı gibi pek çok farklı kritere göre arama yapabildiğiniz bir sistemdir. Bu konuda araştırma yaparak meslek hayatınızda ortalama ne kadar sürede, nasıl bir iş bulacağınız, ne kadar maaş alacağınız gibi konularda fikir sahibi olabilirsiniz. Böylelikle staj yerinizi daha doğru bir şekilde tayin edebilirsiniz.

2. İş Arkadaşlarınızla Tanışın

Bölümünüzdeki herkese kendinizi tanıtmaya çalışın. Herkesle iletişim kurmaya çalışın ve yaptıkları işler hakkında bir bilgi sagibi olun. Uzun vadede staj yaptığınız şirket için çalışmak istemeseniz de kariyerinizle ilgili yeni fikir ve tüyolar alabilirsiniz.

3. Organize Olun

Tüm görüşmeler ve toplantılar sırasında not alın. Son teslim tarihlerini her zaman not edin ve çalışma alanınızı düzenli tutun. Aynı zamanda belgeleri saklama ve depolama konusunda özenli davranın. Kuruluşunuzun politikasına ve çalışma düzenine uygun bir şekilde hareket etmeye özen gösterin. 

4. Hedefler Belirleyin

Sizden beklentinin ne olduğunu öğrenmek için staja başlamadan önce mutlaka amirinizle konuşun. Eğer sizinle görüşmeyi kendisi teklif etmezse mutlaka siz teklif edin. Mümkünse çalışmanızı takip etmesini  ve geri bildirimde bulunmasını talep edin. Son olarak, stajınızla ilgili hedeflerinizin neler olduğu ve stajda neler öğrenmek istediğinizi düşünün. İlgi alanlarınızı amirinizle konuşun ve bu alanlarda çalışıp çalışamayacağınızı danışın. Pek çok öğrenci stajını zorunluluk olduğundan gelişigüzel bir şekilde yapmaktadır. Amirinize stajda bir şeyler öğrenmek istediğinizi kanıtlarsanız; stajınız kariyeriniz açısından çok daha verimli ve öğretici bir şekilde geçecektir.

5. Profesyonel Olun

İşyerinde profesyonel olmaya özen gösterin. Bunun için görünümünüzden konuşmanıza ve iş yerinizdeki tavrınıza kadar özenli davranın. E-mail atarken, gün içerisinde meslektaşlarınızla ve müşterilerle konuşurken iş etiğine uygun bir şekilde hareket edin. Aynı zamanda nezaket kuralları çerçevesinde davranın ve teşekkür etmeyi unutmayın.

6. İzleyin ve Öğrenin

Yeni bir yerde çalışmaya başladığınızda, bir firmanın çalışma şeklini ve tarzınızı anlamak ve buna göre hareket etmek çok önemlidir. Bunu öğrenmek için meslektaşlarınızı ve akranlarınızı izleyin ve onlardan rehberlik talep edin. Firmanın rutinleri öğrenin, firmanın vizyon ve misyonunu öğrenerek sahip çıkın. Eğer uygun görülürse, işi detaylı bir şekilde öğrenmek için toplantılara ve görüşmelere katılmaya çalışın.

7. Zamanınızı Akıllıca Yönetin

Size verilen projeleri her zaman zamanında tamamlamaya özen gösterin. Görevlerinizi tamamladığınızda yeni görevler isteyin. İşlerinizi geç teslim etmek amirinizin hoşuna gitmeyeceğinden her zaman işlerinize önceliğinizi vermeye özen gösterin. Zamanınızı yönetme konusunda sorun yaşıyorsanız; işe gider gitmez kendinize bir çalışma programı çıkarın ve hemen işe başlayın. Aynı zamanda çalışma ve mola sürelerinizi de doğru yönetin. Böylelikle işlerinizi zamanından önce bitirerek amirinizin takdirini kazanabilirsiniz.

8. Meşgul Olun

Staj yerinde size verilen görevler size az geliyor olabilir. Bu durumda görevlerinizi yerine getirip bir kenara çekilmeyin. Bu vaktinizi bölümünüzle ilgili dergi ve yazışmaları okuyarak. Diğer çalışanlara yardımcı olarak geçirin. Bu boş zamanı kendinizi eğiterek ve daha donanımlı hale gelerek geçirirseniz uzun vadeli kariyer planınızda çok daha başarılı olma fırsatını elde edersiniz.

9. Deneyiminizi İşinize Yansıtın

Hem amirinizden hem de iş arkadaşlarınızdan işi nasıl yaptığınız konusunda mutlaka geri bildirim isteyin. Staj sırasında edindiğiniz becerileri mutlaka işinize aktarın. Özgeçmişinizi de edindiğiniz deneyim ve başarılarla güncelleyerek daha etkileyici bir hale getirin. Her ne kadar staj yaptığınız süre boyunca bu işin sizin için uygun bir iş olmadığını düşünseniz de deneyim her zaman değerli bir arça olacaktır. Öğrendiklerinizi, kariyer yolunuzda ilerlemek için bir başlangıç noktası olarak düşünün.

10. Projelerinizi Takip Edin

İlerlemenizi süpervizörünüzle değerlendirmek için katıldığınız tüm projelerin ve çalışmaların listesini tutun. Yine çalıştığınız projelerle ilgili bilgileri kaydedip kaydedemeyeceğinizi sorun. Her ne kadar şirket bilgileri gizli tutulsa da çalışmalarınızın ufak notlarını tutmak ileride iş başvurusu ve görüşmesi sürecinde bilginizi göstermek için işinize yarayacak konular olacaktır.

11.İletişimde Kalmaya Çalışın

İster stajınız sırasında ister stajınızdan sonraki süreçte olsun her zaman staj yerindeki amiriniz ve iş arkadaşlarınızla bağlantı kurmaya çalışın. Eğer staj sırasında iyi bir iletişim geliştirdiyseniz gerçekleştireceğiniz bu görüşmeler iş ağı bağlantılarını daha mezun olmadan oluşturmanızı sağlayacaktır. Bu nedenle mümkün olduğunda çok insana ulaşmaya çalışın ve kendinizi göstermekten çekinmeyin. İnsanlar genelde iş hakkında konuşacakları kişilerle vakit geçirmeyi severler. Bu nedenle, eğer meşgullerse size eninde sonunda döneceklerini aklınızda bulundurun ve motivasyonunuzu düşürmeyin.

12. Staj Bilgilerinizle Özgeçmişinizi Süsleyin

Yaptığınız staj size hem okul hem de gelecekteki kariyer fırsatlarını yakalamak bakımından çok şey katacaktır. Bu stajda edindiğiniz bilgileri göstermek ve mezuniyet sonrası kolayca iş bulabilmek için özgeçmişinizi güncellemeniz gerekecektir. Eğer hiç özgeçmiş hazırlamadıysanız ya da ilgi çekici, profesyonel bir özgeçmişi nasıl hazırlayacağınızı bilmiyorsanız www.cvmaker.com.tr ile CV’nizi kolayca oluşturabilirsiniz. Staj bilgilerinizi özgeçmişinize başarılı bir şekilde ekleyebilir ve işverenlerin ilgisini çekecek bir CV hazırlayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Stajyer Öğrenciler İçin Kariyer Tavsiyeleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir