featured

“Su hayattır, vazgeçemeyiz”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karaçay sulama sahası ile ilgili sorunların tespiti ve çözümü ile ilgili toplantı Yeni çarşı toplantı salonunda gerçekleşti.

Toplantıya CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik,Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir,DSİ Hatay 63.şube Müdürü Murat Çalım,belediye meclis üyeleri,mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda Samandağ belediyesi imar planı 1989 yılında  oluşturulurken kurumların görüşlerinin sorulmaması sonucu planlarda doğan karışıklığın giderilmesi konusunda yapılması gerekenler ifade edildi. DSİ sulama planı Samandağ Belediyesinin imar planının çakışması sonucu doğan karışıklığın giderilmesi konusunda yapılması gerekenler dile getirildi. DSİ’nin Samandağ sulama sahasında yapacağı yatırımların gerçekleşmesi için belirli imar plan düzenlemeleri tartışıldı.

Samandağ Kaymakamı Dr. Cahit Çelik: “DSİ İmarsız olan kısımlara su götüreceğiz ifadesinde  bulundu . İmar olan bölgelere su götüremeyiz şeklinde kanaatini ifade ediyor .DSİ İki sebepten dolayı götüremeyiz diyorlar. İmarlı alan olunca Araziler arsa vasfında kamulaştırma maliyetleri çok yüksek. DSİ “Bizim yapacağımız projenin maliyetinin üstündedir” şeklinde bizlere açıklamada bulunuyor . Dsi mevzuatında imarlı alanlar sulama projesi yapılamıyor. Karaçay sulama projesi ilçemizin büyük bir kısmını kapsıyor.  Yaylıca da başlıyor kurtderesi mahallesinde bitiyor. Bu anlamda çok önemlidir. Bu konuda düşüncelerinizi almak istedik. Bu toplantının verimli olmasını diliyorum.”dedi

Samandağ kaymakamı Cahit Çelik konuşmasının devamında:İmar planında olan bahçelerin sulanmasını istiyoruz.Bu gün gereken tedbirler alınmazsa ileride çok sıkıntılar doğar.Öncelikle vatandaşın idarenin almış olduğu karara destek olması gerekiyor. “dedi.

Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir:”Bu meseleyi önemsiyoruz. Birebir kendi hayatlarına dokunan yaşam süreçlerini belirleyecek bir karar vermek gerekiyor. Bölge insanının yaşayacağı sıkıntıları öngördüğümüzle ilgili burada yaşanacak sıkıntılarla ilgili haberdar olalım. Eğer bir tercih yapmamız gerekirse bölgede sulama alanı ile imar alanının çakıştığı bölgenin akıbetiyle ilgili bir tutum koymamız gerekiyor. Biz ya imar istiyoruz ya tarım.1989’da  revize edilen  imar planımız geçerli imar planı zamanla genişlemiş. İlçemizde yaşayan insan sayısının 10 katının yaşayacağı kadar alan imara açılmış.Kentimizi yeniden planlamak zorundayız. “dedi.

Başkan Nehir  konuşmasının devamında :”Karaçay barajı ile beraber iki çalışma devam ediyor. Hem içme suyu hem de sulama suyu çalışması. DSİ imarın ve tarımın  olduğu yere sulama  götüremem diyor.Sadece tarım arazilerine sulama yapılabiliyor.Bu yatırımların yapılması için bizim bir görüş bildirmemiz gerekiyor.  Vatandaş imardan yana tavır koyunca toprağından arzu ettiği geliri elde edemeyecek beklide Sudan yana tavır koyunca istediği gibi o alanları betonlaştıramayacak. Belki belirli kaygılar ön plan çıkabilir. O bölge insanının bu konuda kanaat getirmesi gerekiyor.Bu toplantıyı bu kadar önemsememizin gerekçesi budur.  23.000 dönüm arazi düzgün sulanırsa dünya kadar gelir getirmesi demektir. Ben sudan yanayım, suyun buraya gelmesinden yanayım.Buradaki toprakların su ile buluşturulmasından yanayım.velev ki bir miktar imara açılmış alanların imardan çıkmasına neden olsa bile. Halkın görüşü bizim için çok önemlidir. Halk burada ne diyor? Bu kanaati oluştururken birazda oradaki insanların iradesi önemlidir. Verimli topraklar üzerine kurulu bir bölgede yaşıyoruz Bu zenginliklere sahip çıkmalıyız. Buradaki katılımcılar insanlarımızı buradaki gelişmelerden bölge insanını haberdar etsinler. “dedi.

Başkan Nehir konuşmasının devamında: “hem eski usule devam edip hem de şehircilik anlayışına devam etmek mümkün değil.Bu radikal ve ciddi bir karardır.Kırılma noktasıdır.Değerli tarım alanlarımızı,topraklarımızı kaybedersek geleceğimizi kaybederiz.”dedi.

Dsi Hatay 6.Bölge Müdürü Murat Çalım :”Karaçay projemiz 4 projeyi kapsıyor. Maliyeti 180 milyon liradır.Karaçay barajı,Karaçay Sulaması,Hatay içmesuyu isale hattı,Hatay içme suyu arıtma tesisi.isale ve arıtma tesisinden Antakya,defne ,samandağ’a içme suyu vereceğiz. “dedi

Dsi Hatay 6.Bölge Müdürü Murat Çalım konuşmasının devamında:”Bu çalışmalarda şöyle bir sıkıntımız var.Yaptığımız çalışmalar İmar sahasına girmiş durumdadır.DSİ  yatırımlarımız Fiilen imara açılmaysan yerler imara açılmış.Eğer biz bu yatırımı yapmazsak vatandaş mağdur olacak.  Fidanlı, büyükçat, değirmenbaşı gibi tarım yapılan yerlerde eğer imar planı revizyonları yapılmazsa halk mağduriyet yaşayabilir. İlgili Düzenlenmeler yapılmazsa devlet bu yatırımdan vazgeçecek. Kurumum şu fikirde imar sahasında olan yerlerde yatırım yapılmaması yönünde. Vatandaşla ortak bir karar almamız lazım.Su mu? imar mı? Belediye ve halk buna karar vermelidir .Su hayattır.Su’dan geri adım atmak olmaz. “dedi.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal:”İnsanlarımızın çoğunun imar alanında evi evinin yanında geçimini sağladığı bahçesi bulunmaktadır.Ben yasalara uyulması taraftarıyım ama o suyu oradan keserseniz vatandaş farklı yollardan suyu alamaya çaba sarf eder. Hep beraber  suyu oraya nasıl götüreceğimizi düşünüp bu sorunu çözmeliyiz.”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Su hayattır, vazgeçemeyiz”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir