featured

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Açılıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
200’ün Üzerinde Şifalı Bitki, Hataylıların İlgisine Sunuluyor
İl Özel İdaresi bütçesinden ayrılan ödenekle kamulaştırılan ve tarihi dokusuna bağlı kalınarak restore edilen 22 odalı eski Antakya Evi, ilimize yakışır güzellikte bir müze oldu.
Önümüzdeki günlerde resmi açılışı yapılarak Hataylılarla buluşturulacak olan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nde; fesleğen, adaçayı, defne, kantaron, karabaş otu, hartlap, çakşır kökü, meyan kökü, taş nanesi, böğürtlen kökü, erguvan yaprağı, pelin otu, asma, hatmi gülü, ebegümeci ve ölmez çiçeği gibi 200’ün üzerinde tıbbi ve aromatik bitki vatandaşlara tanıtılıyor. Üstelik söz konusu bitkiler vatandaşlara tanıtılmakla kalmıyor, şifalı bitkilerin ne tür rahatsızlıklara iyi geldiği konusunda da uzmanlar tarafından bilgi veriliyor. Öte yandan bitkilerden elde edilen hoş kokusu ve mükemmel tadıyla oldukça farklı içecekler ve yine bitkilerden elde edilen birbirinden hoş kokulu karışımlar da vatandaşların beğenisine ve ilgisine sunuluyor.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nde incelemelerde bulunan ve ilgililerden bilgi alan Hatay Valisi  M. Celalettin Lekesiz, bütün muhteşemliğiyle ilimize yakışır bir müze görmüş olmaktan büyük  mutluluk duyduğunu ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.
İllerin sahip olduğu değerlerin açığa çıkarılmasının çok doğru bir iş olduğuna vurgu yapan Vali Lekesiz, ‘Bu zenginliklerin olmadığı bir ilin böyle bir müze açmasının hiç bir anlamı olmazdı. Herkes sahip olduğu yer altı kaynaklarına, yer üstü zenginliklerine, üzerinde bulunduğu iklim kuşağına, sahip olduğu potansiyele yönelik projeleri ortaya koymalı. Hatay’ın tıbbi ve aromatik bitkileri gerçekten büyük bir servet. O halde sahip olduğumuz bu serveti, olması gereken kadar zenginliğe dönüştürmeliyiz. Sahip olduğumuz bu servetin zenginliğe dönüşebilmesi için ne gerekiyorsa yapmalıyız. İşte eski tarihi bir Antakya evinde yaptığımız bu çalışma, ilimizin sahip odluğu bu değerin zenginliğe dönüşmesi için çok önemli bir çalışmadır.’ dedi.
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi’nin bir taraftan ilimizin tarih, kültürel, turizm ve sosyal açından tanıtımına önemli bir katkı sağlarken, diğer taraftan da burası aracılığı ile tıbbi ve aromatik bitkiler sektörünün  canlanmasına çok büyük katkı sağlayacağını ve yüzlerce insana yeni bir geçim kaynağı olacağını ifade eden Lekesiz,  ilimiz için hayırlı olması dileğinde bulundu.
Kurtuluş Caddesi üzerinde Ayyıldız Sokak’ta bulunan müzenin zemin katı yaklaşık 352 m2.,1. katı yaklaşık 317 m2.,avlu alanı ise yaklaşık 215 m2’den oluşuyor. Tıbbi ve aromatik bitkilerin sergilendiği 4 kapalı 1 açık sergi salonu, kafeterya, Konuk Evi ve müştemilatının yer aldığı müzeyi ziyaret edecek olan yerli ve yabancı konuklara, konunun uzmanları tarafından müzede yer alan ürünler hakkında bilgide verilecek.
Yaklaşık 3 bin liraya mal olan müzedeki incelemelere, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili Hüseyin Şahin, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ümmühan Eryurt, Mustafa Kemal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İlçim, İl Özel İdaresi’nden ve restorasyon çalışmalarını yürüten özel firmadan ilgililer katıldı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi Açılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir