featured

Türkiye- Mısır Arası Nakliye İstişare Toplantısı yapıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye –Mısır ve Mısır Suudi Arabistan arasında Mutabakat Zaptı’yla tesis edilen Ro-Ro hattının 23 Nisan 2015 tarihinde sona erecek olması ve Mısır tarafından yeniden tesis edilmeyeceğinin bildirilmesi üzerine konunun Bölge taşımacıları , ihracatçıları ve üreticileri için yaratacağı sorunların tespiti ve giderilmesi üzerine Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı tarafından toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ‘Bilindiği üzere Ortadoğu’da yaşanan özellikle Suriye’de yaşanan siyasi karışıklıklar maalesef bölge esnafımızı ve nakliyecilerimizi olumsuz etkilenmiştir.  Suriye ve Suriye üzerinden diğer Ortadoğu ülkelerine çalışan Hataylı Nakliyecilerimizin yatırım, müşteri ve acente ağının büyük kısmı Ortadoğu bölgesinde yer almaktadır.’ dedi.

 İş Adamları çok zor durumda kaldılar

13 Ekim 2009 tarihinde Türkiye ile Suriye arasında imzalanan vize muafiyeti anlaşması ile iki ülke arasında gerçekleştirilen vizesiz geçişlerin sonucu hem ilimizde hem bölgemizde yoğun  ticaret ve turizm potansiyeli oluşmuş,  sınır geçişlerinin artışı ile bölgeye sıcak para akışı olmuştu. Bu hareketlenme ikili ticaret anlaşmalarında da büyük bir artış meydana getirmişti. Bunun sonucunda nakliyecilerimiz bu hareketlenmeden aldıkları güçle yeni alımlar ve yatırımlar gerçekleştirmişlerdi.

Ortadoğu’da süre gelen siyasi istikrarsızlık neticesinde ise gerek kredi kullanarak, gerekse de özkaynak ve kendi birikimleri ile yatırım yapan iş adamları çok zor durumda kalmıştır. İstihdam yaratıcı yeni yatırımlar ise tümüyle durmuştur.

Bilindiği üzere sınır kapılarımızın kapanması ve güvenlik sorunları nedeniyle Nakliyecilerimiz  alternatif güzergah arayışlarına girmişlerdi ve Ekonomi Bakanlığımızın destekleri ile Ortadoğu’ya yapılan taşımalar Türkiye –Mısır  ve Mısır-Suudi Arabistan arasında Mutabakat Zaptıyla tesis edilen  Ro-Ro seferleri ile yapılmaya başlanmıştı. Bu sayede taşımacılarımızın Ortadoğu pazarlarında kan kaybı yaşamadan ve pazara erişimi engellenmeden sorun çözülmüş idi. Zira Ro-ro taşımacılığı ile raf ömrü kısa  ürünlerin daha kısa sürede istenilen noktaya  varması sağlanmaktadır.  Hem de bu işlem uygun daha uygun maliyetlerle yapılmaktadır.

Taşıma hizmetlerinde sıkıntı yaşanmaktadır

Yakın bir zamanda 55 nakliye firmamızın bir araya gelmesiyle kurulan ve Değerli arkadaşımız Sayın  İbrahim Güler’in Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirket nezdinde  2 ro-ro gemisi kiralanması suretiyle  İskenderun Limanı ile Mısır Port Said limanı arasında sefere başlamıştır. Ancak maliyetlerin çok yüksek olması ve yaşanan siyasi krizler nedeniyle taşıma hizmetleri sıkıntı içine girmiştir.

Üzülerek takip etmekteyiz ki ; Ülkemiz ve Mısır Hükümeti arasında yaşanan siyasi gerginlik sebebiyle Mısır Hükümeti  tarafından Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında Mutabakat Zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasının yenilemeyeceği hususunda açıklamalar yapılmıştır.  Bu sorun Nakliye sektörümüze darbe vurmanın ötesinde sektörü bitirme noktasına taşıyacaktır. Söz konusu anlaşmanın yenilenmesi bölgemizdeki ticaret ve ekonomik dengeler açısından oldukça büyük önem arz etmektedir.

Zira konu sadece Nakliye sektörü ile bağlantılı değildir. Bu sektörün etkileşimde olduğu İhracatçılarımızı ve Üreticilerimizi de sıkıntılı günler beklemektedir.

Alternatif güzergahlara baktığımızda;

Mısır dışında Ro-ro taşımacılığı ancak Süveyş kanalının geçilmesiyle veya Siyasi ilişkilerimizin pek parlak olduğunu söyleyemeyeceğimiz  İsrail üzeri bir güzergah yardımıyla gerçekleştirilebilecektir. Bu güzergahlara baktığımız zamana dezavantajlarını da görmek kaçınılmazdır. Süveyş geçişi Nakliyecilerimize  yüksek maliyetleri ile ağır bir maddi yük ,  İsrail üzeri geçişler  ise yoğun Bürokratik engeller sebebiyle riskli bir ortam yaratacaktır.

Sonuç olarak söylemek istediğim öncelikli sorunumuz olan ve ülkemizi ekonomik anlamda yıpratma amacıyla gerçekleştirildiğine inandığımız Mısır üzeri taşımacılığa olanak sağlayan anlaşmanın yenilenmesi şarttır. Bunun için Hükümet nezdinde de çalışmalar ve lobi faaliyetleri sürdürülmelidir.

İkinci olarak anlaşmanın olmaması durumunda öncelikli güzergah olan Süveyş hattının devlet tarafından desteklenmesi şarttır.  Bunun olmaması durumunda Nakliyecilerimiz bu ağır yükün altında oldukça büyük zorluklarla baş etmek durumunda kalacaklardır. Bu hat devlet tarafından sübvanse edilmezse  belki de Ortadoğu pazarı tamamen kaybedilecektir.

Rakamlar :

2010 yılında Suriye ve Suriye üzerinden yapılan TIR taşımaları 100.000 sefer iken, bu rakam 2011 yılında 83.519 sefere, 2012 yılında 12.000 sefere kadar geriledi. 2010 yılındaki taşımalarla toplam 5 milyar dolarlık bir döviz kazancı ortaya çıkarken, bugünkü kayıpların da boyutu ortaya çıkıyor.

Öte yandan, RO-RO hattındaki teşvik uygulamasının kalkması ile birlikte bu hattın kullanımı da giderek düştü. 2013 yılında RO-RO ile Mısır ve Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat taşımaları 6862 iken, bu rakam 2014 yılında 4.000’e geriledi.

Türkiye--Mısır-Arası-Nakliye-İstişare-Toplantısı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye- Mısır Arası Nakliye İstişare Toplantısı yapıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir