featured

Türkiye’nin Ayakkabı İhtiyacını Hatay Karşılıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral, Hatay’daki 400’e yakın ayakkabı imalathanesinde günde yaklaşık 50 bin çift ayakkabı üretildiğini söyledi.

Sahip olduğu 400’e yakın ayakkabı imalathanesiyle Türkiye’deki ayakkabı ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayan Hatay’da esnaf, küçük işletmelerde üretim yapıyor. Günde yaklaşık 50 bin ayakkabı ürettikleri küçük işletmelerden çıkıp kendi markalarını oluşturmak isteyen ayakkabıcılar, yapımı süren sanayi sitesinin bir an önce tamamlanmasını bekliyor.

Hatay Ayakkabıcılar Odası Başkanı Gökhan Oral, ayakkabı üretiminin zahmetli bir iş olduğunu vurgulayarak, “Günün büyük bölümünü imalathanelerde geçiriyoruz. Mevcut imalathanelerimiz ise günümüz koşullarına uygun değil. Buralar çok küçük olduğu için

kaynağı bile hazır bulunan birçok esnafımız sanayileşemiyor. Bu da markalaşmamızın önünde engel oluyor” dedi.

Yapılan görüşmeler neticesinde devlet desteğiyle kurulan kooperatif aracılığıyla sanayi sitesi yapımına başladıklarını ve inşaatın 2015 sonunda tamamlanmasının beklendiğini ifade eden Oral, 400’e yakın imalathanenin fiziki imkanları müsait olmadığından şehrin belirli bölgelerinde dağınık ortamda çalıştıklarını anlattı. Oral, “Her şeyi hazır olan esnaf yer sıkıntısı nedeniyle makineler alamıyor ve sanayileşemiyoruz.

Oysa yapacağımız siteyle öncelikle bu arkadaşlarımızı aynı mekanlarda toplayarak, bir arada çalışma imkanı sağlayacağız. Buradaki geniş ve ferah ortamda çalışmakla beraber teknolojiyi atölyelerimize taşıyacağız. Ayakkabıcılığın büyüyebilmesi için, dünya standartlarında üretim yapabilmemiz için mutlaka kendimizi yenilememiz gerekiyor. Bunun da önceliği devlet desteği ve aynı zamanda kalifiye elaman yetiştirmekten geçiyor” diye konuştu.

Atölyelerde fiziki koşulların iyi olmamasının firmaların büyümesini de engellediğini belirten Oral, “Mevcut atölyelerimizin birinde yangın çıksa ne olacağını bilemiyoruz. Çünkü bütün atölyeler birbirine çok yakın. Aynı zamanda çalışan insanlarımızın sağlık durumları da bizi ilgilendiriyor. Atölyelerdeki fiziki imkanların sağlıklı olmamasından, kullanılan maddelerden dolayı çalışanlarımız hiç ummadığımız hastalıklara yakalanabiliyor” dedi.

Oral, kalifiye ve bayan elamanların sektöre girmesi gerektiğini belirterek, şuan Antakya Erol Bilecik Meslek Lisesi’nde ayakkabıcılık bölümü açılmasının kalifiye eleman açığının giderilmesi için iyi bir gelişme olduğunu belirtti. Avrupa Birliği projesi geliştirdiklerini ve İşkur ile yapılan programda 125 sertifika almış bayan elaman yetiştirdiklerini belirten Oral, Suriye’deki olayların Antakya ayakkabıcılarını ciddi oranda etkilediğinden ve şuan Ortadoğu’ya ürün gönderemediklerinden de yakındı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye’nin Ayakkabı İhtiyacını Hatay Karşılıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir