featured

Uzm. Dr. Şeref Vardı’nın yeni yazısı yayınlandı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ŞEKER HASTALIĞI VE BÖBREKLERİMİZ

 Bu hafta şeker hastalığının böbreklerimiz üzerindeki etkilerinden bahsedeceğiz. Bildiğiniz üzere tüm dünyada ve ülkemizde şeker hastalığı sıklığı artmaktadır. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, stres gibi çevresel faktörlerin yanısıra genetik yatkınlık da eklendiğinde şeker hastalığının sıklığının artması toplumda kaçınılmaz bir hal almaktadır. En son yapılan çalışmalarda dünyada şeker hastalığı sıklığının %10-12 ARASINDA OLDUĞU, ülkemizde İSE TURDEP adı altında yapılan ve çok geniş katılımın sağlandığı çalışmada şeker hastalığı sıklığı 2011 yılı itibariyle % 7,2 olduğu tespit edilmiştir. Bu rakam ortalamayı vermektedir. Genel olarak % 8,2 ile Kuzey Anadolu’da en çok görülmekle beraber en az Doğu Anadolu Bölgemizde görülüp oranı % 5,5 tir. İlimizin de bulunduğu Güney Anadolu’da ise sıklık % 8 civarındadır. Yani yaklaşık her 10 kişiden biri şeker hastasıdır. Bu oran oldukça yüksek olup hem sağlık açısından, hem sosyal açıdan hem de ekonomik açıdan oldukça büyük bir yük gibi görünmektedir. Bu yazımızda şeker hastalığının sağlık açısından önemi kısaca vurgulanacaktır.
 
ŞEKER HASTALIĞI; 

Çok sakat bırakan bir hastalıktır

  • Körlük : 20 – 74 yaş grubunda körlüğün en önde gelen nedenidir.
  • Kardiovasküler hastalıklar : Diabetiklerde kalp hastalıkları ya da inme, diabetik olmayanlara göre 2 – 4 kez fazla görülüyor
  • Böbrek yetmezliği : Her yıl 28 bin diabet hastasında böbrek yetmezliği meydana geliyor. 100 bine yakın insan bu nedenle tedavi görüyor.
  • Alt ekstremite amputasyonları : Her yıl 67 bin diabete bağlı amputasyonlar oluyor, bunların yarısından fazlası önlenebilir.
Sık görülen bir hastalıktır
  • Dünyada 140 milyonun üzerinde diabetik olduğu ve 2025 yılında bu rakamın 300 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir.
  • 1997 de diabetiklerin % 63’ünün gelişmekte olan ülkelerde olduğu, 2025 de bu rakamın % 76’ya çıkacağı tahmin ediliyor.
  • 1997 – 2025 arasında Çin, Hindistan ve Amerika’nın diyabetik sayısı en yüksek üç ülke olacağı sanılıyor.
  • 1991 Lizbon toplantısında Avrupada yaşayan 850 milyon insandan 30 milyonunun diyabetik olduğu bildirilmiştir.
  • Salman ve arkadaşlarının 1997 deki araştırmasında Türkiye’de yetişkin dyiabeti sıklığı % 6, bozulmuş glukuz toleransı % 7 bulunmuştur.
  • Gelişmiş ülkelerde diyabetlilerin çoğu 65 yaş üzerindeyken, gelişmekte olan ülkelerde 45 – 64 yaş arasındadır.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzm. Dr. Şeref Vardı’nın yeni yazısı yayınlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. doktorum tavsiyeniz ne ola ki;doğuya mıı gitsek acaba.

    Cevapla
  2. doktorum tavsiyeniz ne ola ki,doğuya mı gitsek acaba.

    Cevapla