featured

Yaz geldi klimaları nasıl kullanmalıyız

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz aylarında havaların mevsim normalleri üzerinde hissedilir derecede sıcaklığının artması ve Ramazan ayında artış göseteren klima kullanımı için MKÜ Antakya Meslekyüksek Okulu Elektrik Bölümü öğretim görevlisi Hüsni İnci Hatay Vatan okuyucuları için önemli bilgiler verdi.

Hüsnü İnci’den Klima kullanımı ve klima seçimleri;

Klima alırken programlanabilir olanlarından tercih etmenizi tavsiye ederim. Ayarlanan programlar ekonomik mod, uyku modu gibi özellikler içerir.

Klima kullanırken dikkat edeceğimiz bazı noktalar elektrik tüketimimizi önemli oranda düşürecektir.

Klimalarda enerji tasarrufu yapmak için bilinmesi gereken bazı noktaları aşağıda belirtilmiştir.

1. Klimada Model Seçimi
Klima alımında hangi enerji sınıfında olduğuna dikkat etmemiz gerekir. Enerji sınıfı A – G arası değişen seviyelerinden en az elektrik harcayanı A sınıfıdır. G’ye doğru elektrik tüketimi gittikçe artar.
A sınıfı bir klima başlangıçta diğer sınıflara göre biraz daha pahalı olsa da 1-2 yıl içinde kendini amorti eder.

2. Eski Klimalar
Eğer kullandığımız klima eski tip ve ömrü 10 yılı geçmişse gerek enerji sınıfı A olmadığı için gerekse kullanımdan ötürü enerji tüketimi fazladır. Aradaki enerji tüketimi farkı yüzde 50’leri bile geçebilir.

3. Klimada BTU Seçimi
Bir klima alırken kullanacağımız mekanın boyutuna uygun bir model seçmek gereklidir. Yetersiz veya gereğinden güçlü klimalar enerji tüketiminizi arttırır. Klimalardaki termostat ünitesi ortam sıcaklığı istenen değere ulaştığında cihazı kendiliğinden kapatır ve cihaz beklemeye geçer.

– Mekana göre küçük BTU’lu klima alınırsa klima odayı bir türlü istenilen sıcaklığa ulaştıramayacağı için sürekli çalışacak ve elektrik tüketimi artacaktır.

– Mekana göre büyük BTU’lu klima alınırsa mekan birden soğuyacak, kompresör sık sık kapanıp açılacağı için fazla elektrik kullanılacaktır.

4. Kaç BTU’luk Klima Almalıyım?
Klima alırken BTU denilen ısıtma ve soğutma kapasitesinin kullanacağınız odanın şartlarına uygun olması gerekir. BTU hesaplamasında bölgemiz de dikkat edilmesi gereken en önemli husus mekanın son kat olup olmadığı, binada mantolama dediğimiz izolasyon olup olmadığı mekanın boyutları gibi değerlerdir.

5. Klima ve Güneş Işınları
Klimayla soğutma yapılan mekanlarda güneş ışınlarının pencereden içeri girmesi soğutmaya negatif etki yapar. Bu nedenle mümkünse güneşlikler açılmayarak güneş ışınlarının eve girmesi engellenebilir.
Odanın karanlık olmaması için güneşe bakmayan pencere perdelerini açılarak oda içi aydınlatma sağlanabilir.

6. Klimada Uygun Sıcaklık
Klimanızda her 1 derecelik sıcaklık farkı elektrik tüketiminde %4’e yakın değişiklik yapar.
Evinizin ne kadar ısınacağı ya da ne kadar soğuyacağına iyi karar vermelisiniz. Dışarısı 27 dereceyken oda sıcaklığını 18 dereceye düşürmek çok soğuk bir ortam oluşturur. Olması gerekenden daha soğuk ortamlar hem sağlık hem de enerji tüketimi açısından önerilmez. 22-23 derece civarı soğuk hissetmeniz için yeterli olabilir.
Isıtmada da aynı ölçütlere dikkat etmek gerekir.

7. Klima Dış Ünitesi
Klimanın iç ünitesi kadar dışarıda bulunan bölümü de önemlidir. Dış ünite doğrudan güneş alan cepheye mümkünse monte edilmemelidir. Bu enerji tüketimini azaltır.

8. Klimalarda Nem Alma Özelliği
Klimaların nem alma özelliği bulunur.Sıcaklık kadar ortamdaki nem de bizi rahatsız eder. İskenderun gibi nemli bir iklimde yaşıyorsanız ortamı soğutmaktan çok nemi azaltmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha az enerji harcayarak konforunuzu arttırabilirsiniz.

9. Klimalarda Filtre Temizliği
Klimaların bir yaz bir de kış bakımı vardır.Filtrelerin periyodik bakımının yapılması gerekir. Filtreleri tıkalı bir klima hem iyi nem almaz hem de soğutma işleminde daha çok elektrik harcar.
Ayrıca soğutulan mekanın kapısını, penceresini sık sık açmamalı güneş gören saatlerde perdelerini kapalı tutmamız enerji tasarrufu sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yaz geldi klimaları nasıl kullanmalıyız

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir