featured

Zulum altındaki Müslümanlar için Teheccüd Namazı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kırıkhan Müftülüğü tarafından “Teheccüd Namazı ve Mazlumlara Dua Etkinliğinde Buluşalım” sloganıyla 02.02.2014 günü Cumartesiyi Pazara bağlayan gece Sabah namazından önce dünya genelinde zulüm altında bulunan tüm Müslümanlar için Teheccüd namazı ve ardından dualar edileceği belirtildi.

Merkez Ulu Camiinde saat 04.30’da kıldırılacak Teheccüd namazından sonra Kırıkhan Müftüsü Mekki SOLMAZ tarafından Suriye, Mısır, Filistin, Afganistan, Irak,  Myanmar, Arakan, Bangladeş, Doğu Türkistan ve dünya genelinde baskı ve zulüm altında bulunan tüm inanan kardeşlerimizin huzura kavuşması için dua edilecek, kılınacak sabah namazından sonra da rutin hadis dersine geçilecektir.

Etkinliğe tüm Kırıkhan halkının davetli olduğu belirtildi.

Teheccüd ve Gece Namazı Nedir? Nasıl kılınır

Geceleyin uyanıp kılınan namaza teheccüd namazı denir.
Teheccüd sözlükte, uyumak ve uyanmak manasında olup, zıt anlamlı kelimelerdendir. Daha sonra gece uyanıp namaz kılan kimseye, bu kökten türetilmiş “hecûd” denilmiş ve böylece teheccüd, terim olarak namaz ve Allah’ı zikir için gece uyanmak manasında kullanılmıştır. Genellikle yatsı namazından sonra, daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra kılınan namaza gece namazı (salatü’l-leyl) denir. Gece uykusu bölünerek kalkıp kılınan namazlara ise teheccüd namazı denir.

Tabiinin büyüklerinden Esved ile Alkame: “Teheccüd uykudan sonradır” demişlerdir. Hatta hiç uyumaksızın bütün geceyi ibadetle geçirmeyi adet edinmek mekruh sayılmıştır. (Tecrid-i Sarih Tercümesi) Buhârî’nin Amr b. el-As’dan (ra) rivayetine göre bir kere Resulullah (asm) Abdullah b. Amr’e “Ey Abdullah! Senin her gün oruç tuttuğun ve her gece baştan başa namaz kıldığın haberi bana ulaşmadı mı sanırsın ” buyurmuşlardır. Abdullah da, “Evet öyledir, ya Resulullah! Bütün gece namaz kılarım” demiştir. Resûl-i Ekrem, “Sakın öyle yapma. Kâh oruç tut, kâh iftar et, gecenin bir kısmında namaz kıl, bir kısmında uyu” buyurmuştur.

Eğer gece teheccüt namazına kalkacak isek vitir namazını geciktirip teheccüdün ardından gecenin son namazı olarak kılmamız daha faziletlidir. Vitir namazı gecenin son namazı olarak teşrî kılınmıştır. Gece kalkmak konusunda problem yaşayanlar için bu namaz gene yatmadan önceki son namaz olmalıdır. Yani teheccüdü bu namazdan önce kılmalıdır. Teheccüt ve vitir namazları geceye bırakıldığı zaman, namaz tesbihatını yatsı namazından sonra yapmak gerekir. Vitir namazından sonra ayrıca muhtelif duâlar ve virdler yapılabilir.

Teheccüd&Gece Namazına Nasıl Niyet Edilir?
“Niyet ettim Allah rızası için nafile namazını kılmaya” veya  “Niyet ettim Allah rızası için teheccüt namazını kılmaya” diye niyet edilir.

Teheccüd&Gece Namazı Kaç Rekattır?
Teheccüd namazı menduptur. İki ilâ on iki rekat arasında kılınabilir. En azı iki rekat, en çoğu on iki, ortası ise sekiz rekattır. Her iki rekatta selam verilmesi daha faziletlidir.
(İslam Fıkıh Ansiklopedisi)

Teheccüd&Gece Namazı Ne Zaman Kılınır?
Teheccüd, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra, imsak vakti girinceye kadar kılınan nafile bir namazdır. Teheccüd, uykuyu terk etmek demektir. Teheccüd için önce uyuyup, sonra kalkmanın şart olduğunu bildirenler de olmuştur. (Şir’a şerhi)

Gece kılınan nafile namaz, gündüz kılınan nafile namazdan daha faziletlidir. Çünkü gece uyanmak nefse zor gelir. Hadis-i şerifte (İbadetin efdali zahmetli olanıdır) buyuruldu. (M. Felah, İbni Esir, Nihaye)

Teheccüd namazı, gündüz kılınan bin rekâttan daha faziletlidir. Bir saat ilim öğrenmek, [mesela ilmihal okumak] geceyi ibadetle geçirmekten daha çok sevabdır. (Dürr-ül-muhtar)

Teheccüd&Gece Namazı İle İlgili Hadisler
“Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsus bir nafile olmak üzere uykudan kalk, Kur’ân ile teheccüd namazı kıl, Yakındır ki Rabbin seni bir makam-ı mahmuda eriştire.” (el-İsrâ/17, 79)

“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi, Deavât, 101)

“Geceleyin kalkıp namaz kılan, hanımını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek uyandıran kimseye Allah rahmet etsin. Aynı şekilde geceleyin kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran, uyanmazsa yüzüne su serperek uykusunu kaçıran kadına da Allah rahmet etsin.” (Ebû Dâvud, Tatavvu, 18, Vitir, 13)

Tüm Ayet ve Hadisler için tıklayın.

Teheccüd Kılmış Sayılmak
Gece hangi namaz kılınsa, teheccüd namazı da kılınmış olur. Hadis-i şerifte, (Yatsı namazından sonra kılınan namaz, gece namazındandır) buyurulmuştur. (İbni Abidin)

Gece kaza kılan hem kazasını öder, hem de teheccüd sevabına kavuşur. (Nevadir-i Fıkhıyye)

Demek ki, gece kaza namazı kılan teheccüd namazı da kılmış sayılır, ancak niyet sevabına da kavuşmak için, hem kaza namazına, hem de teheccüd namazına niyet etmeli. Yeni abdest alınmışsa, Sübha namazı da kılınmış olur. Niyet sevabına da kavuşmak için Sübha namazına da niyet etmeli.

Teheccüd&Gece Namazı Nasıl Kılınır?
2 rekatta bir selam verilecek ise biliniyorsa Sabah Namazı’nın sünneti gibi, 4 rekatta bir selam verilecekse biliniyorsa Yatsı Namazı’nın sünneti gibi kılınır. Bir fark olarak sadece niyeti “nafile namazı kılmaya” diye etmek gereklidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zulum altındaki Müslümanlar için Teheccüd Namazı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir