featured

Hatay’lı Diş Hekimleri Ankara’da

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Nebil SEYFETTİN yaptığı basın açıklamasında ‘Dişhekimlerinin çalışma biçimi ve koşullarını düzenleyen Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte,  Sağlık Bakanlığı tarafından; meslek dışı sermayeye kâr amaçlı bir alan açan, dişhekimleri ve hastaların aleyhine pek çok olumsuz  sonuç  doğuracak bir dizi değişiklik yapılmak istenmektedir.’ dedi.

Hatay Dişhekimleri Odası Başkanı Dişhekimi Nebil SEYFETTİN yaptığı yazılı basın açıklaması şu şekilde;

Usul yerini bulsun anlayışı ile Meslek Birliğinin  görüşü istenilen  Yönetmeliğin son halinin  içerdiği hükümlerde; dişhekimliği mesleğinin dünyadaki  uygulamalarının ve getireceği etik sorunların göz ardı edildiği,   toplum sağlığının sermayeye peşkeş çekildiği,  kısacası sağlığa  bir ticaret/tüccar yaklaşımı olarak bakıldığı görülmektedir.

Dişhekimliği mesleğinin geleceğini karartacak  bu “Dayatmaya ve Oldu-Bittiye Karşı”,  Dişhekimleri Oda Başkanlarımız ve Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, 16 Aralık 2014 Salı günü saat 11.00`de Türk Dişhekimleri Birliği Merkezi önünde toplanarak yoğun bir polis grubunun eşliğinde Sağlık Bakanlığı’na yüründü.

Yönetmelik konusunda duymuş olduğumuz endişeleri ve önerileri bir dosya halinde Sağlık Bakanlığı yetkililerine sunulmuştur.

İki gün süren etkinlikler çerçevesinde,  bakanlıkla görüşüldükten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altında bulunan tüm siyasi partililerin grup başkan vekilleri ve yetkilileriyle görüşmeler yapılmıştır.

17 Aralık günü Ana Muhalefet Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU ile görüşülerek sorunlar aktarılmıştır.

Değerli Basın Mensubu,

Dişhekimi olarak vazgeçmemizin mümkün olmadığı en önemli meslek özelliğimiz, kendi kendimizi yönetiyor olmamızdır.

Sizin de gayet iyi bildiğiniz gibi, en doğru dişhekimliği hizmetini; dişhekiminin herhangi bir baskı olmadan, serbestçe, kendi özgür iradesi, vicdanı ve tıbbi bilgileriyle verebileceği bütün dünyada kabul edilmiş bir mesleki gerçekliktir. Hastamıza koyacağımız teşhisin tıbbi ve etik temelli olması, dişhekiminin kendi kendini yönetiyor olma özelliğine, diğer bir deyişle dişhekiminin serbest meslek olma özelliğine hayati derecede bağlıdır.

Mesleğimizin yüz yılı aşkın süredir sürekli olarak gelişmesinde ve bugün de sağlığın en saygın meslek gruplarından biri olmasında, dişhekiminin mesleğini kendi sorumluluğunda yapıyor olması en önemli rolü oynamıştır. Bakanlığınızca hazırlanan Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik taslağında, dişhekimi diplomasına sahip olmayan kişilere ağız diş sağlığı merkezlerine ortak olma hakkı verilmesine bütün dişhekimleri karşı çıkmaktadır. Yine aynı taslakta muayenehane ve polikliniklerin açılması, bugünün Türkiye’sinde karşılanması son derece zor olan fiziki şartlar getirilerek bir anlamda engellenmektedir.

Yukarıda kısaca açıklamaya çalıştığımız nedenlerden dolayı Yönetmelik taslağındaki ilgili maddeler, dişhekimlerini kendini yöneten bir meslek grubu olmaktan çıkaracak; herhangi bir meslekten bir kişinin ya da mesleksiz sermaye sahibinin yanında işçileştirecektir.

Yönetmelik taslağının bu haliyle kabul edilmesi halinde; dişhekimliği mesleğinin gelişmesi engellenecek, mesleğin geleceği tehlikeye atılacak ve meslekte geri dönülmesi mümkün olmayan tahribatlara neden olacaktır. Zaten şimdiye kadar ülkemizde koruyucu uygulamalardan uzak, yetersiz sağlık politikaları nedeniyle toplumun yüzde 90’ının ağzında oluşan diş çürüğü ve diş eti hastalıkları; sağlık hizmetlerine erişimde kâr amacının öne çıkarılmasıyla daha büyük boyutlara taşınacaktır. Ağız ve diş hastalıklarının genel sağlıkta yarattığı olumsuz sonuçlar ise daha da büyüyecektir.

25 bin dişhekiminin ve gelecekte bu mesleği yapacak olan genç meslektaşlarımızın sorumluluğunu taşıyan Meslek Birliği ve Meslek Odaları olarak bizler; Sayın Sağlık Bakanından, Yönetmelik taslağındaki taleplerimiz doğrultusunda alacağı değişiklik kararı ile toplumun ağız diş sağlığını ve de dişhekimliği mesleğinin geleceğini büyük bir çıkmaza sokmaktan kurtaracak adımı atmasını beklemekteyiz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’lı Diş Hekimleri Ankara’da

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir