featured

Arkeoloji Müzesi’nde Tarihe Yolculuk

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni müzenin girişinden başlayarak, ilimizin tarihine ışık tutan değerleri inceleyen basın mensuplarımız, Hatay’ın tarihini üç boyutlu olarak izlerken, kendilerini adeta tarihin içinde hissettiler. Arkeoloji Müzesi’nin gözdesi Hitit Kralı Şuppiluliuma’dan, binlerce yıl öncesinde insanların yaşadığı mağaralara, Atçana, Tell Tayinat ve Telkurdu Höyüğü kazılarında çıkarılan tarihi değerlerden, Habib-i Neccar Camii, Bayezıd-i Bistami Türbesi, Payas Külliyesi’nin aslını aratmayan maketlerine kadar tarihi ve kültürel değerlerle tarihe heyecanlı bir yolculuk yaptılar.

Müze ile ilgili olarak basın mensuplarına bilgi veren Vali Lekesiz, 53.500 metrekare arazi içerisine yapılan ve oturum alanı 16.000 metrekare olan yeni müzenin kapalı alanının ise 32.754 metrekare olduğunu, 10.700 metrekarenin ise sergilenme alanı olarak kullanılacağını, bu şekli ile Türkiye’nin en büyük müzesi olma unvanını elinde bulundurduğunu söyledi.

-Çocuk Kazı ve Sanat Atölyesi-

İlk bölümü Çocuk Kazı ve Sanat Atölyesi olan müzenin bu bölümünde müzeye gelecek ailelerin çocuklarına bir faaliyet alanı oluşturulurken, uygulamalı olarak arkeoloji bilgisi verilecek ve çocukların kültür varlıklarının korunması konusunda bilinçlendirilmesi sağlanacak.

-Ziyaretçileri Heykel ve Mozaiklerde Seçilen Figürler Karşılayacak-

Müzenin girişinde duvarda bulunan interaktif görüntüde gelen ziyaretçileri, müze içerisinde bulunan heykel ve mozaiklerde seçilen figürler karşılayacak. Her ziyaretçiyi farklı bir figür karşılayarak müzeye geçilen köprüye kadar onlara eşlik edecek, bir anlamda bir karşılama seramonisi oluşacak.

-Üç Ağızlı Mağarası-

Sergi alanına Üç Ağızlı Mağarası ile giriliyor. M.Ö. 43.000 ile M.Ö. 17.000 arasındaki barınak olarak kullanılmış olan mağara, o dönemde yaşamış olan insanların barınma, beslenme ve sosyal yaşamları ile ilgili çok önemli bilgiler verirken sosyal insanın tarihteki ilk görüldüğü yer olması açısından da önem taşıyor.

Mağaradan çıkan ziyaretçiler tarih içerisinde bir yolculuk yapar gibi Tell Kurdu Höyüğü canlandırmasının içinden toprak bir yoldan, yerleşik hayata geçmiş insanların evlerini, mutfaklarını ve odalarını görecek şekilde bir sokakta ilerleyecekler. Ziyaretçilerimiz yeni müzede daha pek çok tarihi geçmişin izlerini bulacaklar.

Yeni Arkeoloji Müzesi’ni geziye; Vali Yardımcıları Fahrettin Gönü ve Kadir Sertel Otçu, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ümmühan Eryurt, Müze Müdürü Nilüfer Sezgin, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Mustafa Adnan Şahin, Mutfak Dostları Derneği’nden Zeynep Kakınç ile ulusal basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

11

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Arkeoloji Müzesi’nde Tarihe Yolculuk

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir