featured

Hassa Hacılar Köyünde Üzüm Festivali

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hassa’nın en eski tarihi geçmişine sahip olan ve adını ülkemizde Kırıkhan dişçileriyle duyuran  Hacılar Köylüleri üzüm festivalinde buluştu.

Bu yıl 6.sı düzenlenen Geleneksel Üzüm Festivali etkinliğinin Köy Ağalığını, Kırıkhan Diş Hastanesi Başhekimi M. Mustafa Şık yaptı.

Hacılar Derneği organizasyonu ve Ardıçlı Belediyesi desteğiyle yapılan Buluşma ve kaynaşmaya vesile olan Hacılar Köyünün Üzüm Festivali, bu yıl geniş bir katılama sahne oldu.

Köyün en yaşlı ve bilge insanı H.Mehmet Sarı’nın köy tarihinin kısa bir özetini sunması ,köylüleri duygulandırdı.

Festivale Hassa Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ticaret ve Sanayi eski Bakanı Mehmet Dönen, Ardıçlı Belediye Başkanı Mustafa Köroğlu, Hacılar Köyü Dernek Başkanı Ziya Yüksel, İskenderun Hassalılar Denek Başkanı Mehmet Çolak,İstanbul Hassalılar Dernek Başkanı Ali Çalışkan, İskenderun Belediye Başkanı Dr.Yusuf H. Civelek, CHP’li Büyükşehir Belediye Başkan aday adayları  Osman Tufan ,Mahmut Balcı ve Hacılılar katıldı.

Kuran-ı Kerim’in okunması ile başlanan festival etkinliğin açılış konuşmasını Köy Ağası M.Mustafa  Şık yaptı.

Şık, “Çok eski bir tarihe sahip köyümüzün doğal güzellikleri yanında insanlarımızın kalplerinin pırıltısını ve yüzlerindeki tebessümün heyecanını, bu şenlikler dolayısıyla yaşamış bulunmaktayız. Milli duygular, içinde birlik ve beraberliğin en güzel örneklerini vererek, örf ve adetlerimize sahip çıkarak, köyümüzün her yönden gelişmesi ve ivme kazanması için hacılar halkı olarak bu etkinlikleri bir fırsat görüyoruz” dedi.

Ardıçlı Belediye Başkanı Köroğlu’da

“Kendileri  için Ardıçlı can, Hacılar Canan olduğunu belirterek, bu anlamlı buluşmaya destek verdiklerini söyledi.

Kaymakam Bülent Tekbıyıkoğlu’da,

“Artık Gelenekselleşmeye başlayan 6.Hacılar Gününe hepiniz hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasına;

“Öncelikle, ifade etmek istiyorum ki, aranızda bulunmaktan büyük zevk alıyorum. Siz Hacılarlılar, Hacılarlı olmakla, övünmekte o kadar haklı sebepleriniz var ki, bürokrasinin başı olmam hasebiyle, Hacılarlılarla sık sık bir araya geliyorum. İlçemizdeki, başkanlara, bürokrasilere, idarecilere, adli personele siz nerelisiniz? diye sorduğumda, aldığım cevap ekseriyetle, Hacılarlıyız. Gurur duyulacak bir şey aynı zamanda Hacılar ilçemizin kuruluşunda çok önemli bir role sahip İlçemiz 1865 yılında Dervişpaşa tarafından üç tane köyümüzün gayretiyle bir araya geliyor. Bunlardan bir tanesi Hacılar, bir tanesi, Tiyek ve bir tanesi de Akbez yani bu gün bir Hassa varsa, bunun kökeninde, kökünde, Hacılar var aynı zamanda Hacılar üzerinde de çok güzel renkleri taşıyorlar. Böyle üç adamda , beş adamda bir şair var. Dilekçelerine bakıyorum ,dilekçelerin  içerilerinde melodi kokan, bir motif kokan, bir nazım kokan yazılarla başlıyorlar. Bu da çok önemli bir renk. Mesleğimiz gereği bir çok yerde görev yapıyoruz. Aklımızda az köy kalıyor. Hacılar hatırda kalacak köylerden. Bunu ifade etmek istiyorum.

Şimdi Türkiye’ye  her ne kadar medeniyetlerin beşiği destekte, aynı zamanda bir medeniyetler mezarlığı. Baktığımız zaman Anadolu uygarlıkları içerisinde Lidyalılar, Etiler, Frikyalılar ,Urartular, şunlar bunlar var. Ama şu an aramızda ben Lidyalıyım. Urartuluyum, şuralıyım, buralıyım diyen insanı bulamazsınız. Eğer bizde bu mezarlığın içerisinde, uygun yer bulmak istemiyorsak, birbirimize aynı bugün ki olduğu gibi, aramıza çimentolar serpmek durumdayız. Şairin dediği gibi ancak toplu atarsa yürekler bunu top bile sindiremez. Suriye’nin yangınını hepimiz buradan çok yakından müsaade ediyoruz. Ancak bu günlerle, biz bu yangınların memleketimizde çıkmasının önüne geçebiliriz. Peygamberimizin dediği gibi, bir uzuv yaralandığı zaman diğer uzuvlarda bunu hisseder. Ancak bu günlerde. Siz bu gününüze, kendi gününüze böyle bir kıymet  verdiğinizden dolayı, tekrar teşekkür ediyoruz, gününüzü tebrik ediyorum, ürünlerinizin bereketli olmasını diliyorum.” dedi.
Eski Bakan Dönen, “Hepimiz öte yüzlüyüz ama hepimiz birbirimize akrabayız. Osmaniye’den buyana bizler Derviş paşanın sürgünleriyiz. Bu bölgede sağcısı solcusu, CHP’lisi AKP’lisi, DP’lisi hepsi bir elin parmağı gibidir” derken, insanlar arasında hiçbir ayrım olmadığını, birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşamamız gerektiğinin altını çizdi. Etkinliğin yapıldığı yerde bulunan 668 yaşındaki dev çınar ağacına dikkati çeken Dönen, “Bu Türkmen beldelerinden olmazsa olmazı Çınar ağacı ve davulcusu mutlaka olur. Orta Asya’dan beri bu böyle gelir” derken, Dadaloğlu şiiri okudu. İskenderun Belediye Başkanı Yusuf Civelek’ta halkı selamlayarak, toplumun gelenek ve göreneklerini yaşatmasının gerekliliğine vurgu yaptı.
İskenderun Belediye Başkanı Yusuf H.Civelek yaptığı konuşmada;

“Zaman zaman Anayasalar bile değişiriyor. Şimdi yine bir anayasa değişikliği söz konusu .Ama değişmeyen şey  geleneklerdir. Eğer gelenekler değişirse, gelenekler unutulursa ,toplumumuzun sürdürüle birliği gider. Bu yüzden bu üzüm festivalini gelenek hale getirdikleri için Hacılar Derneğine gönülden teşekkür ediyorum. Bir toplumun devamlılığı ancak, geleneğini unutmamasıyla devam eder. Gelenek hafızadır, hafızayı kaybederse  insan, zaten bunalır. Toplum hafızasını kaybetmemelidir ve bugün bir üzüm festivali yaşıyoruz. Hassalılar çok zeki insanlar. İstanbul Emlakçılar Derneği Başkanı  bugün Hassalı’dır. Çünkü bir sebebi var bunun. Ben doktorum. Karadenizliler hamsi yerler. protein oranından dolayı kafaları çalışır. Hassalılar üzüm yerler ,kadın hamileliğinde kandaki demir oranı üzüm sayesinde yükselir ve çocukları zeki olur. Hassalılar zekidir. Bu bir çok şekilde gördüm ,sezdim ve şahitliğini  yapıyorum.

Bir eylül Barış Gününü birlikte yaşadık. Bu gün Türkiye’nin de dünyanın da barışa ihtiyacı vardır ve benim şuna ihtirazım var. Afganistan’dan tutun Mısır’a kadar bütün Müslüman ülkeler  ve dünyadaki bir buçuk milyar Müslüman var. Bizde Türk’üz Müslümanız. Batının sömürgesi vaziyetindeyiz şu anda. Alttan petrolümüzü, doğalgazımızı alıyorlar, üstten birbirlerini kırdırıyorlar. Dövülüp aşağılıyorlar, bu itirazımız var. Fakat Türkiye bu badireye girmeyişinin tek sebebi var, Mustafa Kemal Atatürk’ün laik Türkiye Cumhuriyetini  kurduğundan dolayıdır. Onun için ona şükranlarımı sunuyorum, ve bu geleneksel üzüm festivalini  hazırlayan, emeği geçen  herkese gönülden teşekkür ederim.” dedi.

Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise yaptığı konuşmada;

“Geçen yılda  festivale katıldığını belirterek, Hacılar halkının birlik ve beraberliğini muhafaza etmesini, kaynaştırıcı ,birleştirici bu tür festivallerin devam etmesi dileğinde bulunarak emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra Antakya Mehteran Takımı, konser verdi .Hacılar Ortaokulu’nda SBS ‘de başarı gösteren ilk üç öğrenciye çeşitli ödüller verildi . Hacılar Köyünün meşhur üzümü konuklara dağıtıldı.

MHP Hatay Milletvekili A. Şefik Çirkin, Soğuksu Belediye Başkanı Osman Koşay ,MHP İl Başkanı Adnan Aktaş  ve partililer, festivalin sonlarına doğru gelerek, köy halkıyla gruplar halinde sohbet edrek derslerini dinlediler, köydeki, şehit ailesinin evine ziyarette bulundular.

Hassa ve köy atıcılarının yaptığı trap etkinliği sonrası üzüm festivali sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hassa Hacılar Köyünde Üzüm Festivali

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir