featured

Hatay Dağ Ceylanları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Dağ Ceylanlarının ilk kez 2008 yılında proje yürütücüsü Doç. Dr. Yaşar Ergün tarafından fotoğraflandığını belirten TTKD Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, “TTKD-Hatay Şubesi çatısı altında yazılan ilk proje konusu olarak “Gazella gazella’ların (Hatay Dağ Ceylanı) Yaşam Ortamlarını İyileştirme ve Risklerin Azaltılması Projesi” sunuldu ve WWF-Türkiye “Türkiye’nin Canı Hibe Programı” çerçevesinde desteklendi.

Hatay Dağ Ceylanı 150 civarında birey ile boyu 11 km eni 4,5 km bir alanda yaşam mücadelesi vermektedir. Bu saha, türün yaşadığı bilinen tek alandır. Alan tepelik-taşlık ve çok az bir kısmı tarlalardan ve ağaçlık alandan ibaret olup, vejetasyon sadece bahar ayalarında kuvvetlidir. Tür alandaki vejetasyonu çevre köylerde yoğun olarak yetiştirilen ve alanda otlatılan koyunlarla paylaşmaktadır.

Bölge halkı ceylanları ve geçmişte bölgede yaşamış “ Ceylan Dede’yi”  kutsal bir kişilik olarak kabul etmektedir. Bu nedenle gerek köylerden şehirlere olan göçler köylerin büyük oranda ıssızlaşması sonucu yeni nesilde kaybolan koruma duygusu, gerekse yeni nesle bu koruma duygusunun aktarılmasındaki eksiklikler civarda yaşayan bazı inşaların ceylanları kaçak olarak avlamasına ya da “yanlış bir hareket olarak görmedikleri” ceylan yavrularının yakalanarak beslenmesi ya da satılmasına yol açmaktadır. Bölgede su kaynağı olmaması nedeniyle ceylanların ova kenarındaki tarlalara su içmek için girdiklerinde avlanmaları ya da yakalanmaları çok daha kolay olmaktadır. Zaman zaman bölgede sayıları artan sahipsiz ve vahşileşmiş köpeklerin ceylanlara ve özellikle yavrularına verdikleri zararlar ise yine önüne geçilmesi gereken önemli bir sorundur.

Büyün bu sorunlarla yerel ölçekte kendi imkânları ile mücadele etmeye çalışan Hatay Şubemiz ve ekibi alınan bu hibe yardımıyla sorunların çözümüne yönelik planlanan faaliyetlerle popülasyonun artışı ve etkili bir koruma tesis edilmesi yönünde arzu edilen hedeflere ulaşılmasını sağlayabilecektir.

Projenin hazırlanmasında emeği geçen başta Doç. Dr. Yaşar Ergün hocamız olmak üzere  Derneğimiz Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç’e , hazırlık çalışmaları esnasında destek veren yöre halkına, doğaseverlerden oluşan halka, Orman ve Su işleri Hatay Şube Müdürüne, Kırıkhan Kaymakamlığına ve Kırıkhan Belediyesine teşekkür ederiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay Dağ Ceylanları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir