featured

Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Değerlendirme Toplantısı…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı 2012 Değerlendirme Toplantısı, Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz’in başkanlığında 06 Mart 2013 Çarşamba günü saat 14.00’de Özel İdare Toplantı Salonu’nda yapıldı.

 Vali Lekesiz, niçin böyle bir plana ihtiyaç duyulduğunu, ilçeler de dahil kapsamlı toplantılar yaparak vatandaşa anlattıklarını hatırlatarak, ‘Bundan sonra artık bizim susmamız, rakamların konuşması lazım. Hatay’ın, Ortadoğu’nun tarım ve ticaret merkezi olmasına ilişkin hedefe ulaşabilmek için yolculuğumuz arzu ettiğimiz gibi gidiyor mu bunu rakamlarla görebiliriz.’ diye konuştu.

Sadece Geçimi Sağlayan Değil, Zenginleşme Sektörü Olmalı-
Tarım sektörünün, sadece geçimi sağlayan değil, bir zenginleşme sektörü olması gerektiğine dikkat çeken Lekesiz, ‘Tarım sektörünün ilimizi, ülkemizi, çiftçimizi zenginleştirebilmesi için yapılması gerekenler vardır dedik ve bunları sizlerle paylaştık. İlimizin tarım arazisinin en fazla yüzde 20’sini sulayabiliyoruz ama halen yapılmakta olan ve hayata geçecek sulama yatırımları ile beraber tarım arazilerinin yüzde 90’ndan fazlası sulanabilir duruma gelecek. Bu da tarım sektöründen elde ettiğimiz gelirin katlanması demek. En büyük nimetimiz olan aklı da işin içine katarsak elde edeceğimiz gelir çok daha fazla alacaktır.’ diye konuştu.
Plana uyanların kazanacağını, uymayanların ise kaybedeceğini vurgulayan Lekesiz, ‘Bu plana sahip çıkması gereken sizlersiniz. Plan çerçevesinde ilimiz genelinde ürün deseni haritası oluşturuldu. Yaklaşık 972 veri analiz edildi, hangi bölgemizde dünya piyasalarının da ihtiyaç duyduğu doğru ürünler yetişir bunlar belirlendi, planla beraber köylere kadar bu ürünler dağıtıldı. Yine bu kapsamda yeni 460 bahçe kurduk, tamamı ihracaata yönelik 250 bin meyve fidanı dağıttık. Bunların hepsinin meyvelerini de almaya başladık.’dedi.
Hayvancılık sektörüne de değinen Lekesiz, ‘Et üretimi 8 bin 500 ton idi. Plan uygulamaya geçilince 10 bin tona, 2012 yılında da 12 bin tona çıktı. Plandan önce süt üretimi 2010’da 125 bin ton idi, planın uygulanmasından sonra 2011’de 137 bin tona, 2012’de 225 bin tona çıktı. Vatandaşın cebine ne girdi derseniz, litresi 55 kuruştu, şimdi 85 kuruş, bu da vatandaşın cebine yansıdı.’diye konuştu.
-Planın Dediğini Uyguladım ve Kazandım-
Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı’na uyarak Hassa bölgemizde üretim yapan işadamı Nuri Gündoğdu ise, plana uyarak üretim yapmasının kendisine büyük bir kazanç sağladığını ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Gündoğdu, ‘Çiftçi olmak istediğimde herkes şaşırdı ve 40 yıllık lojistik uzmanının çiftçi olma hevesini kırmak adına her şeyi yaptılar. Ancak yüzlerce veri incelenerek uzmanlarımız tarafından hazırlanan Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı ile tanışınca kararımda daha da ısrarcı oldum. İşe, bu plana uyarak başladım. Ben sonuçtan çok memnunum, çok güzel kazançlar elde ettim. Lütfen sizler de bu plana uyun, önce hayal kurun, hayal kurduğunuz iş için heyecanlanın, inat edin ve inadınızdan vazgeçmeyin, bu plan sizin yol haritanız olsun.’diye konuştu.
Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Koordinasyon Sorumlusu Ziraat Mühendisi Fikriye Mavi’nin, planla birlikte 2 yılda yapılan çalışmaları değerlendirmesinin ardından Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yaşar Akça ile Hatay Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi konu ile ilgili olarak görüşlerini paylaştılar ve katılımcıların sorularını cevaplandırdılar.
Toplantı sonunda katkılarından dolayı Prof.Dr. Yaşar Akça’ya plaket verildi.
Toplantıya, Antakya Belediye Başkan Vekili Halil İbrahim Yelkaya, Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı J.Alb.Mustafa Başoğlu, İlçe Kaymakamları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Stratejik Planı Değerlendirme Toplantısı…

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir