featured

Hatay Marşı Ve Hikâyesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’ın kurtuluş mücadelesinde verdiği kahramanca, silahlı ve siyasi mücadele sonunda, Adına marş bestelenmiş çok az ilerimizden biri Hatay’dır. Hatay için bestelenmiş olan bu marşı günümüzde bilenlerin sayısı çok az. Hatay’ın kurtuluş yıldönümlerinde şehrimize gelen bando bölüğünün de bu marşı çaldığı pek nadir.  Merkezi İstanbul’da olan “Hatay erkinlik cemiyeti” 1937 yılında Hatay’ın bağımsızlığa kavuşmasını beklerken, bir marş yarışması açmıştır. Bu yarışmaya yurt içinden ve yurt dışından şiirler gönderildi. Hata yarışmayı kazanacak şiir için, plak dahi yapmak istendi.

Cemiyet seçici kurulu Yüzbaşı Zihni Ardıç’ın şiirini beğenmiş ve Hatay marşı olarak seçmişti. Ancak marşın bestelenip söylenmesi mümkün olmadı. 1938 yılında Türk askerinin Hataya girişinde 48. alayın bandosunda görevli astsubay Hasan Cilasun şiiri beğendi ve bando ile çalındı.

5 Temmuz 1938 tarihinde Hatay’a giren Bando’nun hocası Yüz başı Ali Rıza Yücetan Hatay topraklarına giren Türk askerinin sesini Hatay marşını bandosuyla çalarak tüm dünyaya duyurmuştur. Yüzbaşı Yücatan, 7.Temmuz 1938 Akşamı, Hatay zaferi kutlanırken verilen partide birkaç yudum şampanya almış, arkasından geçirdiği bir kriz sonrası hayata veda etmiştir.

Bu marş, geçmiş yıllarda Hatay’ın kurtuluş yıldönümlerinde hep çalınırdı. Son yıllarda ise çalınmayıp kaybolmakla karı karşıya bırakıldı.

Zafer Sarı

hatay-haritası

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay Marşı Ve Hikâyesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir