featured

Hatoder, Talesemi haslatığını anlattı Talesemi nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği (Hatoder) Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu, yönetim kurulu üyeleri Esen Vural, Esra Vural ve bazı üyelerle birlikte dernek çalışmaları kapsamında geçtiğimiz hafta sonu Samandağ ilçesinin bazı mahallelerinde halka yönelik talasemi ve orak hücre anemi hastalıklarını önlemeye yönelik bir dizi eğitim çalışmalarında bulundular.

Samandağ ilçesi Fidanlı mahallesinde ev toplantılarında ve Batıayaz Mahallesi civarında turistik bir tesiste vatandaşlar ve bazı hasta aileleriyle de bir araya gelen Hatoder Genel Başkanı Burhan Kerimoğlu ve yönetim kurulu üyeleri derneğin kuruluş amaçları hakkında bilgiler verirken, talasemi ve orak hücre anemi hastalıkları konusundaysa katılımcılara geniş bilgiler aktardılar.
Özellikle Samandağ ilçe nüfusuna kayıtlı 400 civarlarında hasta bulunduğuna bunlardan en fazla hastalık grubunun ise orak hücre anemi hastalısı olduğuna değinen Başkan Kerimoğlu, bu hastalıkları önlemenin dünya da kabul görmüş en temel ilkesinin başında ise eğitimin geldiğine değindi. Bu çalışmalarımız kapsamında bizler, sizlere talasemi ve orak hücre anemi hastalıklarını anlatmak, bu konuda karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak ve sizlerin konu üzerinde ki düşüncelerini almak için buradayız.
Hatoder Başkanı Kerimoğlu şunlara değindi; talasemi ve orak hücre anemi hastalıkları alanında hasta bebek doğumlarının ortaya çıkmasında iki taşıyıcının bilinçsizce yapmış oldukları evlilikler gelmektedir. Kişiler bu konuda zamanın da yeteri kadar eğitim almış olsalardı bugün bu kadar hasta sayısı karşımıza çıkmamış olacaktı, geçmişten dersler çıkararak, önümüze bakmalı ve hasta bebek doğumlarını önlemek için yapılması gerekenleri el birliği içerisinde yapmalıyız, dedi. Hatoder Başkanı Kerimoğlu, taşıyıcılığın bir hastalık olmadığına ve taşıyıcılığın kişi de tek başına hiçbir sorun oluşturmadığına değindi ve hastalığın ortaya çıkmasında ise en büyük etkenliğin iki taşıyıcının evlenmesinden sonra yaşandığına bu durumda anne ve baba adayının her ikisinin de taşıyıcı olması sonucu, annenin gebeliğinin her döneminde %50 taşıyıcı, %25 sağlıklı ve %25 hasta bebek dünyaya getirme olasılığının bulunduğuna değindi ve bu oranlar dikkate alındığında ilk etapta çiftlerin hekimler ile görüşmeler sağlanmasının çiftler açısından oldukça önem arz etmektedir.
Hatoder Başkanı Burhan Kerimoğlu, bu hastalıklardan en iyi korunma yolunun mümkün olduğunca bireylerin evlenme kararı almadan çok önce talasemi kan testi olan’’hemoglobinelektroforezi’’ kan testini yaptırmaları ve evlilik çağına gelen taşıyıcı bir bireyin kendisi gibi taşıyıcı bir eş adayıyla evlenmemesidir. Çünkü bu hastalıklarda iki taşıyıcının evlenmesi sonucunda çok zahmetli bir hayat o kişileri beklemektedir, eğer ihmaller sonucu doğacak olan hasta bir bebeğe sahip olan aileleri de göz önünde bulunduracak olursak ömür boyu maddi ve manevi bir yükün içerisinde bu ailelerinde olacağını söylemek mümkündür.

Özellikle bir hastanın yıllık ortalama maliyeti ülkemizde kişi başına 90 bin TL civarındadır. Dernek olarak göreve geldiğimiz 2010 yılından bu yana gözle görülür elle tutulur talasemi ve orak hücre anemi hastalıklarını önlemeye yönelik birçok çalışmanın içerisinde olmakla birlikte o yıllardan bu yana Hatay Valimiz Mehmet Celalettin Lekesiz ve kıymetli eşleri hanımefendi Zehra Lekesiz’in bu çalışmalara büyük desteklerini gördük. Bunun yanında sağlık camiası başta olmak üzere, birçok kamu kurum ve kuruluşları, dini cemaat ve kanaat önderlerinin çalışmalara destekleri oldukça fazladır. İlimiz genelinde bu alanda 5 yıllık stratejik bir eylem planı hazırlandı, bu plan dâhilin de çalışmalar ilgili sağlık otoriteleri ve diğer paydaşlar tarafından titizlikle sürdürülmektedir.
Hatoder Genel Başkanı Kerimoğlu sözlerinin sonunda şunlara değindi; hastalıkları ilimiz genelinde sıfıra getirmek amacıyla bizlerin asıl amacı halkımızı bu hastalıklara karşı bilinçlendirmek, sağlık alanında ki kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında eş güdümlü, planlı ve ortaklaşa çalışmaların geçmişte olduğu gibi bugünde ahenk içerisinde sürdürülmesi ve işbirliğimizin artarak devam etmesi halkımıza yönelik çalışmalar açısından büyük katkılar sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatoder, Talesemi haslatığını anlattı Talesemi nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir