featured

SİNÜZİT Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda yaygınlaşan ve çoğu insanlarda görülen SİNÜZİT hastalığı ile ilgili Kırıkhan Özel Bilim Hastanesi – Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bünyamin Turhan hatayvatan.com okuyucuları için açıklamalarda bulundu.

Tanım olarak burun etrafında yerleşmiş paranazal sinüs olarak tanımlanan boşlukların iltihaplanmasıdır. Hem çocuklukta hem de erişkinde sık saptanan hastalıklardandır.

Dört haftaya kadar iyileşen iltihaplanmalara akut sinüzit denmektedir. Toplumda en sık tanı konulan hastalık olarak kabul edilmektedir.

Sinüzitte görülen şikayetler majör ve minor kriterler olarak iki gruba ayrılmaktadır.

Majör kriterler

– Yüz ağrısı ve basınç hissi- Burun tıkanıklığı-Ateş -Koku almada azalma-Burundan veya genizden iltihaplı akıntı

 Minor kriterler

– Baş ağrısı- Yorgunluk- Diş ağrısı- Öksürük

Baş ağrısı en sık görülen şikayettir. Baş ağrısı çok farklı karakterlerdedir. İltihaplanan sinüse göre ağrının yayılımı farklılıklar göstermektedir. Yüz ve çene ağrısından, göz etrafında ağrı, alında ağrı,ense bölgesine yayılan ağrı veya bunların hepsi birden saptanabilmektedir. Burun tıkanıklığı değerlendirilmesi gereken diğer şikayettir.

Septum deviasyonu (burun eğriliği), burun eti ve geniz eti problemleri,  alerji, sigara, reflü  neden olabilecek durumların başında gelmektedir.

Tanı konulmasında şikayetler ve muayene çok önemlidir. Direkt ve endoskopik (kameralı) muayenede burun içi ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Radyoloji grafileri ve Bilgisayarlı Tomografi tanı konulmasında yardımcıdır.

Sinüs enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde komşu organlara kolayca yayılabilmektedir. Göz içi ve beyin içine yayılabilir ve ciddi tablolardır.

Akut sinüzit tedavisinde uygun antibiyoterapi ve destekleyici tedaviler uzman hekim reçetenizle sağlanacaktır.

Kronik sinüzit tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Eski zamanlarda sinüzit     dudağın içinden kemik kırılarak temizlenirdi. Ameliyat sonrası hastaların yüzünde şişlikler ve morluklar gelişirdi.

Artık hastanemizde sinüzit ameliyatlarını  Endoskopik Sinüs Cerrahisi ameliyatı ( Kapalı-kameralı ameliyat) yöntemiyle yapmaktayız.  Hastanemizde tüm endoskopik ameliyatlar başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Operasyon sonrası burun içine eriyen tamponlar konulmakta ve hasta konforu artırılmaktadır. Ameliyat sonrası yüzde veya gözde herhangi bir şişlik veya morluk olmamaktadır.

Op.Dr.Bünyamin TURHAN

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı

Bilim Hastanesi

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SİNÜZİT Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir