featured

Suud’lar açısından Yemen operasyonu; sonun başlangıcı mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Milletvekili ve Dışişleri Komisyon Üyesi Dr.Mehmet Ali EDİBOĞLU Suudilerin Yemen’e yaptığı “Kararlılık Fırtınası” operasyonunun iç yüzünü açıklamaya yönelik analiz yayınladı.

Hatay Milletvekili Dış İşleri Komisyon üyesi Mehmet Ali EDİBOĞLU’nın yayınladığı analiz şu şekilde;

Son günlerde, Yemen’deki Şii Husi tehdidine karşı Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkelerinin Yemen Operasyonu dünya gündemini işgal ediyor.

Yemen’de Suudi Arabistan’ın öncülüğünde 10 Arap ülkesinin  katılımıyla düzenlenen hava operasyonunda Husi Ensarullah Hareketi ve devrik  lider Ali Abdullah Salih’e bağlı askeri üsler 26 Mart’tan bu yana hava saldırılarıyla bombalanıyor.

Koalisyon bu zamana kadar 1300’e  yakın hava saldırısı düzenlendi. Ardından Mısır ve Pakistan,  Suudi Arabistan’ın öncülüğünde Yemen’de Husi  Ensarullah hareketine karşı başlatılan Kararlılık Fırtınası (Asifet el Hazm) operasyonunda yer  alacağı bildirildi.  Ayrıca bu operasyonla birlikte bir Birleşik Arap Gücü kurulması da  gündeme geldi. Bu görev gücünün Arap ülkelerinde oluşabilecek güvenlik tehditlerine karşı hızlı bir askeri güç kullanımı olduğu belirtilmekte…

Ancak işler istendiği gibi yürümedi. TBMM’de reddedilen Irak tezkeresi gibi, geçtiğimiz hafta Pakistan Parlamentosu da Yemen’e yönelik yapılacak kara operasyonuna Pakistan askerlerinin katılmasını reddetti. Ve bu operasyon sonuçları bakımından daha başında büyük bir yara aldı.

Öte yandan,  Pakistan parlamentosu kararı üzerine Körfez Ülkeleri ve Suudi Arabistan; Pakistan’a ekonomik ve mali yardımları kesme tehdidinde bulundu.

Bu gelişmeler yaşanırken, Husi Ensarullah Hareketi ve kendisi de bir Zeydi (Şii’liğin bir kolu) olan devrik  lider Ali Abdullah Salih’e bağlı Yemen Ordusu Koalisyon saldırılarına karşı büyük bir direnç gösteriyor.  Artık savaş Suudi  sınırları içinde de sürüyor. Geçtiğimiz hafta S.Arabistan-Yemen sınırındaki Suud Munara askeri üssüne Husi savaşçılarını destekleyen 4000 aşiret savaşçısının girdiği haberleri geldi. Şimdiden S.Arabistan ne yapacağını bilemez bir halde, bataklığa saplanmış bekliyor. İsrail’den medet umuyor ve İsrail savaş uçaklarının da operasyona destek haberleri geliyor. Öte yandan Husi’lerle el altından görüşmeler yürütüyor, “Hava Operasyonlarına” destek olacak bir “Kara Operasyonu”  konusunda ise kimsenin netleşmiş bir planı yok.

Ayrıca Türkiye’nin ve Batı’nın,  Koalisyona destek açıklamaları yanında,  Rusya ve İran’ın  sert tepkileri operasyonun hedefine ulaşacağı yönündeki beklentileri boşa çıkarıyor.

Bu yaşanan çatışmalardan bölgedeki ve Suudi Arabistan  içindeki yerel aşiretlerin memnun olmadığı,  savaş bütçesinden  ve petrol fiyatlarının düşüşünden memnun kalmadıkları yönünde yaptıkları açıklamalar basına yansıyor. Bu tepkiler  üzerine, Suudilerin petrol fiyatlarını yeniden yükselttiklerini ve bunun bir tesadüf olmadığı da ifade ediliyor.

Öte yandan  Yemen’de Husi’ler güvenle ilerleyerek, güneydekiler de dahil olmak üzere yeni bölgeleri ele geçiriyor.  Husi’ler Yemen’in en önemli iki limanı olan Aden ve Hudeyde de dahil olmak üzere ülkenin bütün büyük şehirlerini doğrudan kendi kontrolünde tutuyor. Bu durum, olası bir Deniz Çıkarması operasyonununa karşı Koalisyon güçlerini oldukça zorlayacak.  Çünkü, Suudi Arabistan ve Koalisyon güçlerinin istediği; Devrik Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi’nin görev yapacağı  ve  geçici bir Başkent ilan edeceği güvenli bir  bölge… Ancak gelişmeler Suudi’lerin istediği güvenli bir bölge meydana getirme olanağını ortadan kaldırıyor.

Bir önemli nokta da; bu operasyonun sonucu olarak, Yemen’deki çatışma yeni bir boyuta girmeye ve sınırlarının ötesine geçmeye başladı.  Suudi Munara askeri üssünün Husi yanlısı kabilelerin işgali yanında, S.Arabistan; kendi sınırları içinde Şii’lerin yoğun olarak yaşadığı Katif  bölgesinde de zorluklar yaşıyor. Suud’lar geçtiğimiz hafta, Şii nüfusunun Husi’lerle dayanışma amacıyla kitlesel gösteriler düzenleme ihtimaline karşı Katif’te bir operasyon düzenledi. Bu operasyonda  ona yakın Şii ve birkaç güvenlik görevlisi öldü.

Sonuç olarak her zaman söylediğimiz gibi, bölgemizde tüm bu yaşanan olaylardan herkes özellikle Suudi Yönetimi ders çıkarılmalı,  bölgedeki sorunların çözümünde hiçbir halk kesimi dışlanmadan, karşılıklı güven ve saygı çerçevesinde, mezhepsel öncelikler bir kenara atılmalıdır.

Bölge  ülkeleri,  sorun  ve  çekişmelerini  kendi  dinamikleri  çerçevesinde çözüme ulaştırma  çabalarını  arttırmalıdır.  Bütün  tarafların  üzerinde uzlaşacağı  geniş  tabanlı  bir  mekanizma  devreye  sokulmalıdır.

En kısa zamanda ise, BM kararları temelinde Yemen’de barışçıl müzakerelere dönülmesi önemli ve daha fazla kan akmaması için  gereklidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Suud’lar açısından Yemen operasyonu; sonun başlangıcı mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir