featured

Tarkan Kadooğlu: Kürtlerin yüzde 95’i ayrılık düşünmüyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜSİAD’ın yönetiminde bölgesel dengesizlikleri çözmeyi amaçlayan komisyonun başına geçen Kürt işadamı Tarkan Kadooğlu, Kürtlerin yüzde 95’i ayrılık düşünmediğini söyledi. Kadoğlu’na göre kim İstanbul’u bırakmak ister ki…

Kadoğlu, “Coğrafya da buna uygun değil. Mesela ben İstanbul’daki ofisimden denizi seyrederken, neden bu ülkeden gideyim ki. Kimse kusura bakmasın bu ülke hepimizindir” dedi. Bugün’den Perihan Çakıroğlu’nun haberine göre Patronlar Kulübü Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD),  Kürt açılımını Güneydoğu’nun terörden en çok çekmiş illerinden olan Şırnak’a bağlı Cizre kökenli Tarkan Kadooğlu’nu yönetimine alarak yaptı.

Eski başkanlardan Ömer Sabancı, bir Güneydoğu gezisinde keşfettiği Kadooğlu’na 2008’de “Gel, TÜSİAD’a üye ol” daveti yaptı. O da memnuniyetle davete icabet etti. Ümit Boyner, başkan olunca onu yönetime “yedek” ten aldı.

Boyner, bir Diyarbakır gezisinde bölgedeki işadamlarıyla halay çekerken Kadooğlu, halayın başında yer aldı. Halay fotoğrafı medyada yayınlandı ve “Kim bu adam?” soruları gündeme geldi. Kim olduğunu herkes merak ederken, son Genel Kurul’da başkan seçilen Muharrem Yılmaz’ın yönetim kuruluna bu kez asil üye olarak girdi ve dikkatleri de üzerine çekti.

 

22 yaşında başa geçti

O genç adam, babası Cemallettin Kadooğlu’nun Cizre’de ve Gaziantep’te kömür ticaretiyle, kömür ocakları işletmesiyle kurduğu şirketin başına1995’de daha 22 yaşında iken geçti. Aileyi ikna ederek kömürü bırakıp petrole yöneldi. Petrol taşımacılığı, depoculuk, gıda ve enerjiye girdi.

Ayçiçeği yağıyla markalaşan “Bizce”nin büyümesine özen gösterdi, başta Ortadoğu şimdi 20 ülkeye ihracat yapıyor. Enerji alanında Kars’ta Aras nehri üzerine iki baraj inşa ediyor. Grubun merkezi Gaziantep görünse de İstanbul, Ankara ve İzmir yanında Cizre’de de şirketler mevcut.

Ticareti çocukken öğrenen Kadooğlu, aile şirketini bugün 1 milyar 150 milyon dolarlık ciroya ulaştırmayı başardı. Direkt 1200 kişiye dolaylı olarak da yaklaşık 6 bin 500 kişiye iş ve aş sağlıyor.

 

Önce bu sorun çözülmeli

* Sizi TÜSİAD’ın yönetimine giren ilk Kürt işadamı olarak tanıyoruz. Dernekte başka Kürt üyeler de var mıdır?

Yönetimde bir tek benim ama üye olarak başkaları da var. Böyle bir ayrım da yok zaten TÜSİAD’da. Dernek, kendisi hür, vicdanı hür üyelere sahiptir.

* Barış sürecinden sonuç alınır mı?

Bu süreci biz çok önemsiyoruz. Yıllardan beri de söylediğimiz budur. Şimdi kan kanla temizlenmiyor. Eğer Türkiye olarak bizim büyük hedefimiz varsa ki var, eğer ağabey olacaksak, Ortadoğu’nun büyüğü olacaksak, eğer ileri ülkeler sıralamasına girmek istiyorsak öncelikle içimizdeki bu sorunu çözeceğiz.

 

 

Şiddet durmadan yatırım  zor

* Güneydoğu’ya yatırım mevsimi ne zaman açılacak?

2012’de  baktığınız zaman yaklaşık 58 milyar liralık bir teşvik yapılanması olmuştu. Bunun 4.5 milyar lirası, Doğu ve Güneydoğu’daki 6’ıncı bölgeye ayrılmış. Bu da yüzde 7.5’a tekabül ediyor. Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı teşvik paketi çıkarıldı. Herkes dedi ki, “Güneydoğu’ya, Doğu’ya teşvik kıyağı oldu.” Ama bakıyorsunuz ki, bu bölgeler yine de hiç faydalanamamış. Şiddet ortamı olan bir bölgede insanların yatırım yapmasını beklemek mümkün değil. Sermayedar korkak ve ürkektir. Hükmetmediği, rahat etmeyeceği bir yere de yatırım yapmaz.  Bölgede ve ülkedeki şiddet dursun, yatırım yapmak da işadamları olarak bizim görevimiz. Sadece TÜSİAD üyeleri değil, hepimiz yatırım yapmak zorundayız.

 

 

Irak’ta rafineri kurabiliriz

* Hangi alanlarda çalışıyorsunuz?

Kadooğlu Grup olarak 4-5 sektörde çalışıyoruz. Petrol, gıda, enerji ve inşaat. Kadoil markasıyla Türkiye’de 350’ye yakın akaryakıt bayimiz var. Akaryakıt sektöründe satış ve pazarlamadaki sıralamada ilk 10’un içindeyiz.  Hedefimiz, sıralamada ilk 8’e girebilmek. 350’ye yakın bayi sayımızı 500’e çıkartmak, şu anda yüzde 1.5 olan pazar payımızı da yüzde 3, 3.5’lara getirmeyi planlıyoruz.

* Güneydoğulu şirket olarak Irak’ta da var mısınız?

Irak’ta ilk ve tek Türk dağıtım firmasıyız. Şu anda Irak’ın en büyük ve en çok satış yapan petrol istasyonu Zaho’da bize e ait. Erbil’de de bir merkezimiz var.  Aynı zamanda geçen yıl Dohuk’ta açtık.

 

Iraklı kadınlar benzini bizden alıyor

* Iraklılar, neden en çok sizi tercih ediyor?

Oradaki istasyon işletmeciliğinde öndeyiz. Özellikle kadınlar, bizim istasyon dışında başka bir yerden akaryakıt almazlar. Sebebi de hizmet çok güzel. Temizliğe son derece önem veriyoruz.

* Petrolü Irak’tan mı alıyorsunuz?

Hayır, Irak’tan petrol gelişi yasak olduğu için ağırlıklı Rusya’dan ve Yunanistan’dan getiriyoruz. Ayrıca, Irak’taki rafine düzeyi uygun değil, kalite bakımından yeterli olmuyor.

* Kuzey Irak’ta bir rafineri kurmayı düşünüyor musunuz?

Bu işler kısmet. Şu anda önümüzde bir plan yok ama ileride düşünebiliriz.  Şu anda devletin irili ufaklı rafinerileri var ama pek rantabl değil. Ciddi bir rafineri yapmak gerekir.

 

TÜSİAD özel bütçe ayırdı

* Önemli bir komisyonun başındasınız ve neler yapmayı planlıyorsunuz?

TÜSİAD’da Bölgesel Politikalar ve İş Dünyası ile İlişkiler Başkanlığı’nı yürütüyorum. Daha önce Muharrem Bey, bu komisyona başkanlık yapıyordu. Kendi deyimiyle “halef-selef” olduk. Onun yürüttüğü politikaları bu dönemde bize emanet etti.

* İlk konuşmanızda bir seferberlikten söz ettiniz? Bu seferberliğin ana teması neler olacak?

3 yıl evvel de buraların büyümesi ve gelişmesiyle ilgili yönetim kurulu kararı alındı, Genel Kurul’da da onaylandı ve buralara bir bütçe ayrıldı.

* Bu bütçeyle neler yapılacak?

Türkiye’nin en büyük sorunlarından birisi, bölgesel dengesizliktir.  Türkiye’de bir yerin büyümesiyle ülke kalkınmaz.  Onun için bu bölgesel kalkınmayı her yerde yaygınlaştırmak lazım. Biliyorsunuz 26 bölgesel kalkınma ajansı kuruldu. 12 bölgesel federasyonumuz var, bu yılki hedefimiz 5 adet daha bölgesel federasyon kurmak ve 17 bölgesel federasyona ulaşmak. Bu süreci de her yıl artırarak 26 federasyona gelinceye kadar sürdüreceğiz.

Atatürk’le fotoğraf çektirirken Kadooğlu, “Onun dedikleri yapılsaydı, bugün yaşananlar olmazdı” dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarkan Kadooğlu: Kürtlerin yüzde 95’i ayrılık düşünmüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir