featured

Türkiye tarımdan kopuyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin, uygulanan yanlış Tarım politikaları sonrasında tarımda kendine yeten ülke olmakta çıktığını ve tarım ürünleri ithalatçısı konumuna düştüğünü belirten Sever, “Ülkede tarım arazileri ve nüfusun artışının aksine tarımsal üretim ve ihracat giderek düşmektedir.” dedi.

Çalışan sayısı azaldı

Yanlış Tarım politikalarından dolayı çiftçinin tarımdan tamamen koptuğu yaptığı yazılı açıklamasında belirten Sever, şöyle devam etti; “2000’li yılların başında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi sayısı yaklaşık 7,8 milyon iken, 2013 yılı sonunda 6 milyon oldu. 2000’li yıllarda tarımın istihdamdaki payı yüzde 36 iken, 2013’de bu rakam yüzde 23,6’ya düştü. İstihdam edilenlerin sayısı ise 2013 yılında geçen yıla göre 703 bin kişi artarak 25 milyon 524 kişiye yükseldi. Buna karşılık tarım sektöründe çalışan sayısı 82 bin kişi azalarak, 6 milyon 15 bin kişi olarak gerçekleşmiş görünmektedir.”

Yanlış tarım politikaları

“Türkiye’nin, özellikle 1980’den sonra uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle tarımda net ithalatçı konumuna geldiğini söyleyebiliriz. Bu alandaki dış ticaretin özel sektör taleplerine göre şekillendirildiğini , gıda sektörünün ithal ettiği hammaddeyi işleyerek yurt dışına sattığını ancak ham madde üretimini gerçekleştiremediği görülmektedir.”

Buğdayda ithalatçı konumundayız

“Türkiye’nin, buğdayda yıllık 20 milyon tonun üzerinde üretim yapmasına rağmen ithalatçı konumda olduğunu biliyoruz çünkü son yıllardaki ithalatlar şöyle ki;2011 yılında 5 milyon tona ulaşan buğday ithalatı, 2013 yılında 4 milyon tonu buldu. Mısırda ise 2013 yılındaki 5,9 milyon tonluk üretime karşılık ithalat 1,5 milyon tonu geçti. Öte yandan, 2013 yılında çeltik üretiminin 900 bin tonu bulmasına karşın üretimin üçte bir kadarı da yaklaşık 280 bin ton ithal edilmiştir.”

Üretimimiz çok altta kaldı

“Çiftçinin tarımdan kopma aşamasına geldiği, tarlaların birçok yerde ise boş bırakıldığına satışa çıkarıldığı gerçekleri ile karşı karşıyayız.1990 yılında çayır ve mera hariç toplam tarım alanları 27,9 milyon hektar iken, 2013 yılında 4,1 milyon hektarın üzerinde ki kayıpla 23,8 milyon hektara düştü. Yalnızca 2000 sonrasında ki dönemde ki kayıp 2.6 milyon hektar dolayındadır. Türkiye’de bitkisel üretim yerinde saydı. 1993 yılında 14,2 milyon hektar olan hububat ekim alanları, 2013 yılında 2,7 milyon hektar azalarak 11,5 milyon hektara düştü. 20 yıl önce 21 milyon ton olan buğday üretimi, 2013 yılında yüzde 5’lik bir artışla 22 milyon tona yükselmiş. Buna karşın bu dönemde nüfus ise yüzde 30’dan fazla artmıştır.Üretimimiz nüfus artış hızının çok altında kalmıştır.”

Çiftçiler gerçek anlamda desteklenmeli

“Tarıma teknolojiyi aktaran Tarım Mühendislerinin etkin kullanılması ,Üretimde Tarım Danışmanlarının görev almalarının zorunlu hale getirilmesi Miras Hukuku’nda yapılacak değişiklerle arazilerin bölünmesinin önlenmesi, Sulama Yatırımlarının acilen yapılıp 10 Milyon Hektar tarıma elverişli bölgelerin suya kavuşturulması ile ve çiftçilerin gerçek anlamda desteklenip Ürün Üretim teşviklerinin çıkarılması ve bunun üretimden önce kamu oyuna açıklanması şarttır TMMOB Ziraat Mühendisleri olarak Ülkemizin Tarım ürünü İthalatından kurtulması İhracatçı ve kendine yeten duruma gelmesi için elinden geleni yapacağını kamu oyuna önemle duyuruyoruz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye tarımdan kopuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir