featured

Avrupa’da İş Sağlığı Ve Güvenliği Kültürü Ve Biz

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değerli Dostlar!
Bu satırların sahibinin geçmişteki yazılarını okuyanlar hatırlayacaktır hani hep demiştik Dünya Standartlarında Yasal Düzenlemelerimiz var ama  Avrupa’da İş Kazalarında 1.sıradayız peki neden böyle oluyor?diye ;siz değerli okuyucularım için basit bir araştırma yaptım Avrupa ülkelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Kaidelerini sizler için kısaca aşağıda özetlemeye çalıştım.

BAKIN AVRUPA ÜLKELERİNDE BU İŞLER NASIL YÜRÜYOR;

1-Anaokuldan başlayıp meslek edinme sürecinde İş Güvenliği, Trafik ve Çevre bilinci öğrenim müfredatı ile verilmektedir, ayrıca sosyal sigortayı Devlet kendisi karşılamaktadır. Anaokuldan başlayan bir güvenlik kültürü eğitimi verilmektedir. Bu eğitim sürecinden geçenler ilerde ya işveren veya çalışan olacaktır.

2-Sosyal Sigorta Paketi denilen her Avrupa Vatandaşını kapsam içine alan, içerisinde alt başlık halinde Sağlık Sigortası Kaza Sigortası ,EmeklilikSigortası,İşsizlik Sigortası gibi sigortalar bulunmaktadır,herşeyden de önemlisi bunlar mecburi sigortalardır.

3-Mesleki Riskler Sosyal Sigortası (AUVA) tüm özel sektöre hizmet veren, sigorta firmalarından en büyüğüdür.

4-Bünyesindeki İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi (İSG Profesyoneli) ile özel sigorta şirketi, hizmet verdiği firmaları denetlemektedir. İSG profesyoneli İSG sistemini denetlemektedir ve ücretlerini sigorta firmalarından almaktadır.

5-İşyeri bünyesinde devlete bağlı işçi temsilcileri bulunmaktadır. İşçi temsilcilerin eğitimleri özel olarak verilmektedir. Sendikalı olan bu temsilcilerde işyeri durdurma yetkileri bulunmaktadır. İşverenler işçi temsilcilerini işten çıkartamıyorlar.

6-İşverenler daha az sigorta primi ödemek için İSG tedbirleri isteyerek yerine getirmektedir.

7-Çalışanlar ise İSG tedbirlerine uymadığı için 2 sefer işten çıkarılırsa aynı tehlikeli sınıfta çalışamamaktadırlar.

Yukarıda saydığım düzenlemeler ile Avrupa, İş Sağlığı ve Güvenliği Sistemini sağlam ve kadim bir biçimde tesis etmektedir.

Peki ya bizde işler nasıl yürüyor? Siz aziz okuyucularım çevresindeki inşaat şantiyelerine kabaca bir göz attığında bu sorunun cevabını alacaktır diye düşünüyorum…

Kazasız ve Belasız Günler Dilerim.

Ercan MATTAOĞULLARI/A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Hatay Sağlık Çalışanları Derneği (HATSAD)İş Sağlığı ve Güvenliği Komisyonu Başkanı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Avrupa’da İş Sağlığı Ve Güvenliği Kültürü Ve Biz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir