featured

Bilim Adamlarının ‘HATAY’ Tespiti!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2013 yılının afetler yılı olacağını ileri süren Prof. Dr. Ahmet Ercan, öncelikli olarak tedbir alınması gereken iller arasında ilimiz Hatay’a da yer vermişti.

İlimiz Hatay’ı ‘depreme duyarlı ve 2013 yılı doğal depremlerden etkilenebilir’ kategoride yer veren Prof. Dr. Ahmet Ercan, “ABD’deki kasırgalar, çığ düşmeleri, depremlerle boşalan enerjideki artış ve Simi’deki deprem fırtınası bunun bir göstergesi. Türkiye’de de gerginliğin taşma noktasına geldiği yerlerde 2013’te depremler oluşabilir. Bingöl, Adapazarı-Akyazı, Balıkesir, Yenice-Gönen, Midilli-Foça-Karaburun üçgeni, Hatay-Osmaniye arası, Amasya-Merzifon arası, Hakkâri, Mudanya-Erdek Yarımadası, İmralı gibi kesimler depreme duyarlı ve 2013 doğal depremlerinden etkilenebilir” ifadesinde bulunmuştu.

Prof. Dr. Süleyman Pampal’ın bu alanda yaptığı ‘Depremlerin tekrarlama süresi 6-8 veya 17 yıldır. Buna bağlı olarak Hatay’da yakın gelecekte 5.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüzde yüz” şeklindeki son açıklaması, 2013 yılına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın açıklamasıyla çakışınca endişeler arttı.

DÜYNANIN EN TEHLİKELİ FAYLARI ANTAKYA’DA

Antakya’da mevcut fayları dünyanın en tehlikeli fayları olarak değerlendiren Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Antakya, altı faylar, üzerinde de Aliviyonların bulunduğu bir zeminin üzerinde duruyor. Yani Antakya’da bulunan faylar dünyanın en tehlikeli fayları, zemini de dünyanın en tehlikeli zeminlerinden biridir” dedi.

İlimiz Hatay’ın deprem konusundaki en büyük şansızlığının da ölü deniz fayının, doğu Anadolu fayının, Kıbrıs yayı denen büyük fay hattının Hatay’da birleşmesi olduğunu belirten Pampal, “Hatay bu fayların düğüm noktasını oluşturuyor” dedi.

Hatay’da en son 1820 ve 1872’de 9 şiddetlerinde olmak üzere iki yıkıcı depremin meydana geldiğini belirten Pampal, “Hatay sonra aletsel dönemde çok fazla yıkıcı deprem yaşamamış. Buda Hatay için bir taraftan iyi bir taraftan kötü. Olmaması iyi çünkü yıkım olmadı. Olmaması kötü çünkü bölgede enerji birikmeye devam ediyor. O enerji ne kadar çok birikirse o kadar çok büyük deprem yaratır” dedi.

Hatay’ın deprem tehlikesi ile ilgili çalışmalarıyla ilgili bilgilerde veren Pampal, “1997 yılında meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremden sonra, Hatay’da 5.5 büyüklüğünde bir deprem olma ihtimali yüzde yüz. Çünkü depremlerin tekrarlama süresi 6-8 veya 17 yıldır. 6.5 şiddetinde oluşan depremin yüzyıl içerisinde yeniden gerçekleşme ihtimali yüzde 58, dönüş periyodu 115 yıl. Hatay’da bulunan deprem tehlikesi İstanbul’dan düşük değildir” dedi.

 

kaynak- Özyurt

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilim Adamlarının ‘HATAY’ Tespiti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir