featured

Büyükşehir ile Antakya Belediyesi’nin su tartışması büyüyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’ın Büyükşehir olması ile HATSU Genel Müdürlüğü’ne geçen içme suyu idaresi olumlu çalışmalarının yanı sıra, Hatay’ın büyük bir su sıkıntısına ve devamında vatandaşların çok yüksek oranları bulan su faturalarına maruz kalmasına neden olduğu söyleniyordu. Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ve Hatay Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Grubu, 12 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirilen HATSU Olağanüstü toplantısında vatandaşın bu mağduriyetini giderecek bir hamle yaptı.

İki ayda bir fatura, kullanılan ton bazına kademeli ücretlendirme ve yüksek orandaki su zammı fiyatlarına “dur” diyen Ak Parti Hatay Büyükşehir Meclis gurubu, ayda bir fatura, kademesiz ücretlendirme ve 1 lira 29 kuruş su ücreti teklifini HATSU’ya sundu.

12 Mart 2015 tarihinde yapılan HATSU olağanüstü toplantısında konuşan Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, “ TÜİK’in resmi verilerine göre yağışların en az olduğu 2012 yılını baz alarak yaptığımız araştırma ve bilimsel veriler ışığında, Türkiye ortalaması olarak bir kişinin kullandığı su miktarı 216 litredir. Bu resmi veriden hareketle durumu Hatay bazında değerlendirdiğimizde 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama su tüketimi 26 tona tekabül ediyor. Bu rakamı HATSU’nun resmi rakamlarına göre Hatay’ın su abone sayısı olan 356.227 kişi ile çarptığımız zaman 110 milyon 800 bin ton ortalama su sarfiyatı var. Bu rakamın ücret karşılığı 229 milyon 188 bin 664 liradır. HATSU Genel Müdürü kendi ağzıyla ifade ediyor %70’e varan su kaçağı var diyor. HATSU % 70’ye varan kayıp-kaçağı önleyecek etkin denetim çalışmaları yaptığında ve suyu kontrol altına aldığında gelirler arzu edilen seviyeye otomatik olarak yükselecektir. Ayrıca Büyük Karaçay Barajı’nın yılsonunda devreye girmesiyle su % 85 oranında cazibeli bir şekilde gelecek. 450 bin nüfusa tekabül eden Antakya’nın ayrıca Defne ve Samandağ ilçelerinin su ihtiyacı fazlasıyla karşılanmış olacak. Bu durum elektrikle suyun depolara basmaya da gerek bırakmayacak. Bu da HATSU’nun elektrik parası masrafını da minimuma düşürecektir. Ayrıca bu yıl yağışlar çok güzel olmuştur. Yer altı su kaynakları yukarıya doğru gelmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, tahakkuk ve tahsilatlar da etkin bir şekilde yapıldığında HATSU’nun yatırım gibi bir sorunu kalmayacağı gibi, dürüst şekilde her ay düzenli olarak faturasını ödeyen vatandaşımız da burada mağdur edilmemiş olacaktır. Bizim teklifimiz nettir. Vatandaşımızın yüksek su faturaları konusundaki mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz. İçme suyu ton ücreti 1 lira 29 kuruş olsun, kademeli uygulama sistemi kaldırılsın ve faturalar 2 ayda bir değil, ayda bir gelsin diyoruz.” dedi.

Bize ulaşan bilgilere göre; HATSU Olağan üstü toplantısının sonunda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş yapılan bu teklifi kabul etmeyeceklerini, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını, HATSU’nun bu yatırımları yapabilmesi için içme suyu fiyatlarına yapılacak zammın şart olduğunu belirtti.

Konu ile ilgili HATSU’nun veya Hatay Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürlüğünün açıklamaları bize ulaştıkça size daha detaylı bilgileri ileteceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Büyükşehir ile Antakya Belediyesi’nin su tartışması büyüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir