featured

Çocuklarda İşitme Kaybı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Odyoloji Birimi tarafından işitme engelli çocukları olan ailelere bilgilendirme semineri düzenlendi. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gonca Sennaroğlu ve Doç. Dr. Esra Yücel’in konuk konuşmacı olarak katıldığı seminerde, Odyoloji alanıyla ilgili yeni gelişmeler ve ailelerin yapmaları gereken hususlar üzerinde duruldu.

Seminere katılan Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İşitme Engelli Çocuklarda İşitsel Rehabilitasyon konulu toplantının, Hatay ilinde sağlık hizmeti ihtiyacı olan çocuklara, ebeveynlerine ve bu alanda çalışan akademisyenlere faydalı olacağını belirtti.

İNSANLIĞA HİZMET

550 yatak kapasitesiyle 71 yoğun bakımı bünyesinde barındıran Araştırma Hastanesi’nin tanı ve tedavi hizmetlerinde kalitesinin arttığına işaret eden Rektör Güder, “Bu artan kaliteyle birlikte özellikle eksikliği duyulan alanlarda il dışına yapılan sevklerin de gün geçtikçe azaldığını görmekteyiz.” diye konuştu. Bu anlamda geçtiğimiz yıl içerisinde çok sayıda yeni kliniği, yeni tanı ve tedavi ünitesini hizmete geçirdiklerini belirten Rektör Güder, “Bunlardan bir tanesi de Odyoloji ile ilgili birimimizdi. Özellikle burada Pediatrik Odyoloji ile ilgili önemli testleri yapabilen merkez olarak hayata geçen bu birimde; ilimiz için, insanımız için önemli hizmetleri gerçekleştirmekteyiz.” ifadesini kullandı.

HEKİMLERİN BİLGİ PAYLAŞIMI

İşitsel ve rehabilitasyon ihtiyacı olan çocuklar için gerçekleşen toplantının önemine vurgu yapan Rektör Güder, toplantıda Hacettepe Üniversitesi’nden gelen akademisyenlerle birlikte alana özgü yeni bilimsel faaliyetler ve elde edilen yeni tekniklerin uygulama imkanlarının değerlendirileceğini ifade etti. Rektör Güder, toplantının hekimlerin bilgi paylaşımının yanı sıra ailelerin de bilgilenmesine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

AMELİYAT SONRASI ÖZEL EĞİTİM

Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kulak, Burun, Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ertap Akoğlu ise, Odyoloji ünitesinin 1 yıllık faaliyetlerini anlattığı sunumunda geçtiğimiz yıl gerçekleştirdikleri başarılı biyonik kulak ameliyatına dikkat çekti. Bu ameliyatın ileri düzeyde işitme kaybı olan çocukların işitsel rehabilitasyonunda en önemli basamağı oluşturduğunu ifade eden Akoğlu, ancak sadece başarılı bir ameliyatla başarılı bir neticeye ulaşılamayacağını vurguladı. Birkaç yıla yayılan ameliyat sonrası özel eğitim sürecinin bu çocukların anlama ve konuşma yeteneklerinin gelişmesindeki en önemli aşama olduğunu belirten Akoğlu, ailelerin ve bu çocukların eğitimini üstlenen eğitimcilerin başarının anahtarı olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Akoğlu toplantının amacını ise, “Ailelerin bilinçlenmesi ve eğitimcilerin bilgilerinin güncellenmesi” şeklinde değerlendirdi.

KONUK HEKİMLER TECRÜBELERİNİ AKTARDI

“Bebeklik ve Çocukluk Dönemi İşitme Kayıpları” ve İşitme Kayıplarında Uygun Amplifikasyon Yöntemleri” adlı sunumlarıyla seminere katkı yapan Hacettepe Üniversitesi Kulak, Burun, Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gonca Sennaroğlu, tesadüfen bu bölüme başladığını ama başladıktan sonra da kendisine en yakın alanın bebekler ve çocuklar olduğunu belirtti. Sennaroğlu, çocuklara olan sevgisini ise, “Yetişkinlerle çalışmak daha kolay olmasına rağmen çocuklarla ve ailelerle çalışmak benim için çok daha değerli.” şeklindeki sözlerle ifade etti. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Esra Yücel de “İşitme Engelli Çocukların Eğitiminde Ailelerin Rolü” ve İşitme Engelli Çocuklarda Amplifikasyon Öncesi ve Sonrası Rehabilitasyon” konularıyla seminere katkı yaptı.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE AİLELER KİLİT KONUMDA

Toplantı havasında gerçekleşen programa aileler yakın ilgi gösterirken üniversite hekimlerinin bilgi paylaşımı seminerin yüksek bir kalitede geçmesine vesile oldu. Aynı zamanda toplantıda, ailelerin de sorunların çözümünde çok önemli bir paya sahip oldukları aktarıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çocuklarda İşitme Kaybı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir