featured

Dış hat yolcularına bazı uyarılar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan Bayramı geride kaldı; iki ay sonra Kurban Bayramı, ardından da yılbaşı var. Dini bayramlar veya yılbaşı nedeniyle, yurt dışına çıkacak olanların, beraberinde götürebileceği döviz tutarı, yurt dışındaki alışverişlerinin KDV’sini geri almaları ve yurt dışından getirecekleri kişisel ve hediyelik eşyalar yönünden, yürürlükteki Gümrük Mevzuatı’nı bilmelerinde yarar var.
ÇIKARILABİLECEK DÖVİZ
Yurt dışına çıkan yolcular, gittikleri ülkede kredi kartlarının limitine göre, 10 bin 20 bin hatta 50 ya da 100 bin dolar veya Euro’luk harcama yapabilirler.
Ancak nakit paraya gelince iş değişiyor.
Yurt dışına çıkan bir kişi, en fazla 5 bin ABD Doları ya da eşiti kadar efektif (yani banknot şeklindeki yabancı ülke parasını) beraberinde yurt dışına çıkarabiliyor.
5 bin ABD Doları veya eşiti kadar döviz (Örneğin; Euro, Starlin), izinsiz olarak yurtdışına çıkartılırsa, aşan kısma el konuluyor. Ayrıca yarısı kadar ağır para cezası uygulanıyor.
GETİRİLECEK EŞYALAR
Yurt dışından getirilen eşyalar ile ilgili ikili bir ayırım var.
1. Kişisel Eşya
2009/15481 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın eklerinden, Ek-9’daki liste de yer alan “Kişisel Eşya”ya vergi muafiyeti tanınıyor. Ek-9’daki listenin (A) bölümünde belirtilen eşyaya sadece yolcu beraberinde, (B) bölümünde belirtilen eşya ise, yolcu beraberinde ya da yolcunun gelişinden bir ay önce veya bir ay sonra getirilebiliyor.
Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet uygulanıyor.
Gümrük vergisi açısından yurtdışından getirilen giyim-kuşam gibi kişisel eşyaların değeri yönünden herhangi bir sınırlama yok.
Ancak 2009/15481 sayılı Kararname eki Ek-9’ daki liste de yer alan eşyalar (sigara, alkol, kozmetik ürünler, elektronik/dijital eşya vs.) için, değerine bakılmaksızın karşılarında yazılan sayı ve miktarlarla sınırlı bir kısıtlama var.
2. Hediyelik Eşya
Yurt dışından getirilen hediyelik eşyalarda 430 Euro’luk bir sınırlama var. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Euro olarak uygulanıyor.
Önemli değeri olmayan eşya ve yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşya muafiyeti hükümleri saklı kalmak üzere, her bir sevkıyat ya da 18 ve daha yukarı yaştaki her bir yolcu için kıymeti 1500 Euro’yu geçmeyen eşyanın;
a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda yüzde 18,
b) AB dışındaki diğer ülkelerden gelmesi durumunda yüzde 20,
Oranında ve kıymeti üzerinden tek ve maktu vergi tahsil ediliyor.
Yurtdışından getirilen hediyelik eşyanın değeri 1.500 Euro’yu aşarsa, yürürlükteki ithalat vergileri uygulanıyor. Bu da genellikle KDV ve (tabi ise) ÖTV alınması şeklinde oluyor.
Hemen belirmeliyim ki, hangi eşyaların ‘kişisel’, hangilerinin ‘hediyelik’ eşya olduğu, gümrükten giriş yapan yolcunun muayenesini yapan Gümrük Muayene Memuru’nun takdirine bağlıdır.
KDV’Yİ GERİ ALMAK
Yurtdışında (özellikle Avrupa ülkelerinde) alışveriş yaparken alınan malın bedeli içinde KDV’de yer alıyor. Bazı işlemler yapılırsa, bu KDV’nin önemli bir kısmı geri alınabiliniyor.
Bunun için;
a) Alışveriş yapılan mağazadan, “Tax Free Form” adı altındaki KDV İade Formu’nun düzenlemesinin istenmesi gerekiyor.
b) O ülkeyi terk ederken, havaalanında uçuş kartı alındıktan sonra KDV Ofisi’ne gidilip KDV İade Formlarının gümrük görevlilerine mühürlettirilmesi gerekiyor.
Ardından, uçağa binmeden önce ilgili ofisten KDV’nin nakit ya da kredi kartına havale şeklinde alınabiliyor.
ABD’DE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
ABD’de KDV uygulanmıyor. Bunun yerine (yüzde 8-9 arasında değişen) ‘Satış Vergisi’ uygulanıyor. Bu verginin de iadesi söz konusu değildir.
Ancak, ABD’de bir eyaletten başka bir eyalete (örneğin New-York’dan Orlando’ya) gidilirken, bu durumun belirtilmesi halinde; o mağazanın gidilecek yerde şubesi yoksa alınan mal, kargo ile gidilecek eyaletteki adrese (örneğin kalınacak otele) gönderiliyor ve satış sırasında vergi alınmıyor.
YOLCULARIN DİKKATİNE!
Yolcuların, beyanlarına aykırı olarak üzerlerinde, eşya arasında veya taşıma araçlarında çıkan eşyanın ticarî mahiyette veya ithali ya da ihracı yasak olması halinde 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında işlem yapılıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dış hat yolcularına bazı uyarılar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir