featured

Eklem Sağlığınız için düzenli egzersiz yapın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaşınız ilerledikçe olumsuz yönde etkilenen eklemlerinizin sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Hastane Derindere Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Yavuz Çırpıcı’dan öğrendik…

Egzersizi hayatınızın tam ortasına yerleştirin!

Son yıllarda insan ömrünün giderek uzamaya başlamasıyla birlikte, günümüzde artık sadece uzun değil; uzun, sağlıklı ve kimseden yardım almadan bağımsız yaşamak çok daha önemli bir hale geldi. Bu nedenle sağlıklı ve konforlu bir yaşam için günlük yapılması gereken egzersizin sadece 20-30’lu yaşlarda yapacağımız bir aktivite olduğunu ve başlamak için geç kaldığınızı düşünmeyin bırakın. Egzersiz ile edinilen güçlü ve esnek kas ve eklemler her yaştaki insana fayda sağlar. Önemli olan yaşam biçimimize ve vücut yapımıza en uygun egzersizleri doğru bir şekilde yapmaktır. Güçlü ve esnek sırt ve karın kasları, duruşumuzu düzeltip düşme ve yaralanma ihtimalinizi azalttığı için karın, sırt ve kalça güçlendirme egzersizlerinizi mutlaka programınıza ekleyin. Egzersizden sonra kaslarınızda ağrı görülebilir; ancak 48 saatten daha uzun sürüyorsa mutlaka hekiminize danışın ve bir sonraki egzersiz programınızı yeniden gözden geçirin. Özellikle düzenli bir egzersiz programı izleyenlerde eklem ve sırt ağrısı, artrit (eklem kireçlenmesi) veya osteoporozun olumsuz etkileri daha az görülür. Ne kadar çok doğru hareket edip germe ve gevşetme eksersizleri yapılırsa, eklemlerinizdeki sertlik gelişme riski o derece de azalır. Düzenli eksersiz yapan kişilerin kaza ve yaralanma sonrasında yapılan tıbbi ve cerrahi tedavileri (ameliyatlar) sonra günlük hayatlarına dönüşü hızlanır. Ayrıca, düzenli eksersiz yapmak tansiyonunuzu düşürür, düşme sonrasında en sık görülen kalça, omuz veya el bilek kırıkları gibi ciddi yaralanmaların riskini azaltır. Yaş ilerledikçe oluşacak kas ve kemik kütlesi kaybını yavaşlatır.

Egzersiz yaparsanız…

  • Esnekliğiniz artar.
  • Kemik yapınız güçlenir.
  • Eklem ve kas ağrılarınız azalır.
  • Dengeli hareket etmeyi öğrenirsiniz.
  • Gerilim ve stres sizi daha az olumsuz etkiler.
  • Kaygı ve depresyon daha az yaşarsınız.
  • Sağlıklı kilo verirsiniz.
  • Kalp ve damar sağlığınızı korumaya yardımcı olursunuz.
  • Kötü huylu kolesterol düzeyinizi düşürürken; iyi huylu kolesterol düzeyinizi yükseltirsiniz.
  • Meme kanseri, kolon kanseri, Tip 2 diyabet gibi hastalıkların riskini düşürürsünüz.
  • Daha uzun ve sağlıklı bir hayat geçirme şansınız olur.

 

Güvenliğinizin her şeyden önemli olduğunu unutmayın!

Eklemleriniz zaten ağrıyorsa, kayak, tenis veya golf gibi rekabet sporlarını yapmaktan kesinlikle kaçının.

Size uygun olan kilonuza ulaşmak için harekete geçin!

İdeal kilonuzdan fazla olan her kilo, eklemlerinize gereğinden fazla ağırlık yüklemeniz anlamına gelir. Mutlaka hekiminiz ve beslenme uzmanının desteğiyle ideal kilonuza ulaşmak için gerekli beslenme programına başlayın.

İltihaplanmayı azaltmak için balık yiyin.

Eğer romatizmal hastalıklara bağlı inflamatuar eklem ağrısı probleminiz varsa daha fazla balık yiyin. Somon ve uskumru gibi yağlı soğuk su türleri, omega-3 yağ asitlerinin iyi kaynaklarıdır. Omega-3, eklem ağrısı ve romatizmalı insanlarda hassasiyet nedeni olan, iltihaplanmanın azaltılmasının yanı sıra eklemlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Balık sevmiyorsanız hekiminizin önereceği balık yağı kapsüllerini kullanabilirsiniz.

Kemiklerinizi güçlü tutun.

En iyi kalsiyum kaynağı olan yeşil yapraklı sebzeler ve süt ürünleri ile birlikte uygun dozda takviyesi yapılacak olan D vitamini kemiklerinizi güçlü tutmaya yardımcı olabilir. Bunların yanı sıra brokoli ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeleri de tüketebilirsiniz. Ama unutmayın ki özellikle gelişme çağında özellikle beslenme ve sporla kazanılan kaliteli kemik yapısını korumaya yetecek miktarda kalsiyumdan zengin yiyeceklerden yeterli tüketmiyorsanız hekiminizi bilgilendirin.

Düzgün bir duruşu hedefleyin.

Duruşunuzu (postürünüzü) iyileştirmek için özellikle karın ve sırt kaslarınızı güçlendirecek hekiminizin önereceği, vücut yapınıza en uygun egzersizi yapın.

Yükünüzü orantılı kaldırın.

Kaldırma ve taşıma sırasında özellikle bel, omuz, diz ve dirsek eklemlerinizi düşünün. Büyük kas ve eklemlerinizin ağırlığı desteklemesine izin verecek şekilde ağırlık taşımaya dikkat etmelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eklem Sağlığınız için düzenli egzersiz yapın!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir