featured

Grip deyip geçmeyin! Türkiye’de Her Yıl 18 Bin Kişi Gripten Ölüyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Grip Ciddi Tehlike! Türkiye’de Her Yıl 18 Bin Kişi Gripten Ölüyor!

Kış mevsimiyle birlikte mevsimsel olarak ortaya çıkan hastalıklardan olan gribin, insan sağlığını çok ciddi anlamda etkilediğini ifade eden MKÜ Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nizami Duran, Türkiye’de her yıl 18 bin kişinin gripten öldüğünü aktardı.

GRİP VE NEZLE ÇOK SIK KARIŞTIRILIYOR

Doç. Dr. Nizami Duran griple ilgili MKÜ basın bürosuna yaptığı açıklamada, en sık düşülen hataların griple nezlenin karıştırılması olduğunu fakat her ikisinin de farklı belirtiler gösterdiğini söyledi. Her burnu akanın, hapşuranın ya da tıksıranın grip olamayacağını ifade eden Duran, “Gribe yol açan mikroorganizmayla nezleye yol açan mikroorganizma farklı. Gribe yol açan mikroplar influenza virüsleri iken diğerleri influenza dışında bulunan ‘common cold’ denilen nezle virüsleridir. Nezleye yakalanan bir insanda hapşuruk, aksırık, tıksırık, salya sümük olayı çok görülürken gripte hapşurma ve aksırma olayına çok rastlanmaz ve gripte yüksek ateş olur” dedi.

Gripte ani başlayan ve 38,5 dereceyi geçen bir ateşin görüleceğini söyleyen Duran, “Bütün kemiklerimizde kırılmışçasına bir ağrı hissederiz. Ve yatak istirahati yapmadan iyileşemeyiz. Yorgunluk, halsizlik ve takatsizlik gibi semptomlar yüksek düzeyde görülür” diye konuştu.

GRİP VİRÜSÜ HER YIL YENİLENİYOR

A, B ve C virüsleri olarak 3 farklı grip (influenza) virüsünün bulunduğunu ve ‘H’ ve ‘N’ harfleriyle adlandırıldığını bildiren Doç. Dr. Nizami Duran özellikle A Grip virüsüne dikkat çektiği açıklamasında bu virüsün insanlarda yaygın olarak görüldüğünü ancak hayvanlarda da bulunabileceğini aktardı. A virüsünün en önemli özelliğinin her yıl değişmesi ve kendini geliştirmesi olduğunu dile getiren Duran, bunların ‘kuş gribi’, ‘domuz gribi’  (H1N1, H5N1) gibi farklı virüslerle karşımıza çıktığını belirtti.

GRİP AŞISI

Hastalığa karşı kullanılan aşılardan da söz eden Doç. Dr. Nizami Duran, her yıl farklı viral etkenlerle enfekte olduğumuzu dolayısıyla aşıların her yıl yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. Duran konuşmasına şöyle devam etti: “Çok hızlı mutasyona uğradıklarından grip aşılarına karşı korunma sınırlıdır. Mutasyon sık görülür. Bu nedenle bir sezon içerisinde farklı tiplerle bile enfekte olunabilir. Hatta ‘aşı olduğum halde grip oldum’ diye şikâyet ederiz. Bir de grip aşısı olduğunuz halde gerçekten grip enfeksiyonuna yakalanmanızın sebebi de virüsün mutasyona uğrayabilmesi. Yani günler içerisinde, saatler içerisinde ya da haftalar içerisinde viral mutasyon görülebilir. Bunların en büyük sıkıntısı her yılın aşısının ayrı hazırlanması. Çünkü bir kere aşıyı hazırladınız ömür boyu kurtuldunuz diyebileceğiniz tipten enfeksiyonlar değil. Mesela kızamık ve tetanosa karşı aşı olursunuz bir daha da bu hastalıklara yakalanmazsınız. Bunlarda mutasyon olmadığı için uzun süre korur. Ama grip gibi viral hastalıklarda sık ya da her yıl aşılanmanız gerekir. Mutasyon aşıya karşı direnç geliştiriyor. O yüzden mutasyona uğrayan her tipe karşı aşı üretmeniz şart.”

GRİP ÇOK HIZLI BULAŞIYOR

Risk grubu altındaki çalışanların ve kişilerin mutlaka aşı olması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Nizami Duran,  özellikle yaşlılar ve sağlık çalışanlarının düzenli olarak aşılanmasının zorunlu olduğunu söyledi. Gribin çok kolay ve hızlıca bulaştığına dikkat çeken Duran,  gribin hapşuruk yoluyla ve temas ettiğimiz herhangi bir nesneyle yayılabileceği gibi özellikle elimizi ağzımıza ve yüzümüze sürdüğümüzde bulaşmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Çarpıcı bir gerçeği de dile getiren Doç. Dr. Nizami Duran, 65 yaşın üzerindeki hastalarda her yıl Türkiye’de 18 bin kişinin gripten öldüğünü aktardı. Tabi burada gribin yaşlılardaki var olan hastalığı (Koah vb.) ölümcül boyutta tetiklediğini ve özellikle kış aylarında immün sistemi zayıf yaşlıların elimine olduğunu belirtti.

İSPANYA GRİBİNDEN 20 MİLYON KİŞİ ÖLDÜ

Gribin ciddiye alınması gerektiğini sıklıkla vurgulayan Doç. Dr. Nizami duran, insanlığın mortalitesi (ölüm oranı) yüksek bir mutasyonla karşılaştığında pandemi denilen dünyada kitlesel ölümlere yol açabileceğini belirtti. Hatta insanlık tarihi için korkunç bir olayı da not düşen Duran, “1918’de 20 milyon kişi İspanya gribinden öldü. Ve böyle bir virüs şu an ortaya çıktığında dünyanın çok büyük bir kısmını siler süpürür. Böyle bir risk her an var” değerlendirmesinde bulundu.

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nizami Duran, Mustafa Kemal Üniversitesi’nin geçen yıl ikincisini düzenlediği Bilimsel Teşvik Ödülleri’nde sağlık alanında en çok yayın yapan bilim adamı olarak birinci oldu. Duran’ın da yer aldığı anabilim dalı da sağlık bilimleri alanında en çok yayın yapan anabilim dalı birincilik ödülüne layık görüldü. Bu çalışmaların içerisinde 2013 yılına ait iki tane patent, bir kitap ve çok sayıda bilimsel çalışma yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Grip deyip geçmeyin! Türkiye’de Her Yıl 18 Bin Kişi Gripten Ölüyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir