featured

Hatay’da Kayı Boyuna ait yeni mezarlar bulundu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay’ın Kırıkhan ilçesi Karamankaşı Mahallesinde Kayı Boyuna ait yeni mezarlar tespit edildi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz ile araştırma görevlilerinin bulunduğu ekip ilçede 54 mezarlıkta çalışma yaparak bölgedeki tarihi gün yüzüne çıkaracak.

Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman ve ilçe Kaymakamı Mustafa Erkayıran bugün çalışma yapılan alanda inceleme yapan görevlilerle bir araya gelerek bölgedeki tarihi doku hakkında bilgiler aldılar.

Yapılan incelemelerin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman “Hatay bir açık hava müzesidir, Hatay tarih, kültür, medeniyetler şehri hep söyledik diyoruz. İşte burada bunu ipuçlarını görmek mümkün, burada 5 Bin yıl öncesine varan Antakya’da mozaikler görünüyordu. Bugün de Türkiye tarihini, Türk tarihini, sosyoloji tarihini değiştirecek bir buluşla karşı karşıyayız.” dedi.

Yayman “Eğer burada Türkmen mezarlıkları bulunup ve gerçekten bu işaretlerin Kayı Boyuna ait olduğu, Türkmen Boylarına ait olduğu tescillenirse Türklerin Anadolu’ya gelişinin 1071 öncesine gittiği ve 1071’den önce Türklerin bu bölgelere yerleştiklerinin bir anlamda ispatlanmış olacak. Bu arkeolojik tarihini dünya tarihini, siyasi tarihini, Türk tarihini değiştirecek büyük bir buluştur.” Dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz “Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle yüzey araştırmaları çalışmasına 2 Temmuz tarihinden itibaren başladıkları çalışmanın 15 gün devam edeceğini söyledi.”

Definecilere uyarı

Amaçlarının buradaki Türkmen mezarlıklarının dağılım alanları, mezar taşları üzerindeki damgaların ideogramlarının dağılım alanları, çeşitleri, tiplerinin tespit etmek ve bunları benzerleriyle karşılaştırıp gerekli bilimsel çalışmaları yapmak olduğunu belirten Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mine Temiz şunları kaydetti;

Bölgemizin insanına uyarıda bulunmak lazım, bu mezarlıklar Müslüman mezarlıkları bunlarda define, altın bulunmaz bunları aramaya çalışarak tahribat yapıyorlar. Herhangi bir şey bulma şansları yoktur bunların maddi değeri yoktur, kültürel ve manevi değerleri vardır. O yüzden kaçak kazı yapılması bizim kültürümüzü tarihimizi burada yok etmek anlamına gelmektedir.

Biz bu çalışmalarla resmi tarihte, yazılı tarihte bulunmayan tarihimizi aydınlatacak somut verileri tespit ediyoruz. Aksi takdirde yapılan kaçak kazılarla bu engellenmiş oluyor. Bizim ulaşabileceğimiz bilgiler yok edilmiş oluyor.

Şu ana kadar 7 mezarlıkta tespit çalışmamız oldu, toplamda 54 mezarlık var, bu araştırmamız sonrasında daha fazlası ortaya çıkması mümkün. Bugün ki araştırmamızı on beş gün içerisinde tamamlamamız gerekiyor. 54 Mezarlığı bitirmemiz mümkün görünmüyor, çünkü bu zahmetli bir çalışma önümüzdeki yıllarda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Bölgede 54 mezarda yapılan çalışmaların ardından ileriki yıllarda gerekli izinlerin alınarak kazı çalışmalarının yapılacağı öğrenirken geçtiğimiz yıl da ilçeye bağlı Narlıhöpür Mahallesinde Kayı Boyuna ait mezar taşları bulunmuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’da Kayı Boyuna ait yeni mezarlar bulundu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir