featured

Hatay’ın Ekonomik Gelişme Programı Antakya’da gerçekleşti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Büyükşehir Belediyesi ‘Hatay Ekonomik Gelişme Programı’ adı altında ilin ekonomik yapısıyla alakalı istişare toplantıları düzenlemeye devam ediyor.

Antakya Anemon Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı  Doç. Dr. Lütfü Savaş ve eşi Prof. Dr. Nazan Savaş, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hasan Kaya, Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, HBB Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Maden, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Sait Günal, Ekonomist Mert Yıldız, Selçuk Üniversitesi Reklam Araştırmaları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altunbaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Nihat Matkap,Hatay Eski Milletvekilleri Levent Mıstıkoğu, Bestami Teke, Ali Günay, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Hatay Eski Milletvekilleri, HBB Daire Başkanları, STK Temsilcileri ve meclis üyeleri katılım gösterdi.

Program Ulu Önderi Gazi M. Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz adına durulan bir dakikalık saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.

“EXPO 2021’E KADAR HATAY’IN BİRÇOK SORUNUNU ÇÖZMÜŞ OLACAĞIZ”

Başkan Savaş, “Bu akşam Hatay’ın ve çocuklarımızın geleceği için bir aradayız. Hatay eskiden kendi kendine yeten bir il idi. Sosyo-ekonomik anlamda ilk sıralardaydık. Ama son 6 yıldır kendimizi ekonomimizi sığlaştıran bir hadisenin ortasında bulduk. Ekonomik anlamda sıkıntılardan kurtulma, Hatay’ın ayakta durabilmesi ve yatırımların şehrimize yapılması konusunda çalışmalar gerçekleştireceğiz. Ortadoğu’da savaş bittiği zaman altyapısı, üstyapısı ve ticaret hacmi ile Hatay’ın hazır bir konumda olmasını istiyoruz. Bugün bunun için sizler ile bir aradayız. Genç ve tecrübeli ekonomist Mert Bey’in ve Prof Dr. Hüseyin Bey’in de desteği ile çalışmalar yaptık. Bu çalışmaların Hatay’ın ekonomisini önemli katkılar sağlayacağına ve bu katkıların olumlu yönde olacağını düşünüyorum. Hem ulusal hem de uluslararası çok önemli kuruluşlara danışmanlık yapan Ekonomist Mert Bey bu konuda çok iyi bir seviyede. Hatay adına yapılan çalışmalarını da bizlerle paylaşacak. Bu proje 23 Temmuz’da start alacak ve start aldıktan sonra da tıpkı EXPO’da olduğu gibi bu proje de Hatay’ın projesi olacak. Bu projenin Hatay’ın ekonomisine katkılar sağlayacağını düşünüyorum. EXPO 2021’i Hatay’da yapacağız. Eylül ayına kadar Hatay gastronomi şehri olsun diye UNESCO’ya başvurumuz var. Ondan da umutluyuz. İnşallah onu da başarırsak EXPO 2021’e kadar da Hatay’ın birçok sorunlarını çözmüş olacağız. Çalışmalarımızın Hatay’a başarı getirmesini diliyorum” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ’IN VİZYONU İLE HATAY BİRÇOK BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNDEN ÇOK DAHA ÖNEMLİ NOKTALARA TAŞINMIŞ”

Hatay’a her geldiğinde farklı bir heyecan içerisinde olduğunu belirten Prof.Dr. Altunbaş, “ Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Lütfü Savaş vizyonu ile Hatay’ı birçok büyükşehir belediyelerinden çok daha önemli noktalara taşınmış. Bugünkü konuşmam Hatay Büyükşehir Belediyesini diğer büyükşehir belediyelerinden daha ön plana nasıl taşınacağımızla ile ilgili. Sizlerden alacağımız sorular ile de fikir alışverişinde bulunacağız. Hatay’ın markalaşması noktasında ve EXPO 2021’in Hatay’da yapılması ile çok önemli bir organizasyon alınmış. Şehrin markalaşması ve geleceğe taşınması için ciddi çalışmalar gerekmektedir. Bugünkü etkinliğimizin amacı şehrin markalaşması ve yatırımcıları da buraya çekme isteğimizdir. EXPO’nun Hatay’ı daha farklı ve özel bir noktaya getirmesini diliyor ve yaşam kalitesinin artmasını umuyorum” ifadelerine yer verdi.

“HATAY’IN HAK ETTİĞİ DEĞERE ULAŞMASI VE DAHA İYİ YERLERE GELEBİLMESİ İÇİN BİR VİZYON OLUŞTURULMASI GEREKİYOR”

Ekonomist Mert Yıldız, “Hatay havası, doğası ve insanları ile oldukça güzel bir şehir. Hatay’ın hak ettiği değere ulaşması ve daha iyi yerlere gelebilmesi için bir vizyon oluşturulması gerekiyor. Bu vizyonun gerçekleştirilmesi için de Hatay halkının buna inanması lazım. Türkiye’de mutsuzluk oranı ölçüldüğü zaman Hatay en mutsuz illerden bir tanesidir. Bu mutsuzluğun en büyük sebebi ekonominin gittikçe sığlaşmasıdır. Hatay işsizliğin en yüksek olduğu şehirlerarasındadır. Ekonominin sığlaşması ve işsizlik oranı  bir araya gelince insanlarımız mutsuz olabiliyorlar. Hatay, 2002 yılından başlayarak 2011 yılına kadar ekonomisi yükselen bir şehirdi. Dışarıda yaşanan olaylardan etkilenen bir şehir değildi. Ama maalesef komşu ülkemiz olan Suriye’de başlayan iç savaştan sonra Hatay’da ekonomi gittikçe kötü duruma düştü. Hatay, Suriyeli nüfusu saymazsak eğer teşvik bölgesi anlamında 4. Bölgeye yakın. Suriyeli nüfus Hatay’a katıldığı zaman 5. Bölgenin bile altına düşüyor. Hatay 5. Teşvik bölgesi olarak alınırsa Hatay’a yıllık minimum 10 milyar TL’lik yatırım gelecek ve yıllık 10 bin kişiye istihdam sağlanacak. İşsizlikte de ciddi anlamda düşüş oluyor. Bizler gerçekleştireceğimiz çalışmalar ve halkımızın da desteği ile Hatay’ın bir Dubai olacağına inanmalıyız. Hedeflerimiz büyük olmalı. Ve bizler daha iyi yerlerde olmalıyız. Hatay halkının da Hatay’ın vizyonunu değiştirmesi adına destek vermeli. Bu şehrin uluslararası adı bilinen bir şehir olmasını istiyoruz. Hatay’ın teşvik bölgesinde olabilmesi için imza kampanyası başlatalım dedik. Kimliklerden ve partilerden bağımsız imza kampanyasına destek olmanızı istiyoruz” dedi.

“SIĞLAŞAN EKONOMİNİN GERİ KAZANILMASI İÇİN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ KATKILARINA İHTİYACIMIZ VAR”

Güzelmansur,“ Hatay’ı geleceğe taşımak ve adını tüm dünyaya tanıtmak amacıyla bu etkinliğin oldukça yararlı olduğunu düşünüyorum. 2010 -2015 yılları arasında ihracatımız gerileşti. Hatay’ın mutluluğu, huzuru ve sığlaşan ekonomisinin geri kazanılmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının da katkılarının olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hatay’ın Ekonomik Gelişme Programı Antakya’da gerçekleşti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir