featured

Hataylı turizmcilerin yüzü gülüyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bacasız sanayi olarak tabir ettiğimiz ve ülkemize büyük döviz girdisi sağlayan turizm,Hataylı turizm sektörü temsilcilerinin yüzünü güldürüyor.

2018 yılı ikinci dönemde yaşadığımız doluluklar sevindirici olmakla beraber adeta ilimiz açısından, esnafımız açısından mutluluk verici.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Hatay Turizm Derneği Başkanı Sebahattin Nanioğlu şu ifadelere yer verdi;

Özellikle Türkiye’mizin değişik illerinden gelen yerli turistler ilimizin sokaklarını bahara çevirdiler. Otellerimize yüksek talepler göndermekle beraber bazı seyahat acentelerinin yer bulamaması ilimizin ne kadar önem arz ettiğinin göstergesidir.

Bu yıl sadece yerli turistleri ağırlamıyoruz yabancı turistler de ilimize gelmeye başladılar. Brezilyadan, İtalya’dan, Almanya’dan, Kore’den ve daha değişik ülkelerden gelen misafirler şehrimizde bulunan tarihi mekânları, otelleri ve Hatay yemeklerini beğendiler.

Turistlerin ilimizi tercih etmenin en büyük etkenlerden birisi birçok ilde olmayan turizm çeşidi ilimizde bulunmasıdır. Örneğin;

İNANÇ TURİZMİ: İnanç turizmi yönünden önem arz eden yerleri sıralayacak olursak Habib-i Naccar cami ve türbesi, Bayezid-i Bistami türbesi, Sen piyer kilisesi, Hızır aleyhüsselam türbesi, Katolik, Ortodoks, Havra ve Protestan kiliseleri…

KÜLTÜR TURİZMİ: İlimiz kültür turizmi yönünden geniş bir yelpazeye sahiptir. Dünyanın en büyük Hatay Arkeoloji müzesine sahip, Sokullu paşa kervansarayı, Tarihi uzun çarşı, İlimizin içinden geçen Asi nehri, Harbiye Şelalesi, Titus tüneli, Kaya mezarları, Sn Simon manastırı, İskenderun deniz müzesi vs.

DENİZ TURİZMİ : Türkiye’nin en uzun sahiline sahip Samandağ denizi, Arsuz denizi, Dörtyol, Payas ve Erzin plajları,

YAYLA TURİZMİ: Yayla turizmi yönünden yeşilliklerle dolu, havasıyla, suyuyla çok güzel yerlerimiz bulunmaktadır. Teknepınar (Batıayaz) yaylası, Atık Yaylası, Belen güzel yaylası, Nergislik yaylası, çökek yaylası ve Topraktaş yaylası gibi yaylalar mevcuttur.

DAĞ TURİZMİ: Hatay ilimiz dağlarla, denizlerle çevrili bir şehir olması dolayısıyla bazen dağ turizmi için gelen turist gruplarına şahit oluyoruz. İlimizde bulunan dağları sıralayacak olursak Habib-i Naccar dağı, Amanos dağları, Kızıldağ, Kel dağı (Cebel-i akra) dağı gibi dağlar mevcuıttur.

SAĞLIK TURİZMİ: Sağlık turizmi yönünden başarılı ve önem arz eden şehiriz. Özellikle tam teşekküllü Hastanelerimiz yurt dışından gelen hastalara şifa vermektedir. İlimizde bulunan termal yerleri, Reyhanlı hamamat termali, Güngör ottoman termali, Erzin hattuşa termali, Erzin içmeleri, Kisecik içmeleri gibi sağlıklı mekânlara sahiptir.

GASTRONOMİ TURİZMİ: Türkiye’nin en önemli ve en zengin mutfağına sahip bir il olmamız bizleri her zaman gururlandırmaktadır. Özellikle yerli ve yabancı turistlerin damaklarına hitap edecek şekilde hazırlanan yemekleri sunmamız konukları mutlu etmektedir. İlimize özellikle gurme turları düzenlenmekle beraber gelen misafirler mutfağımızın lezzetinden zevk almaktadırlar. Mezelerimizin çeşidinin bol olması, ara sıcaklardaki yöremize ait olan İçli köfteyi, Semirseği, Kaytaz böreğini ve yöreğimize ait Çiğ köfte, Sarma içi gibi lezzetler muhteşemdir. Hatay iline her gelen misafirin tepsi kebabının, Kâğıt Keban’ının odun fırınında pişmesi ayrı bir lezzet vermektedir. Yöremize ait bir değişik yemek ise buğdaydan ve kara etten yapılan Aşür (Keşkek) buda sofralarımızın vazgeçilmez yemeğidir. Tabi bunları anlatırken ağzınızın sulandığını ve bir an önce Hatay ilini ziyaret etmeyi arzuluyorsunuz. Bizlerde sizleri misafir etmekten son derece mutlu oluruz. Ya Ekşi aşını, Kabak Boraniyi, Şıh’ıl Mıhşıyı, doğal olarak toplanan asma yaprağından yapılan sarmalarımızı da unutur muyuz? Tüm bu yemeklerin ardından tatlı yiyelim tatlı konuşalım sözünü herkes bilir, işte bu söz çok güzeldir. Ağzımızı tatlandıracak künefemizi közde pişirilerek peynirinin güzelce sünmesini sağlıyoruz, sonra künefenin üstüne dökülen şerbetin çıkardığı ses insanların bir an önce midelerine indirmelerine etkendir. Yöremize ait bir diğer tatlı Kabak tatlısı bizde kabağı kirece yatırılır daha sonra pişirilir, kabak tatlısını yerken lezzetine lezzet katmak isterseniz üzerine tahin ve ceviz koyarak yemenizi tavsiye ederiz. Peki İrmik helvasını hiç yediniz mi? Hatay ilimizde iki çeşit yapılır bir unla yapılan birde sadece sünme peynirle yapılan helva evlerde hanımlarımız peynirle yapmaktadırlar. Helvanın özelliği çok güzel sünmesidir, şayet sünmüyorsa kıvama gelmemiştir.

UNESCO boşu boşuna Hatay ilimize Gastronomi unvanı vermedi. Bu ilin daha iyilere taşınması için her hem şehrimize görev düşmektedir. Halk olarak birbirimizle ve beraberce hareket ederek  ilimizi daha iyi tanıtmalıyız. Bu konularda yiyecek içecek sektörlerine, Konaklama tesislerine, Esnafımıza büyük işler düşüyor. Eğer gelen konukları iyi şekilde misafirperverlik göstereceksek sunduğumuz yemeklerin lezzetli olmasına, servislerin intizamlı ve hijyene önem vermeliyiz. Bunun yanında şehrimizin yolları, kaldırımları, sokakları, tarihi mekânları, Park sorunlarını, ulaşım sorunlarını ve en önemlisi tüm bireyler olarak el birliğiyle sorunları çözmeliyiz. Bu sorunlarımız çözülmesi durumunda Hatay ilimiz gerek turizm konusunda gerek diğer konularda gıptayla bakılan bir şehir konumuna gelir. 2019 yılının şimdiden hedeflenerek daha fazla turist gelmesi için girişimlerimizi yapmalıyız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hataylı turizmcilerin yüzü gülüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir