featured

HBB ‘Çöpünü Çöpe At Asi’ye Sahip Çık’ projesini hayata geçiriyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Çöpüne Sahip Çık Vakfı ile ortak hazırlanan, “Çöpünü Çöpe At Asi’ye Sahip Çık” projesi hayata geçiriliyor. Büyükşehir Belediyesi Çöpünü çöpe at ” sloganları ile farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Çöp Nedir?

Çöp yani buradaki anlamıyla “katı atık”, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi sakıncalı olan her türlü maddedir.

Hızlı nüfus artışı, endüstriyel gelişme ve kentleşme gibi olgular, özellikle Türkiye’nin de içinde yer aldığı gelişmekte olan ülke kentlerinde katı atık yani “çöp” sorunlarını da beraberinde getirerek, kentlerde atık yönetiminde yaygın bir şekilde uygulanan  toplama, taşıma ve depolamadan oluşan sistemin yetersiz kalmasına sebep oluyor.  Büyükşehir Belediyesi tarafından  hayata geçirilecek olan bu proje ile, daha temiz daha sağlıklı bir Asi’nin yanı sıra Hatay’da da çöp sorunun ortadan kalkacağına inanıyor.

Türkiye’de ve Dünya’da Çöp

Çöplerin, yani katı atıkların ortadan kaldırılması ile ilgili problemler, insanların kabileler, köyler gibi irili ufaklı topluluklar olarak bir araya gelmesi ve hayatın bir parçası olan atıkların birikmesi ile ortaya çıkmıştır. Endüstri devrimi ile beraber toplumların teknolojik gelişim süreci başlamıştır. Buna paralel olarak katı atıkların oluşum miktarları artmaya başlamış ve bunların yok edilmesi ile ilgili problemler gittikçe daha büyük boyutlara ve özelliklere ulaşmıştır.

Çöpüne Çöpe At Asi’ye Sahip Çık projesinin temel amacı ilk etapta atıkların doğru yere atıldığı ve çevre kirliliğinin olmadığı bir toplumda yaşamak, bu görüşü insanlara aşılamak; sonraki aşamada ise, çöpün en aza indirgendiği bir toplum bilinci yaratmaktır.

Bir sonraki adımda, çöp üretiminin en aza indirilmesi, çöp yönetiminin daha verimli bir hale getirilmesi ve ülke çapında bu konuyla ilgili ekonomik kazancın en üst seviyeye çıkarılması için yasal düzenlemelere katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.

Dünya’da Su Kirliliği

Dünya’nın 2/3si su, fakat içme suyu oranı mı? Dünyadaki suyun %97si okyanus ve diğer %2si buzullardan oluşur ve sadece geriye kalan %1 ise içme suyudur. Her yıl yaklaşık 5 milyon ton yağ sularımıza dökülüyor. 1 litre yağ, 1 milyon litre suyu kirletebiliyor. Her yıl 6.4 milyon tona yakın çöp okyanuslara dökülüyor.

Dünyadaki su kirliliğinin %25inin sebebini atık yağlar oluşturuyor ve su kirliliğinin %80i çöplerden ve çöplerden sızan sıvılardan kaynaklanıyor. Bu sebeplerden dolayı Dünya üzerinde yaşayan her altı kişiden birinin temiz suya erişimi yok.

Asi Güzelleşiyor

Bu çerçevede Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Asi Nehri’nin temizlenip, sağlıklı hale getirilmesi, nehrin ekolojik olarak doğal hayata döndürülmesi ve canlılara zararlı olabilecek bakterilerden arındırılmasına yönelik yürüttüğü “Asi Güzelleşiyor” projesi kapsamında yeni bir işbirliği geliştirilmiştir. Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın görsel çalışmaları, Asi Nehri çevresinde sergilenmeye başlanmış, bu şekilde Hatay halkında Asi Nehri’nin çöpten korunmasına yönelik olarak bir farkındalık yaratılması amaçlandı. Bu vesileyle, Hatay Büyükşehir Belediyesi sosyal medya yoluyla #asiyesahipcik başlığı altında bir kampanya başlatmış ve konuyu halkın katılımına açık hale getirildi.

Katıksız Barışçı Asi

Betonlaşmış kanal görüntüsünün olmadığı,  doğal ekolojik bitkilerle dört mevsim yaprağını döken ağaçlarla her mevsimin doğalca yaşandığı rengarenk bir asi planlandığı gibi, tıpkı doğduğu kaynak gibi saf, temiz ve sağlıklı turkuaz rengi ile süzülen, Lübnan, Suriye, Türkiye’yi bir araya getiren katıksız barışçı asi oluşturmak Büyükşehir Belediyesi’nin temel amaçlarından biri.

Bu sebepten dolayı, Asi Nehri ile bilimsel olarak ilgilenen Türkiye’de ve Dünya’da 40’a yakın bilim insanı ile çalışma başlatıldı. Asi Nehri projesi sadece Hatay’ın değil büyük bir Dünya Projesi olarak değerlendiren Büyükşehir Belediyesi geleceğin Hatay’ı için “Düşünüyoruz, Yapıyoruz” sloganıyla Hatay’a yepyeni bir asi yapılacağını belirtti.

Projenin sonucunda Büyükşehir Belediyesi Hatay halkının desteği ile daha temiz, doğal yaşamı destekleyen, alternatif ulaşım olanakları sağlayan ( kano – ANO (Asi Nehir Otobüsü) ), turizmi ve ticareti destekleyen, kent ile barışık bir Asi’ye sahip olunması ve bunun sürdürülebilir kılınmasını hedefliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
HBB ‘Çöpünü Çöpe At Asi’ye Sahip Çık’ projesini hayata geçiriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir