featured

İftarda ve Sahurda Tavuk ve Hindi Eti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beslenme ve diyetetik uzmanları, Hatay Vatan Gazetesi okurları için iftar ve sahur sofralarında Tavuk ve Hindi etiyle beslenmenin önemini anlattılar.

Ramazan ayında sağlık için daha düşük kalori, daha az yağ ve daha az kolesterol içeren tavuk ve hindi etinin tercih edilmesini öneren beslenme ve diyetetik uzmanları yaşamın her döneminde olduğu gibi bu dönemde de amacın ‘yeterli ve dengeli beslenme’ olmasının altını çiziyor.

Özellikle tavuk ve hindi eti tüketiminin koroner kalp hastalıklarıriskini önemli derecede azalttığını ortaya koyan araştırmalar, Ramazan ayındasağlık için tavuk ve hindi eti tercih edilmesini öneriyor.

Tavuk ve hindi etindeki protein, kaliteli proteinkaynağıdır

Ramazanayında beslenmeniz normal zamandaki beslenmeden farklı olmamalıdır. Vücudunuzher dönemde, yeterli ve dengeli miktarlarda besin öğesine ihtiyaç duyar.Beslenmeniz de besin çeşitliliğine dayalı olmalıdır. Dört ana besin grubunda (süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kurubaklagiller, sebze ve meyveler, tahıllar) yer alan besinler yaşa,cinsiyete, fizyolojik duruma göre gereksinmenizi karşılayacak miktarlardatüketilmelidir. Optimal beslenme önerilerinde önemli yeri olan tavuk vehindi eti, besin öğeleri açısından değerlendirildiğinde, dana ve koyun etindendaha düşük kalori sağlar, daha düşük yağ, daha düşük doymuş yağ ve daha azkolesterol içerir. Bu etlerin içerdiği proteinin çoğunluğu vücut proteininedönüşebilir ve sindirilebilirliği yüzde 91-100’dür. Tavuk ve hindi eti,proteinleri, beslenmenizde gerekli olan tüm amino asitleri yeteri miktardaiçermektedir. Proteinin yanı sıra tavuk eti harika bir niasin, B6 vitamini,selenyum ve fosfor kaynağı olup yüksek düzeyde antioksidan özelliktekiOmega-3’e de sahiptir.

İftarda fırında pişmiş veya ızgara tavuk ve hindi tüketin

Yemek pişirme alışkanlıklarınızda küçükdeğişiklikler yaparak, sizin için de sağlıklı olan harika lezzetli yiyecekleryaratabilirsiniz. Pişirmeden önce her zaman fazla yağı kesin veya daha azyağlı seçenekler olarak tavuk ve hindi etini derisiz olarak kullanın. Tavuktabut/kanat yerine göğüs eti tercih edebilirsiniz.

İftarda ağır hamur işi yiyecekler, kızartmalar,baklavalar yerine çorbalar, haşlanmış-ızgara veya fırında pişirilmiştavuk, hindi ya da et, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yiyebilirsiniz.Tatlı olarak daha hafif olduğu için sütlü ve meyveli tatlılar tercih etmenizönemli. Ayrıca gün içinde susuz kalacağınızdan çorba, komposto, ayran,meyve suyu tüketmeniz faydalı olacaktır.

Enönemli öğün olan sahur proteinlerce zengin olmalı

Sahur yemeği, sizi gün boyunca orucahazırlayan bir öğündür. Bu nedenle Ramazan’da sahura kalkmadan ve/veya yatmadanönce hafif bir şeyler yiyerek oruç tutmanız sakıncalı olabilir. Çok uzun süreaç kalmak sonucu halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık,dalgınlık,dikkatsizlik, uykuya meyil, sinirlilik gibi semptomlar gelişebilir, iş veriminizdüşer. Ayrıca uzun açlık süresi mide asit salgınızı da artırarak, hazımsızlık,şişkinlik, ekşime gibi çeşitli sindirim sistemi şikâyetlerine neden olabilir.Bu nedenle sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kanşekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk hissioluşturan tavuk ve hindi, eti süt, peynir, yoğurt, yumurta gibi besinler veyabu besinlerden oluşan yemekler tüketmeniz faydalıdır. Sahurda aşırı tuzluyiyeceklerden uzak durmanız ayrıca mideyi uyarıcı olan çok acılı baharatlarıyemeklerinizde kullanmayınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İftarda ve Sahurda Tavuk ve Hindi Eti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir