featured

Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Kırıkhanlılara Anlatıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KRT Hatay FM ovanın gündemini belirmeye devam ediyor. Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi ile ilgili merak edilen konular KRT Hatay FM’de anlatıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde görevli Klinik Psikolog Feride Altay ve Kız Meslek Lisesi Müdür Yardımcısı Ahmet Açıkel Gündem Özel programında Mehmet Saruhan’ın konuğu oldular.

Program kadınlar için mesleki eğitimin önemi, projenin anlamı, Hatay’daki kadınların okullaşma oranları ve kayıt tarihler hakkında bilgiler KRT Hatay FM dinleyicilerine aktarıldı.

Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi nedir?

Sayın Başbakanımızın eşleri Hanımefendi Emine ERDOĞAN’ın himayelerinde başlatılan ‘Gönül Elçileri’ çatı projesinin ikinci alt başlığı olan “Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesi” 22 Ekim 2013 Salı günü Sayın Valimizin eşleri Hanımefendi Zehra LEKESİZ ve 80 ilin Vali eşlerinin katıldığı toplantıda hayata geçirilmiştir. Bu proje ile İlköğretim/Ortaokul mezunu tüm kadınların mesleki açık öğretim liselerine kayıtlarını yaptırmak, mesleki beceriye sahip lise mezunu olmalarını ve istihdam edilmelerini sağlamaktır.

Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Projesinin amacı nedir?

Kadınlarımızı mesleki lise mezunu yaparak

Bu proje ile kadınların;

Diploma alarak işyeri açma hakkı kazanması,

Üniversiteye sınavsız giriş hakkı kazanması,

Kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri,

Eğitim ve istihdama katılım oranlarının artırılması,

İstihdam alanında kadın ve erkek arasında fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi,

Geleceklerini güvence altına alabilmeleri,

Aile ve toplumun kazancına destek sağlayarak rol model olabilmeleri,

Toplumda, kadınların eğitimi ve istihdamı konusunda farkındalık oluşturulması amaçlanmıştır.      

İlimizde Kadınlarımızın okullaşma oranı nedir?

TÜİK 2012 verilerine göre; İlimizdeki kadınlarımızın İlköğretimde okullaşma oranı % 98.64 iken bu oran lise öğreniminde % 67.02’dir.

Hedefimiz, İlköğretim/Ortaokul mezunu kadınlarımızın eğitimlerini yarıda bırakmamaları ve lise mezunu kadınlarımızın okullaşma oranını yükseltmektir.

Mesleki Eğitim neden bu kadar önemli?

Günümüzde bilim ve teknoloji hızla gelişmektedir. Bu gelişime ayak uydurmak bir zorunluluk haline gelmiştir. Eğitim hem erkek hem de kadınların işgücüne katılımlarını artıran önemli bir etkendir. İşgücüne katılım ve istihdam için iki kritik kurum meslek okulu ve üniversitedir.

Mesleki Eğitim ve istihdam arasında bir ilişki var mı?

Yapılan araştırmalarda istihdam dışı kalan genç kız ve kadınların çoğunluğunun ilköğretim seviyesinde eğitim aldığı, yeterli mesleki eğitim ve beceriye sahip olmadığı tespit edilmiştir.

Kadının eğitim düzeyi düştükçe işsizlik riski artmaktadır.

Bu proje ile kadınlarımıza mesleki eğitim verilerek iş yaşamına katılımları sağlanacaktır.

Kadınlara nasıl ulaşıyorsunuz?

Hane ziyaretleri, Yüz yüze görüşmeler ve odak grup toplantıları,

İşyerleri ve meslek grupları ile kayıt, rapor ve araştırma sonuçlarının incelenmesi,

Bizi dinleyen kadınlarımıza seslenmek istiyorum;

Mesleki Açık Öğretim liselerine kaydolabilmek için ikamet ettiğiniz İl veya İlçede bulunan Meslek Liselerine ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Personelimiz size her türlü destek ve yardımı sağlayacaktır.

Gönül Elçisi nedir?

Gönül Elçisi, hür iradesiyle ve dayanışma ruhu içinde, herhangi bir karşılık beklemeksizin, sahip olduğu deneyim beceri ve kaynaklarını kadın, çocuk, yaşlı ve engelli bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik çalışmalara katkı sağlayan kişidir.

Bir yaşlının evinin temizliğine yardımcı olan, görme engelliye gazete okuyan, korunmaya muhtaç çocuğun elinden tutan, eğitimi yarım kalmış genç kız ve kadınlara rehberlik eden kadın-erkek herkes Gönül Elçisidir.

Gönül Elçilerimizin bu projedeki rolleri nedir?

Yaşadığınız bölgedeki açık iş pozisyonları ve insan gücü ihtiyacı konularında bilgi sahibi olmak ve kadınlarımızı yönlendirmek,

Meslek kuruluşları, Çalışma ve İş Kurumu vb. kuruluşlarla görüşerek ihtiyaç duyulan meslekler konusunda bilgi toplayarak bölgesindeki kadınlarla paylaşmak,

Mahallenizdeki, sokağınızdaki, çevrenizdeki, ailenizdeki kadınların Mesleki Açık Öğretim Lisesine kayıt ettirmek,

Genç kız ve kadınların okul durumlarını, ders ve çalışma programlarını, sınav performanslarını takip etmek, derslerine yardımcı olmaya çalışmak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kadınlar İçin Mesleki Eğitim Kırıkhanlılara Anlatıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir