featured

Mısır üreticisi verimden memnun

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amik Ovasında geçen yıl 74 bin dekarlık alanda ekimi yapılan mısır bu yıl 190 bin alana çıktı.

Geçtiğimiz yıllarda 2. Ve 3. Ürün olarak düşünülen mısır bu yıl 1. Ürün olarak ekildi verimden memnun kalan çiftçiler böyle giderse pamuk yerine mısır ekeceklerini söylediler.

Kırıkhan Abalaklı Mahallesinde mısır hasadına katılan Hatay Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, “Dünyanın en fazla ekilen bitkisinden birisi olan mısırın insan ve özellikle hayvan beslenmesindeki önemi nedeniyle, Ülkemizde de son yıllarda giderek artan bir üretimi söz konusudur” dedi.

İl Müdürü Çolakoğlu açıklamasının devamında şunları söyledi;

Mısır tahıllar içerisinde güneş enerjisini en iyi kullanan ve birim alandan en fazla kuru madde üreten bir bitkidir. Hayvan beslenmesinde olduğu kadar önemli bir sanayi bitkisi olan mısır, ülkemizin hemen hemen her yöresinde sulu tarım koşulları altında yetiştirilebilmektedir. Birinci ürün ve İkinci ürün olarak yetiştirme imkânına sahip olan bir bitkidir.

Amik Ovası ılıman iklimi sayesinde yıl boyunca bitkisel üretim yapılması mümkün olan bir ovadır. Ovada tarla bitkileri üretimi yapılan alanlarda en fazla ekimi yapılan bitkiler buğday, pamuk ve mısırdır. Amik ovasında ikinci ürün mısır tarımı son yıllarda artış göstermektedir. 2019 yılında İlimizde 73.493 da alanda ekim yapılmıştır. 2020 yılında ise; 189.258 da alanda 230.000 ton rekolte tahmin edilmektedir. Verim dekara 1200 kg- 1600 kg arasındadır. İlimize 300 Milyon TL’nin üzerinde ekonomik katkı sağlanmaktadır. 

Özellikle mısır tarımında mekanizasyonun gelişimi, tohumluk temininin kolaylığı, silajın çiftçiler tarafından daha tanınır hale gelmesi ve kabullenmesi bu artışı tetiklemiş ve ilimizin, bölgenin önemli tarla bitkileri üretim merkezi olması için yürütülen çalışmalar sonucunda dane mısır üretim alanı ciddi oranda artırılmıştır. Yoğun bir çalışma, masraf ile yetiştirilen ve hasada gelen mısırda ürünü dane dökümüne ve kalite düşüklüğüne meydan vermeden zamanında hasat etmek büyük önem taşımaktadır.

Hasada İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Arazi sahibi Fatih Yüksel, İsmail Cengiz, İlçe Müdür Vekili Ali Varlıbaş ve teknik personellerimiz katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mısır üreticisi verimden memnun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir