featured

Şehirler isimlerini nereden alıyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’deki yerleşim yerlerine eski isimlerinin geri verilmesi tartışılırken, Prof. Şaşmaz’ın 10 yıllık çalışma sonucu hazırladığı “Türkiye’nin İdari Taksimatı (bölmeleri)” adlı 15 ciltlik araştırma tamamlandı. Araştırmaya göre; İzmir’e “Sığla”, Muğla’ya da “Menteşe” deniliyormuş

Prof. Dr. Musa Şaşmaz, Türkiye’nin en kapsamlı araştırmalarından birine imza attı. Şaşmaz, 10 yıl süren çalışmasının ardından “Türkiye’nin İdari Taksimatı (bölmeleri)” adlı 15 ciltlik araştırmasını tamamladı.

Çalışma, Türkiye’nin kendi politik tarihi kadar önemli olan ve her bir vilayet, kaza, nahiye veya köyün 90 yıllık süreç içinde uğradığı değişimi ortaya koyan tek çalışma özelliği taşıyor. Araştırmada Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, TBMM Arşivi, İçişleri Bakanlığı Arşivi, Osmanlı Arşivi, Resmi Gazete Arşivi ve Milli Kütüphane kaynakları başta olmak üzere İngiliz arşivlerinden de yararlanıldı.

Osmanlı döneminde eyaletlerin ve sancakların değişim sürecini de anlatan araştırmada bazı yerlerin isim değişikliklerine de yer verildi.

HATAY Avrupalılar Çin’in kuzeyine “Hıtay” derlerdi (Rusçada “Kitay”). “Hıtaylar” ismini taşıyan yarı göçebe Türk kabileleri 10. yüzyılda Mançurya’yı ve Çin’in kuzeyini işgal etmişler ve burasının ismi “Hıtay” kalmıştı.Atatürk “Hıtaylar”ın Anadolu’ya da gelmiş olduklarına inanıyordu. “40 asırlık Türk yurdu” saydığı Antakya’ya Hatay ismini bu yüzden vermişti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şehirler isimlerini nereden alıyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir