featured

Türkmen Şair 2. Kitabını yayınladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

A. Vasi Köse

Suriye’de yaşayan Türkmenler hakkında ülkemizde çok az yayın yapıldı. Golan Türkmenleri, Bayır Bucak Türkleri. Halep Türkmenleri. Yani Türkmenler güneyimizde yüzyıllardır yaşayan bu soydaşlarımızın kültürleri, yaşam biçimlerini bilmiyoruz. Öğrenecek kaynak kitaplarda neredeyse yok denecek kadar az. Gaziantep’te yaşayan Adil Şan isimli arkadaşımızın üstün gayretleri ve uzun yıllara dayalı araştırması sonucu SURİYE TÜRKMEN Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü isimli kitabı yayınlandı.

280 sayfadan oluşan kitap Yıldızlar yayıncılık tarafından yayınlanan eserde Suriye Türkmenlerinin atasözleri ve deyimleri alfabetik bir şekilde yazılmış. Grafik çizimlerle de desteklenen eserde yüzlerce Atasözü ve Deyim anlatılıyor.

SURİYE TÜRKMENLERİ hakkındaki eserler arasında Kaynak kitap olmaya aday eserin Kültür hayatımıza katkı sağlayacağını umuyorum.

Yazar Adil Şan’ın ilk kitabı SURİYE TÜRKMEN KÜLTÜRÜ adını taşıyor. İkinci baskısı yakında çıkacak.

ADİL ŞAN Kimdir;

12 Eylül 1980 günü Halep’in Türkmen Köyü olan Kalkım’da doğdu. Annesi Gaziantepli, babası Halep Türkmen’i.

Beş çocuklu ailenin ortanca çocuğu, iki yaşındayken annesini kaybetti ve üvey anne elinde büyüdü. Okul hayatı olmadı, Türkçe okuma yazmayı TRT’de yayınlanan Susam Sokağı adlı çocuk programından öğrendi. Küçük yaşta sesinin güzelliğini fark eden büyükleri onu köyden köye düğünlere götürmeye başladılar. 30 ay vatani görevini Humus şehrinde yaptı.

Bir sınır köyünde yaşayan Şan, Türkiye’de bulunan dayıları ve akrabaları ile hep sınırdan el sallayarak konuşur, hasret giderirdi. Fakat bu hasrete dayanamayıp yıllar önce temelli olarak Türkiye’ye kaçtı ve Gaziantep’e yerleşti. Ardından üç yıl Hatay’da turizm rehberi olarak çalıştı, fırsat buldukça sahne hayatını sürdürdü. 2003 yılında ilk albümü olan Çobanbey Elleri adlı albümünü çıkardı.

2006 yılında başladığı ve halen çalıştığı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde işe başladı. Uzun zaman Halep ile Gaziantep arasında gelip giden heyetlere tercümanlık yaptı.

Dönemin Gaziantep milletvekili olan Fatma Şahinin yardımı ile ismi (Adel Alıssa) iken Adil ŞAN olarak Türk vatandaşı oldu.

2007 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu’na dâhil oldu.

2013 yılında ikinci albümü Hattuç’u ve 2016’da Dilimiz adlı şiir albümünü çıkardı.

Suriye Türkmenleri Kültür ve Sanat Sitesi’ni kurdu ve yönetmekte.

Türkmen kültürü üzerine üç albüm bir de “Suriye Türkmenleri Kültürü” adlı kitabı bulunmakta.

2015 “Türkvizyon” şarkı yarışmasında sözleri kendisine ait olan “Geliş” şarkısı ile Suriye Türkmenleri’ni temsil etti ve iki ödülle dördüncü oldu. Daha sonra TRT’nin Diriliş Ertuğrul dizisinde Bayır Bucaklı ozanı canlandırarak kendi yazdığı Türkmen Dağı Şiiri ile ün kazandı.

Suriye “ Türkmen Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü ” adlı elinizdeki bu kitabını yazdı.

Sanatçı ve şair kimliğiyle birçok uluslararası şiir şöleni ve toplantılara Tv, Radyo programlarına Suriye Türkmenleri adına katılan Şan’ın Hayat hikâyesi iki defa belgesel oldu.

Evli ve Oğuzhan adında bir oğlu var.

Adil Şan’ın Diriliş Müziğine beste yaparak kendi tarzına göre yorumu;

[su_youtube_advanced url=”https://youtu.be/iUHAwADdlk8″]

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkmen Şair 2. Kitabını yayınladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir