featured

‘Yapılan her kan bağışı Hayat kurtarıyor’

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kan bağışının, kuşkusuz birçok kişinin en riskli durumlarında, ameliyatlarda hayatını kurtarabilen ve hayata tutunabilmesini sağlayabilen bir işlevi bulunuyor. Günlük yaşantıda sürekli önümüze çıkabilen “acil kan aranıyor” cümlesi, kan bağışının insan hayatı için oldukça büyük önem taşıdığını da vurguluyor. Çünkü, bağışlanan bir ünite tam kan, eritrosit, trombosit ve plazmaya ayrılarak 3 farklı hastanın iyileşmesini sağlayabiliyor!

Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Sami Uyanık 14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışı Günü’nde kan bağışının insan hayatındaki önemi hakkında bilgi verdi.

Kan organların doğru bir şekilde çalışmasını sağlıyor

Kan, hayatın ve sağlıklı olmanın en önemli unsuru olarak kabul edilmektedir. Vücutta yaşamsal fonksiyonların doğru çalışmasını sağlayan, herhangi bir sebeple gerek hacim, gerekse içindeki bileşenleri azaldığında, çok acil bir ilaç gibi karşılanmak zorundadır.

Kan, sağlıklı bir vücut için, vücut ısısının ayarlanması ve metabolizmada çok önemli bir role sahip olmanın yanında;   vücuttaki tüm hücrelere oksijen, hormon, enzim, mineral, vitamin ve tüm besin maddelerini taşıdığı gibi, katabolizma sonucu açığa çıkan karbondioksit ve diğer zehirli atıkları, vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan organlara ulaştırmaktadır.

Kanın bileşenlerinden olan akyuvarlar, bakteri,  virüs gibi mikroorganizmaların oluşturduğu enfeksiyonlara ve diğer bütün zararlı etkenlere karşı da savunmaktadır.

Kan yerine uygulanabilecek herhangi bir tedavi yöntemi yok!

Her gün, her an hastalıklar veya kazalar için acil olarak kana ihtiyaç duyulabilmektedir. Halen kan yerine uygulanacak bir tedavinin olmayışı, kan bağışı yapmanın ne kadar değerli olduğunu da ortaya koymaktadır. Yakın akrabalardan alınan kan, alerji gibi sağlık sorunlarına yol açabildiğinden, gönüllü kan bağışçısından alınan kan daha güvenli olabilmektedir.

Kan belirli testlerden geçirilerek alınıyor

Bağışlanan kanlarda, belirli standartlarda tarama testleri yapılarak, önemli hastalıklarla ilgili riskler minimuma indirilir. Kan bağışı başvurusunda, standart olarak bilgilendirme formundaki sorulara verilecek cevaplar da, yapılacak tarama testleri kadar önemli olmaktadır.

Bağışlanacak kanda,  hastanın sağlığını korumak amacıyla yapılan testler;

  • Anti-HIV testi (AIDS)
  • Anti-HCV testi (Hepatit C)
  • HBsAg testi (Hepatit B)
  • Frengi testi (Sifiliz)
  • Kan grubu testleri (ABO, RhD)

Kan bağış işlemlerinde 2 şeye dikkat etmek gerekiyor!

Kan verirken ve daha sonrasında, bağışçının da sağlığını düşünerek önlemleri almak, oldukça önem taşımaktadır. Diğeriyse kan verilecek hastamızı, kanla bulaşacak enfeksiyon hastalıklarından, bağışçının kullandığı ilaçların yan etkilerinden korumak ve bunun bilincinde olunması gereklidir

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Yapılan her kan bağışı Hayat kurtarıyor’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir